Tavuk eti, deniz ürünleri ve kırmızı et gibi ürünlere uygulanabilen mantolama tekniği hakkındaki ayrıntılar, sorgulanıyor. Özellikle MasterChef yarışmasında sıklıkla kullanılan mantolama/mühürlemede tereyağı çok önem arz ediyor. Yemek pişirme tekniklerini araştıran pek çok kişi, mantolama nedir? Et mantolama (mühürleme) nasıl yapılır? sorularına cevap araıyor.
ET MANTOLAMA NASIL YAPILIR? İŞTE TARİFİ...
Et pişirirken en önemli şey doğru tekniği uygulamaktır. En çok araştıran mühürleme ve mantolama tekniği hakkında şunlar söylenebilir.
MÜHÜRLEME TEKNİĞİ NEDİR?
Eğer etinizin lezzetli, sulu ve iyi pişmiş olmasını istiyorsanız, mühürleme tekniğini kullanabilirsiniz. Eti tavaya koyduktan sonra bir süre hiç dokunmadan kendi suyunu bırakmasını beklemelisiniz. Öncesinde marinasyon işlemi yaptıysanız pişirmeden önce bu yağı bir havlu kâğıt yardımıyla silmenizi öneriyoruz. Çünkü mühürleme tekniği, etin kendi içindeki lezzeti ile pişmesini sağlar. Bu noktada kullanacağınız tava belirleyicidir. En lezzetli, sağlıklı ve verimli pişirme için en ideali tabii ki döküm tavadır. Etin kalitesi, doğru ısı ve doğru tava en iyi sonuçlar için belirleyici unsurlardır. Bu teknik ile etinizi pişirdikten sonra 5 dakika kadar beklemenizi öneriyoruz. Çok yüksek ısıda piştiğinden soğumayacaktır. Eğer piştikten hemen sonra eti kesmeye başlarsanız içerisindeki yüksek ısı dışarı çıkacak ve lezzet kaybı yaşayacaktır.
MANTOLAMA TEKNİĞİ NEDİR?
Tavada pişirdiğiniz et, tavuk ya da balık gibi mühürlenen gıdaların kısık ateşte tereyağı ile pişirilmesine mantolama tekniği denir. Kızgın tavada eritilen tereyağı, bir kaşık yardımıyla etin tüm yüzeyine yavaş yavaş eklenir. Bu teknikte tereyağını lezzetlendirmek için sarımsak ve çeşitli baharatlardan faydalanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey tereyağının yanmamasıdır.