20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MHP’li Akçay: Mesleki eğitimde okul-sanayi işbirliği artırılmalıdır

MHP’li Akçay: Mesleki eğitimde okul-sanayi işbirliği artırılmalıdır

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Üreten ülke Türkiye ve Güçlü Sanayi Güçlü Ekonomi hedeflerine ulaşmak için mesleki eğitimin desteklenmesi ve mesleki eğitimde okul-sanayi işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP’li Akçay: Mesleki eğitimde okul-sanayi işbirliği artırılmalıdır

Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sait Türek’i ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. MHP’li Akçay daha Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından yaptırılarak 2010-2011 eğitimöğretim yılında hizmete giren ve OSB’ler arasında ilk özel meslek lisesi olarak mesleki eğitimde Türkiye’ye örnek bir model olan Özel Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni (MOSTEM) ziyaret ederek okul ve çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.



MOSTEM Mesleki Eğitimde Türkiye’ye örnek bir modeldir.
MOSTEM’in mesleki eğitimde Türkiye örnek bir model olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından yaptırılan ve tüm donanımları MOSB tarafından tamamlanan MOSTEM, MOSB ile Manisa Valiliği arasında imzalanan bir protokolle Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanmış ve 2010-2011 eğitim öğretim yılında hizmete girmiştir. 12 Temmuz 2012 tarihli 6353 sayılı Kanun ile; Organize Sanayi Bölgelerinde Özel Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarının kurulmasına imkân tanınmasından sonra, Milli Eğitim Bakanlığı ile MOSB arasında imzalanan yeni bir protokolle MOSTEM özel okul statüsüne geçerek 22 Ekim 2012 tarihinde eğitim öğretime başlamıştır. Organize Sanayi Bölgeleri arasında ilk özel meslek lisesi olan MOSTEM, teknolojik donanım, istihdam sağlama, OSB- Okul-İşyeri-Devlet ve Aile işbirliği anlamında mesleki eğitimde Türkiye’ye örnek bir modeldir.” dedi.

Mesleki eğitimde okul-sanayi işbirliği artırılmalıdır.
Mesleki eğitimde okul-sanayi işbirliğinin öneminde değinen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Mesleki eğitimin önünde en önemli sorunlardan biri de mesleki ve teknik okullar ile OSB’ler, KOBİ’ler ve sanayiler arasında iletişim ağının kurulamamış olmasıdır. Bu anlamda OSB-Okul-İşyeri-Devlet ve Aile işbirliğinin eseri olan MOSTEM çok başarılı bir modeldir. MOSTEM’de, 194’ü yatılı olmak üzere 1952 öğrenciye çağın teknolojileriyle donatılmış sınıf, laboratuvar ve atölyelerde mesleki eğitim verilirken; öğrenciler 2500 kişilik spor salonu, 610 kişilik amfi tiyatro ve sosyal tesislerde spor ve sosyokültürel faaliyetler yapmaktadır. “İş Arayan Değil, İş’te Aranan Nesil” projesiyle öğrencilerine çağımızın gerektirdiği teknolojik eğitimi veren MOSTEM, okul-sanayi işbirliği projeleri kapsamında yeni nesil teknolojik ürünler üretmekte, sanayinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaktadır. OSB’de işletme sahibi/yöneticilerden oluşan 17 kişilik MOSTEM danışma kurulu oluşturularak mesleki eğitimde okul ile sektör arasında etkili ve kalıcı işbirliği sağlanmış, okul ile iş gücü piyasası arasındaki etkileşim mekanizmaları kurulmuştur. MOSTEM ile OSB’deki firmalar arasında yapılan “koçluk programı” kapsamında öğrencilere işletmelerde Eğitim Koçu belirlenerek şirketler ve meslek lisesi arasında kalıcı işbirliği modelleri yaratılmış, öğrencilere staj ve istihdam önceliği sağlanmıştır. Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki sanayi kuruluşları ile ortak proje ve etkinlik çalışmaları yürütülerek eğitim içinde üretim gerçekleştirilmekte, hem işletmelerin ihtiyaçları karşılanmakta hem de öğrencilerle işletmeler arasında bağlantılar kurulmaktadır. Okulda işletmelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda işletme çalışanlarına da eğitim verilmektedir. Öğrenci, Okul ve Aile bütünlüğü kapsamında öğrencilerin evleri ziyaret edilerek öğrenciler daha yakından tanınmakta, ailelerin okula ve öğretmenlere güveni ve kaynaşması artırılmaktadır.”

