Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) araştırmacıları Nurullah Gür ve Yunus Furuncu tarafından yapılan “Küresel Otomotiv Sektörünün Değişimi” başlıklı araştırmada ilginç bilgiler yer aldı.
Otonom araçlar yakın gelecekte yollarda
Yeniakit'ten İsmail Uğur'un haberine göre; 5G mobil internet teknolojisi, birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de devrim niteliğinde değişimlere yol açacak. 2020’de üretilen araçların çoğu birbiriyle haberleşme özelliğine sahip akıllı araçlar olurken,2025’ten itibaren otonom (sürücüsüz) araçlar da yollara çıkmaya başlayacak. Otonom araçların üretimiyle birlikte otoyolların yapım şekilleri de değişecek. Otoyollar dijital sensörlerle ve kablosuz şarj üniteleriyle entegre hale gelecek şekilde teknolojik alt yapıyla donatılacak. Otonom araçların üretiminde; yazılım, haritalama gibi sektörlerin payı da artacak.
Trafik kazalarında kim sorumlu olacak?
Otonom araçlarının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte, trafik kazalarında ‘kimin sorumlu tutulacağı’ konusu da hukuki olarak tartışılır hale gelecek. Otonom araçların yapacağı kazalarda, arabanın sahibi ve üreticisi, dijital haritayı yapan ve güncelleyen firma, yol altyapısından sorumlu yerel yönetimler veya arabanın yazılımını gerçekleştiren firmalardan hangisinin tam olarak sorumlu tutulacağının net bir cevabı bulunmuyor. Ancak yazılım ve sensörlerin sürücülerden kontrolü aldığı otonom araçlarda kazalar ile ilgili sorumluluk konusunda araç üreticilerinin ve sistemi kumanda edenlerin ön plana çıkacağı tahmin ediliyor.
Sürücü Ehliyeti tarihe karışacak
Bugün otonom araçların birinci ve ikinci seviyelerinin tamamının, üçüncü seviyenin ise kısmen bulunduğu otomotiv sektöründe yakın gelecekte dördüncü ve beşinci seviye otonom arabaların da pazarda önemli bir konuma geleceği tahmin ediliyor. Beşinci seviye otonom ile farklı bir boyut kazanacak olan arabalar için sürücü ve sürücü ehliyetinin tarihe karışacağı öngörülüyor. Tam otonom bir arabada direksiyonda bir şoför olmadan yola devam edilmesiyle trafik kurallarına uyumlu ve sağlıklı bir ulaşım sistemi de modern şehirlerde yerini alacak. Gereksiz zaman kayıpları ve yakıt tüketiminin önüne geçecek olan bu sistemin özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan insanların hem trafik stresinden kurtulmalarında hem de trafikte geçirilen zamanın azalmasıyla birlikte aynı zamanda tüketilen yakıtın düşmesinde önemli bir yeri olacak.