21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MERSİS numarası nedir, ne işe yarar? MERSİS'in açılımı nedir?

MERSİS numarası nedir, ne işe yarar? MERSİS'in açılımı nedir?

Vatandaşlar, devlet dairelerinde sık sık karşılarına çıkan MERSİS numarasıyla ilgili araştırmalar yapıyor. Günlük hayatta birçok alanda kullanılana sistemin ne işe yaradığı merak ediliyor. Bu bağlamda, "MERSİS numarası nedir, ne işe yarar? MERSİS'in açılımı nedir?" gibi sorulara yanıt aranıyor. Merak edilenler haberde yer alıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MERSİS numarası nedir, ne işe yarar? MERSİS'in açılımı nedir?

Günlük hayatta daha çok ticaret yaparken veya alsat işlemlerinde karşılaştığımız MERSİS numrasının ne olduğu sorgulanıyor. Sirketlere ve ticari işletmelere ait kayıtları düzenli olarak depolayan sistemle ilgili ayrıtılar merak konusu oldu. Peki, MERSİS numarası nedir, ne işe yarar? MERSİS'in açılımı nedir? İşte detaylar...

MERSİS NUMARASI NEDİR, NE İŞE YARAR? MERSİS'İN AÇILIMI NEDİR?

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nin kısaltması olan MERSİS, iki temel fonksiyonu sağlamak için oluşturulan bir sistemdir. Bu iki fonksiyondan biri, şirketlere ve ticari işletmelere ait kayıt ve değişiklik işlemlerini elektronik ortam üzerinden yürütmek, ticaret sicil kaydı ile tescil ve ilan edilecek olan içerikleri düzenli olarak depolamak ve elektronik ortamda sunmaktır.

 MERSİS numarasının bir diğer fonksiyonu ise tüzel kişiliklerin tümüne ek olarak serbest meslek erbabı, meslek örgütleri, tacirler, dernek ve vakıflar gibi diğer ekonomik birimlerin tek numara vasıtası ile ortak bir sistemde birleştirilmesidir. Böylece kamu kurumları, tüzel kişilikler ile ilgili bilgileri ihtiyaç halinde tek kaynaktan elde edebilir.

 MERSİS no, e-dönüşüm sürecine ait önemli projelerden biridir. Ayrıca Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, Ulusal Adres Veri Tabanı, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi gibi kamunun elektronik hizmetleri için tasarlanan temel veri tabanlarından biri olma özelliğine sahiptir. 

MERSİS NO NE İŞE YARAR?

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi numarası, şirketlerin yaptığı işlemleri dijital bir havuzda toplar ve gerektiğinde o havuzdan alınıp denetlenmesini sağlar. MERSİS numarası almak, işletmeler için zorunludur. Bu numaraya sahip olmayan işletmeler hakkında idari işlem uygulanır.
MERSİS numarası sayesinde tüzel kişiliklere ve ticari faaliyet gösteren işletmelere belirli bir numara atanır. Atanan bu numara ile işletmelerin kayıtlı kuruluşlar olduğu anlaşılır ve kamu kurumları o işletmeler ile ilgili bilgiye erişmek istediğinde dijital veri havuzunu kullanır.

 MERSİS NO NEREDE YAZAR? 

MERSİS no genelde işletmenizin kayıtlı olduğunu gösteren resmi belge ya da işletmeniz ile ilgili sorgulama sayfasında karşınıza çıkabilecek bir bilgidir. 

MERSİS NO NEREDEN, NASIL ALINIR?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan web sitesi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Gerekli üyelik ve MERSİS kaydı işlemlerinin tümü bu web sitesi üzerinde oluşturulan sistem vasıtasıyla gerçekleştirilebilir.

İşletmeniz için MERSİS numarası almak istiyorsanız ilgili bakanlık tarafından başvuru için hazırlanan web sitesini kullanabilirsiniz. Sitede bulunan MERSİS sistemine giriş yaparak süreci başlatabilirsiniz. Eğer bir kullanıcı hesabına sahip değilseniz öncelikle üyelik işlemlerinizi tamamlamalısınız. Ardından başvuru sırasında karşınıza gelen ekrana kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girmeniz gerekir. Üyelik bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra ekran üzerinde ilgili parametreleri ve bölümleri doldurarak kaydedebilirsiniz. Sonrasında sistem otomatik olarak işletmenizin MERSİS numarasını atar.

MERSİS sorgulaması yapmak istiyorsanız öncelikle sisteme giriş yapmalısınız. Şirket sorgulama bağlantısı üzerinden “Firma arama” seçeneğini tıklayarak sonraki adımları takip edebilir, sistemde firmanın ticari sicil kayıtlarını bulabilirsiniz. Eğer MERSİS numaranızı bilmiyorsanız firma adınız ile sorgulama yapabilmeniz de mümkündür.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul'da iki gecekonduda yangın

İstanbul'da iki gecekonduda yangın