23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Metruk binaların yıkımına dair kanun teklifi TBMM'de

Metruk binaların yıkımına dair kanun teklifi TBMM'de

AK Parti, metruk binaların gereken durumlarda yıkılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yetki verilmesi gibi düzenlemeleri barındıran kanun teklifini TBMM Başkanlığına iletti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Metruk binaların yıkımına dair kanun teklifi TBMM'de

AK Parti grubu, metruk binaların gereken durumlarda yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yetki verilmesi, yurt dışında bulunan vatandaşların tapu işlemlerini oldukları yerde halledebilmesi, entegre tesis olmamak şartıyla köylerde tarımsal amaçla seraların kurulması, belediye ve mücavir sınırlar içindeki hazineye ait tarım arazilerinin satışı için başvuru süresinin uzatılması gibi düzenlemeleri de içinde barındıran kanun teklifini TBMM Başkanlığına iletti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, Meclis Başkanlığına ilettikleri teklifin ayrıntılarını anlattı.

İmar Kanunu ile Kadastro Kanunu'nda bazı değişiklikleri içeren teklifin 28 maddeden oluştuğunu dile getiren Muş, teklifle toplumda ihtiyaç olan, beklenti oluşturan konuların çözümü noktasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bazı yetkilerin verilmesini öngördüklerini açıkladı.

Farklı tapu müdürlüklerinde bulunan ya da yurt dışında olan vatandaşlara, oradaki görevlilerin huzurunda tapu işlemlerini yapabilme imkanı verileceğini söyleyen Muş, "Bir araya gelmelerine gerek olmayacak. Tapu işlemlerinde daha hızlı yol almak için kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltıyoruz. Çünkü teknoloji artık çok gelişti. Şimdi birçok işlemi dijital yollarla çok daha hızlı yapabiliyoruz. Bununla alakalı kanuni düzenlemeleri hayata geçireceğiz." diye konuştu.

Güvenlik ve genel asayiş konusunda da yıkılma tehlikesi bulunan terk edilmiş metruk binalar bulunduğunu söyleyen Muş, teklifle, bu binalara daha hızlı müdahale edilebilmesi, gerekirse yıkımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yetki verileceğini sözlerine ekledi. Muş, söz konusu binaların bulunduğu yerlerde vatandaşı rahatsız eden bazı durumlar olabildiğini, buna çözüm bulmak istediklerini söyledi.

Muş, bu kanun teklifiyle, yapılaşmamış parsellerin bazı izinler dahilinde otopark olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Köylerde entegre tesis olmamak şartıyla tarımsal amaçla tarım il müdürlüğünün onayıyla seraların kurulmasına imkan oluşacağını söyleyen Muş, "Burada herhangi bir ruhsat işlemi istenmeyecek. Amacımız, vatandaşımızın seraları hızlı şekilde hayata geçirmesini sağlamak." dedi.

Kentsel dönüşüm alanlarında maliklerin, müteahhitlerden kaynaklı yaşadıkları sorunları çözebilmek için maliklere sözleşmeleri feshetme hakkı tanınacağını anlatan Muş, bu anlamda toplumda belli bazı sıkıntıların olduğunu, bunları gidermek istediklerini ifade etti.

Kanun teklifiyle, afetler veya bazı sebeplerden yıkılan binalar ve civardaki yapılara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen dönüşüm uygulamalarının başlatılabilmesinin mümkün olacağını açıklayan Muş, "Çünkü bir binanın çökmesi ya da zemininde bir kayma olması durumunda vatandaşımızın en hızlı şekilde oradan çıkarılıp o binaların sağlıklı şekilde inşa edilebilmesi gerekiyor. Teklifimizde, bu açıdan bakanlığa bir yetki verilmesini öngörüyoruz." açıklamasında bulundu.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
FETÖ'nün kodları itirafçı ifadesinde

FETÖ'nün kodları itirafçı ifadesinde