Mesleki eğitimde teknolojik alt yapı güçlendirilmelidir.
Mesleki eğitimdeki en önemli sorunlardan birinin de teknolojik yetersizlikler olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Mesleki eğitim okullarındaki en önemli eksikliklerden biri de sınıfların, atölye ve laboratuvarın teknolojik olarak yetersiz olmasıdır. Mesleki eğitimde günün teknolojileriyle verilmeyen eğitimin hiçbir faydası olmayacaktır. Endüstri 4.0 ile birlikte, endüstriyel otomasyon sektörünün en çok ihtiyaç duyacağı ve en hızlı gelişim sağlayacağı IOT alanıdır. Bu amaçla MOSTEM öğrencilerine, Raspberry Pi 3 üzerinde Turta IoT HAT, bulut tarafında Azure üzerinde IoT Hub ve Stream Analytics servisleri eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini gerçek yaşamla bağdaştırmalarına fırsat yaratmak, karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek, tasarım odaklı düşünme becerilerini geliştirerek keşfetmelerini sağlamak için STEM uygulama çalışmalarına, MESLEKİ STEM de eklenmiştir. Robotik çalışmalarda hem Türkiye hem de dünya genelinde başarılar elde eden MOSTEM öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında geri dönüşüme giden ürünlerin parçalarından engelli hayvanların tedavilerinde kullanılmak üzere yürüteç yapmaktadır.” dedi.

MOSTEM Türkiye’nin gururu örnek biri okuldur.
MOSTEM’in Türkiye’nin gururu örnek bir okul olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “ Bu okul; OSB-Okul-İşyeri-Devlet ve Aile işbirliğinin, ortak sinerjisinin eseridir. Bu okul, ruhu idealist aklı realist insanların eseridir. Ne kadar gurur duysak ne kadar tebrik etsek azdır. Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni örnek bir okul ve güzide bir eser halinde ülkemize kazandıran OSB Başkanı Sayın Sait Türek ve ekibini, okul yönetimini, öğretmenlerini, öğrenci ve ailelerini, iş insanlarını ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini gönülden tebrik ediyorum.” dedi.

Mesleki eğitim desteklenmeli, MOSTEM modeli meslek okullarının sayısı artırılmalıdır.
Mesleki eğitimin desteklenmesi ve MOSTEM modeli meslek okullarının sayılarının artırılması gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Mesleki eğitimin desteklenmesi ve Organize Sanayi Bölgelerinde MOSTEM modeli meslek okullarının yaygınlaştırılmasıyla Türk sanayi büyük bir ivme kazanacak “Üreten Ülke Türkiye” ve “Güçlü Ekonomi Güçlü Sanayi” hedeflerine ulaşılacaktır.” dedi.

Türkiye’nin geleceği emin ellerde
Türkiye’n in geleceğinin emin ellerde olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bir kez daha göstermiştir ki ülkemizin her köşesinde bilimsel ve teknolojik çalışmalar yapan, geleceğimizi emanet edebileceğimiz meslek sahibi gençlerimiz ve onlara destek veren kurumlarımız, eğitimcilerimiz ve iş insanlarımız var. Türk Milletinin ortak dayanışması, birlik ve beraberliğiyle başaramayacağı hiçbir iş, aşamayacağı hiçbir engel yoktur.” dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MasterChef Türkiye ana kadroya giren isim kim oldu? MasterChef 16. son önlüğü kazanan isim belli mi?

MasterChef Türkiye ana kadroya giren isim kim oldu? MasterChef 16. son önlüğü kazanan isim belli mi?