26 Aralık 2024
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Hava taksi hizmeti şimdi de Mersin'de

Hava taksi hizmeti şimdi de Mersin'de

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl alınan helikopter, vatandaşlara kiralanarak hava taksi hizmeti verecek

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hava taksi hizmeti şimdi de Mersin'de

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl alınan helikopter, vatandaşlara kiralanarak hava taksi hizmeti verecek.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in talimatıyla kamu faydasına kullanılması amacıyla alınan helikopter, vatandaşların da aktif kullanımına kazandırıldı.

Genel olarak hava kontrollü denetimler amacıyla kullanılan çift motorlu helikopter, artık turistik amaçlı ve özel kullanımlar için kiralanabilecek. Hava taksi hizmeti verecek olan helikopter, sevdiklerine sürpriz yapmak ya da Mersin'i gökyüzünden izlemek isteyenlerin de hizmetinde olacak.

Turistik geziler için hava taksi hizmetini tercih edenlere özel 3 farklı turistik rota oluşturulurken, 20, 30 ve 40 dakikalık rotalarla vatandaşlar, Akdeniz'in eşi benzeri olmayan güzelliklerinin keyfini çıkarabilecek. 4-6 kişi kapasiteli helikopterin saatlik kiralama ücreti 9 bin, yarım saatlik ücreti ise 4 bin 500 lira olarak belirlendi.

Hava taksi hizmetinden yararlanmak isteyenlerin planlanan uçuş tarihinden en az 2 gün önce Ulaşım Daire Başkanlığı'na başvurması gerektiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ulaşım Dairesi Başkanı Ersan Topçuoğlu, helikopterle Mersin'in 10 ilçesine uçuş yapılabildiğini ve gün içerisinde sürekli olarak kullanılabileceğini bildirdi.

Daha öncesinde 'uçan taksi' Ankara'da hizmete girmişti

Dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de hızla artan hava taksi hizmetini, Ankaralılar da sevdi.

Zaman darlığı, güvenlik ve günü birlik seyahatler sebebiyle hava taksi uçaklarına talep arttı. Esenboğa Havalimanı'nın Ankara-Çubuk yolu üzerindeki genel havacılık terminali, son yıllarda özel jetler ve helikopterlerle gelen iş adamları ve ünlü isimlerin uğrak yeri oldu.

Özel hava taksi şirketlerininde kontrol müdürü olarak görev yapan Ali Rıza Erşahin (55), Ankara'da 4-5 yıl içerisinde uçuş sayısının yüzde 100, yolcu sayısının ise yüzde 130 arttığını belirterek, "Türkiye'de ise son yıllarda hava taksi ya da jet taksi hizmetlerinde büyük bir artış olmuştur. Bu hizmet 4-5 yıl öncesine kadar daha fazla İstanbul'da yoğunlaşmış durumdaydı. Son 4-5 yıl içerisinde ise Ankara'da hava taksi hizmetlerinde ve uçak sayısında artış oldu" dedi.

Ankara'da hava taksi faaliyetlerinin artışın en büyük sebebinin uluslararası iş yapan iş adamlarının sayısının artmasıyla doğru oranda olduğunu vurgulayan Erşahin, "İş adamlarının artan iş sayılarıyla beraber hava taksiye de talep artmıştır. Artışın bir diğer sebebi ise Ankara'da hava taksi faaliyeti İstanbul'dan daha rahat yapılmaktadır. Mecvut olarak Ankara'da 10 adet hava taksi şirketi faaliyettedir. Bu sayı her geçen yıl artmaktadır" diye konuştu.

İş adamlarının hava taksi ile işlerini takip etmeleri  prestijlerini artırdığını belirten Erşahin, "Uluslararası alanda iş yapan iş adamları için prestij oldukça önemlidir. Artık iş adamlarının bir günde yetişmesi gereken çoğu yer oluyor. Uluslararası çalışan iş adamları artık bir kentte ya da bir ülkede iş yapmıyor. Dünyanın her yerinde iş yapmaktalar. Bu nedenle de hava taksiye çok daha çok ihtiyaç duyulmaktadır" şeklinde konuştu.

Daha çok Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya uçtuklarını vurgulayan Erşahin, "Hem gelir olarak hem de gider dengesi çok masraflı bir hizmet sektörü. Tek uçaklı bir firmanın yıllık ortalama cirosu 2 milyon dolar civarındadır. Ortalama uçakların değeri ise 20 milyon dolar civarındadır. Bu kadar para verilen bir uçağa bunun yanı sıra bir hangar yapılması da gereklidir. İklim sıcaklıkları arasında ne kadar çok fark olursa o kadar da uçaklar olumsuz etkilenmektedir. Uluslararası havacılık kurallarında bir günde 5 defa iniş ve kalkış yapabilmekteyiz. En yoğun olduğumuz dönemler ilkbahar ve yaz mevsimidir. Ankaralılar daha fazla Avrupa ve Rusya'ya uçuyor. Buraların yanısıra az da olsa Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine de uçuyorlar" ifadesini kullandı.

Pilot olmanın güzelliği kadar zorlukları da olduğunu kaydeden Erşahin, "Birçok ülkeyi görüyorsunuz ve gökte bir kuş gibi uçuyorsunuz. Ancak bunun yanında diğer mesleklerden farklı olarak uçabilmeniz için sürekli eğitim, kontrol ve denetime tabi tutuluyorsunuz. Bu da bizim mesleğin zorluklarıdır"

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Glokom nedir?

Glokom nedir?