21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem MHP'li Karakaya: Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması yönünde etkili olacak taraf "Türkiye"

MHP'li Karakaya: Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması yönünde etkili olacak taraf "Türkiye"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya Bengü Türk TV'de   'Gün Ortası' programında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaparken, Tahıl koridoru anlaşması ve hububat piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Karakaya: Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması yönünde etkili olacak taraf "Türkiye"

MHP’li Karakaya: Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet başkanı Zelenskiy arasında bugün İstanbul görüşmesinde en önemli husus: '17 Temmuz 2023' tarihinde süresi dolacak olan tahıl koridoru anlaşmasının uzatılıp uzatılmayacağı. Aslında iki defa uzatıldı. 19 Kasım 2022'den itibaren, 120 gün uzatıldı. Ardından ikinci defa 120 gün daha uzatıldı. Vakit yaklaştıkça Rusya'dan gelen bilgiler ve yapılan açıklamalara bakıldığında onlar bu anlaşmadan yeterince istifade edemediklerini söylüyorlar. Bundan sonrası içinde sürenin uzatılmasına yönelik bir olasılık görmedikleri şeklinde açıklamaları var. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin açıklaması bunun hayati önem arz ettiğini ve devam etmesi gerektiği yönünde. Batı'nın söylemleri bu yönde. Ukrayna’nın da bunun devam etmesi yönünde açıklamaları var. Anlaşmanın uzatılıp uzatılmaması yönünde etkili olacak taraf "Türkiye."

Rusya isteksiz: "Tahıl koridoru anlaşmasının iki tarafı vardı. Birincisi Odesa ve diğer iki limandan çıkacak olan Ukrayna buğdayı, mısırı ve tahılı, diğer tarafta da Rusya'dan gübre ihracatı ile gıda ihracatına yönelikti." Rusya şunu söylüyor: "İki kısımlı olan anlaşmanın beni ilgilendiren kısmından yeterince istifade edemedim. Çünkü uygulanan ekonomik yaptırımlar bunu engelliyor." Şeklinde.

Özellikle Ukrayna- Rusya savaşının başlaması ile birlikte dünya piyasalarında buğdayın tonu ‘’450-480 $’’ seviyelerine çıktı. Bu seviye küresel düzeyde gıda riskini beraberinde getirmiştir. Türkiye’nin, başta da Sn. Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında 32,8 milyon ton tahılın küresel piyasalara çıkışı sağlandı. Bu da tahıl fiyatlarının küresel düzeyde kontrol altına alınmasını sağladı. Bugün itibariyle buğdayın tonu dünya piyasalarında 240- 250 $ dolar civarında seyretmektedir. Bunda devreden stokların ve rekolte de herhangi bir düşüş olmamasının da elbette etkisi vardır.

TÜRKİYE’DE ŞU ANDA HASAT DEVAM EDİYOR

Türkiye’de şu anda hasat var. Pandemi dönemiyle birlikte, özellikle hububat piyasası, çok güzel seyrinde gitti. Ne tüketiciyi sıkıntıya sokacak sonuçlar oldu nede üreticiyi. Geçen dönem onca ekonomik sıkıntıya rağmen Türkiye de üretici emeğinin karşılığını iyi- kötü aldı ve şikâyetçi de olmadı.

Bu sene ülkemizde hububat rekoltesinde artış söz konusu. Rekoltenin buğdayda yaklaşık 20.5 milyon ton, arpada ise 8.7 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıldan devreden stok seviyesi de kayda değer düzeydedir. TMO geçtiğimiz yıla göre bu yıl çok daha fazla sayıda alım merkezi açmayı planlamış ve randevu sistemiyle alımlara devam ediyor.

Üreticilerimizin acele etmemeleri telaşa kapılmamaları hububat piyasasının TMO tarafından açıklanan fiyatların altında oluşmaması için önemlidir.  TMO alımlarına hasat bölgelerinde yoğun bir şekilde devam etmektedir.  Bu konuda önümüzdeki 20-30 günlük süre kritik bir süredir.

Şimdi bu dönemde hasatın tam ortasındayız. Tahıl koridoru anlaşması küresel gıda fiyatları açısından önemlidir. Ancak bu anlaşma yapılacaksa da biraz daha ötelenip, 3- 5 ay sonra yapılması, hububat piyasasının üretici lehine olumlu bir seviyede oluşmasına katkısı olacağına inanıyorum.’’ Değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trabzonspor'a yeni transferden kötü haber!

Trabzonspor'a yeni transferden kötü haber!