Toplantıya 50’den fazla ülkeden heyetler ve 5 uluslararası kuruluşun temsilcileri katıldı. 4 ülke Senato Başkanı düzeyinde, 5 Ülkenin Meclis Başkanı düzeyinde ve 8 ülkenin Meclis/Senato Başkan Vekili düzeyinde katılım sağladı.
Pazartesi sabah başlayan toplantı iki gün sürecek.
Açılışta PAB Başkanı Duarte Pacheco ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop birer konuşma yaptılar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir video mesajı yayınladı. Açılışın ardından gün içerisinde 3 oturum gerçekleştirildi.
“Zorunlu Göçe Sürdürülebilir Çözümler: Göçün Kaynak Ülkelerdeki Temel Sebeplerinin Ele Alınması” konulu II. oturuma Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da panalist olarak katıldı. Başdenetçisi Malkoç konuşmasında Yunanistan’ın göçmenlere, insan halklarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak, çok kötü davrandığını söyledi.
Oturumun sonunda MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya da Türkiye adına söz aldı.
Karakaya, konuşmasında Kamu Başdenetçisi Malkoç’un sözlerine karşılık veren Yunanistan sözcüsüne cevap verdi: “Yunanistan adına konuşan sözcünün savunma adına söyledikleri doğru değildir. Yunanistan’ın göçmenlere nasıl davrandığı video kayıtları ve göçmen ifadeleriyle sabittir. Bu konuda daha fazla tartışmanın bir anlamı yok. Yunanlı konuşmacının AB’nin tam mali destek yaptığı yönündeki sözleri de doğru değildir”. dedi.
Karakaya oturuma ilişkin de şu yorumları yaptı: “Bir sorun ortaya çıktıktan sonra onun telafisinin maliyeti, o sorunu önlemenin maliyettinden kat ve kat fazladır. İnsanoğlu bir çok konuda önlem alma maliyetinden ya da zahmetinden kaçarken bunun bedelini daha ağır biçimde ödemek zorunda kalabilmektedir. Küresel göç konusu da böyle bir konudur. Bugün zorunlu göçe konu olan bir çok küresel sorunla ilgili tedbir alınmaması ya da isteksiz davranılması gelecek açısından önemli bir küresel risk alanı oluşturmaktadır. Tekraren söylüyorum ki, önleme maliyeti ya da zahmeti her zaman telafi maliyetinden ya da zahmetinden düşüktür.” diyen Karakaya şöyle devam etti: Değerli konuşmacılar bir çok konuya değindiler, kendilerinden istifade ettik. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ancak bir husus çok dikkatimi çekti. Şöyle ki; BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları önemli bir gündem. Bu amaçlarım neredeyse tamamına yakını göç konusuyla ya doğrudan ya da İlişkilendirilebilir seviyededir. Ancak panelistlerin bu konudan hiç bahsetmemiş olmaları bana ilginç geldi. Acaba bu amaçlara bir güvensizlik mi? Yoksa BM’in mevcut yapısına duyulan güvensizlik mi? Bilemiyorum. Bu konuda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın “Dünya beşten büyüktür.” sözü de önemli diye düşünüyorum. Hepsinden önemlisi insanlığın huzura ihtiyacı olduğu gerçeği.”
Toplantı oturumları bugün de; Göç Konusunda Türkiye Deneyimleri, Adil Yük Paylaşımı, Sosyal Kapsayıcılık ve Uyum gibi konularla devam edecek.