23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Meteoroloji uyardı: Doğuda aşırı sıcak, batıda aşırı yağış tehlikesi

Meteoroloji uyardı: Doğuda aşırı sıcak, batıda aşırı yağış tehlikesi

Ülke genelinde beklenen meteorolojik gelişmelere dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Kuzey’den bir serin hava dalgası gelmesinin beklendiğini, bu dalga ile birlikte, Ağustos ayı içerisinde Karadeniz ve Marmara’da kuvvetli yağış, kuvvetli dolu yağışı, hortum ve süper hücre oluşumu risklerinin doğabileceğini bildirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Meteoroloji uyardı: Doğuda aşırı sıcak, batıda aşırı yağış tehlikesi

Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege’de sıcaklık değerlerinin 40 derecelerin üzerine çıkacağını söyleyen Tek, Avrupa’nın böyle sıcak hava dalgalarıyla çok sık karşılaşmadığını, bilhassa Avrupa’nın batı kesimlerinde yer alan yer alan Portekiz, İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa ,Almanya’ya kadar uzandığını aktardı. Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının, Lüksemburg , Hollanda ve Belçika’yı da etki altına aldığını da ekleyen Tek, Avrupa’da sıcak hava devam ederken ülkemizde daha serin bir havanın olduğunun da altını çizdi. Genel olarak tam tersi bir durumun yaşandığını Avrupa’nın serin havalar yaşarken, ülkemizin sıcaklarla boğuştuğunu hatırlatan Tek, bunun meteorolojik bir yapı olduğunu söyledi. Bu durumun kaynağını açıklayan bilim adamı, alçak basınç ve yüksek basınç alanlarının yerlerinin, sıcak hava dalgasının ne tarafa doğru transfer olacağının belirlenmesinde etkili olacağını bildirdi. Avrupa’nın sıcak havanın etkisinden kurtulup, mevsim normallerine dönerken, ülkemizin sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldığını anlattı.

Özellikle  Güneydoğu bölgesinde etkili olan sıcak hava dalgası ile termometrelerin 45 dereceyi göreceği uyarısında bulundu. Antalya, Adana, Mersin çevrelerinde 40, 41, 42; Ege’de Marmara'nın Batısında özellikle Edirne ve Tekirdağ’da da 40 derece sıcaklığa ulaşılabileceğini aktardı.

Tek’in aktardığı bilgilere göre sıcaklık değerleri 3-4 derece artarken, İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu sıcak hava dalgasından etkilenecek. 10 gün süre ile etkili olacak bu sıcaklıkların, nem dengesine de yansıması olacak. Bu sebeple hissedilen sıcaklık değerinin 37-38’i bulması bekleniyor. Rüzgâr sirkülasyonunun olmadığı bölgeler ve sokak araları gibi kapalı bölgelerde sıcaklık yoğun şekilde hissedilirken, yalıtımı bulunmayan evler, gündüz saatlerinde sıcaklığı emerek, akşam saatlerinde bu sıcaklığı kusacaklar.

Ağustos ayı ile birlikte Basra’dan gelen bir sistemin bulunduğunu ifade eden Tek, bu sistemin Karadeniz, İstanbul ve kıyı bölgelerinde nem artışına sebep olacağını aktardı.

Bu yıl Haziran ve Temmuz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında geçtiğini hatırlatan Tek, Temmuz ayında önceki haftalarda yaşanan serin hava dalgasının, deniz suyunun yüksek sıcaklıkta olması ve nem oranının artmasıyla kuvvetli yağışlara neden olduğunu belirtti. Tek, Düzce’de meydana gelen sel felaketleri ve Trabzon Araklı’da oluşan sellerin sebebini buna dayandırdı.

Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının 28-29 derecelere kadar çıkarken, Karadeniz’de de 23-25 derece civarında olduğunu aktaran Tek, bu sıcaklıkların daha altındaki bir değerde gelecek olan bir hava akımının kuvvetli yağışları, fırtınaları, kuvvetli çekirdekleri, süper hücre tarzı yapılanmalarını oluşturacağını ifade ediyor.

Tek’in aktardığı bilgilere göre, hava sıcaklıkları ne kadar yüksek hissedilse bile, Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz’de Ağustos ayının mevsim normallerini altında geçmesi bekleniyor. Bunun da yeni sel vakalarına yol açacağı öngörüsünü kuvvetlendiriyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu İstanbul'da

TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu İstanbul'da