Zoom platformu üzerinden online olarak düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Gazi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak yaptı.
Etkinliğin açılışında Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Şahin Bayramov ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç birer konuşma yaptı.
Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Ş. Bayramov, Hocalı trajedisinin otuzuncu yıldönümüne ithaf edilmiş ortak bir anma programının düzenlenmesinden dolayı emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür ederek konuşmasına başladı.
Hocalı soykırımının haklı olarak insanlık tarihinin kara noktalarından biri olarak kabul edildiğini vurgulayan rektör, olayın temasının trajedinin gerçek doğasını yansıttığını söyledi. Otuz yıl önce Ermeni cellatların Hocalı'da aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu masum sivilleri sadece Azerbaycan Türkleri oldukları için öldürdüklerine dikkat çeken Bayramov; bu kanlı trajediyi dünya tarihinin en vahşi katliamlarından biri olarak nitelendirdi.
Rektör Bayramov, katliamı yaparak Azerbaycan halkını korkutmak ve savaşma iradesini kırmak isteyen düşmanın hain niyetlerini gerçekleştiremeyeceğini belirterek, bu trajedinin Ermenilerin faşist ve vahşi yüzlerini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Başkomutan İlham Aliyev’in liderliği ve yiğit Azerbaycan askerinin kahramanlığı sayesinde 44 günlük Vatanseverlik Savaşı'ndaki tarihi zaferden bahsetti. Böylece Hocalı şehitlerinin kanının yerde kalmadığına ve onların ruhlarının mutlu olduğuna olan güvenini dile getirdi. Hocalı şehitlerinin anısının her zaman büyük bir saygıyla anıldığını kaydeden Rektör Bayramov, tüm şehitlerimize rahmet ve gazilerimize sağlık dileklerinde bulundu.
Bugün Azerbaycan-Türk kardeşliğinin yükselişine değinen rektör, Türkiye'nin tarih boyunca her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu ve büyük bir siyasi, diplomatik ve manevi destek verdiğini vurguladı. Gazi Üniversitesi'nin Karabağ hakkındaki gerçekleri halka aktarma ve Azerbaycan davasını destekleme konusundaki yüksek etkinliğiyle öne çıktığını kaydeden Bayramov, kardeş ülkenin bu önde gelen üniversitesinde Hocalı trajedisiyle ilgili birçok etkinliğin yapıldığını kaydetti ve üniversite yönetimine, öğretim üyelerine ve öğrencilere teşekkür etti.
Etkinliğin açılışında konuşan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bekir Buluç, öncelikle Gazi üniversitesinin rektörü Musa Yıldız'ın selamlarını iletti ve ortak etkinliğe destek veren iki üniversitenin personeline teşekkür etti.
Yakın tarihimizde birçok soykırım ve katliamın yaşandığını ifade eden rektör yardımcısı, bundan 30 yıl önce Hocalı'da savunmasız sivillerin katledilmesini her zaman olduğu gibi kınadıklarını söyledi.
Buluç, Türk dünyası coğrafyasının bir parçası olan kardeş Azerbaycan'ın tarihi ve kadim topraklarında işlenen soykırımın otuzuncu yıl dönümünde Hocalı kurbanlarının hatırasının derin saygı ve rahmetle anıldığını kaydetti.
Gazi Üniversitesi'nin her zaman Türk milletinin değerlerine sahip çıkmak, bu değerleri gelecek nesillere aktarmak, tüm Türk dünyasının acısını ve sevincini paylaşmak için çaba gösterdiğini vurgulayan Rektör Yardımcısı, etkinliğin önemine değindi.
Daha sonra programa göre Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur "Hocalı Katliamı'na Giden Yol: Kafkasya'daki Türk-Ermeni Çatışmasının Tarihsel Temeli", sonrasında Mingeçevir Devlet Üniversitesinden Doç. Guliyeva, "Hocalı katliamı hafızalarda", Mingeçevir Devlet Üniversitesinden İlham Mammadov "Hocalı Soykırımı insanlık suçunun en acımasız örneğidir" ve öğretmen ve Hocalı sakini Tahira Guliyeva, "Anılarda Hocalı katliamı" konuları ile ilgili raporlarını sundular.
Müzakirelerin sonunda katılımcılar, böyle bir ortak etkinliğin düzenlenmesindeki destekleri için her iki üniversitenin liderliğine teşekkür ettiler ve bu yönde işbirliğinin devamını dilediler.