21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MSB'den Afganistan açıklaması! Operasyonel görev yok

MSB'den Afganistan açıklaması! Operasyonel görev yok

MSB: Göreve devam edilmesi durumunda TSK unsurlarının Afganistan’da muharip görevi olmayacak, meşru müdafaa dışında operasyonel görevde bulunmayacaktır.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MSB'den Afganistan açıklaması! Operasyonel görev yok

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bilindiği üzere Türkiye olarak uzun süredir Afgan kardeşlerimizin huzuru ve refahı için Afgan halkı istediği sürece yanlarında olacağımızı belirtmekteyiz. Gelinen noktada diğer NATO üyesi ülkelerin silahlı kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilme kararı almaları üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının hâlihazırda altı yıldır sürdürdüğü ve Afganistan için son derece kritik olduğu bilinen Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının emniyetle işletilmesi görevine devam etme durumu söz konusudur. NATO görevi ve ikili anlaşmalar kapsamında 20 yıldır sürdürülen danışmanlık ve eğitim faaliyetleri sonlandırılırken sadece havalanının işletilmesine yönelik görevin sürdürülmesine ilişkin diğer ülke ve Afganistan yetkilileri ile görüşmeler devam etmektedir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde, Afgan halkı ve Afganistan’ın ilişkileri açısından büyük katkı sağlayan ve halihazırda da icra ettiğimiz bu görevi yerine getirmeye devam edeceğiz. Göreve devam edilmesi durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Afganistan’da  en başından beri olduğu gibi muharip bir görevi olmayacak, meşru müdafa dışında herhangi bir operasyonel görevde bulunulmayacaktır. " ifadelerine yer verildi.

 SINIR GÜVENLİĞİ

Açıklamanın sınır güvenliğiyle ilgili kısmı ise şöyle: 

Hudutlarımızın güvenliği insan yoğunluklu sistemler yerine teknoloji yoğunluklu sistemlerle sağlanmaktadır. Kamera, termal kamera, radar, dürbün, fotokapan ve diğer mevcut keşif ve gözetleme vasıtalarının yanında İnsansız Hava Araçları ve İnsanlı Keşif Uçaklarından da  etkin bir şekilde istifade edilmektedir.

İran sınır hattında 2019 yılında Yasadışı Hudut Geçiş Teşebbüsünde bulunan 74.447 şahıs engellenmiş 5.016 şahıs yakalanmış, 2020 yılında 127.434 şahıs engellenmiş 185 şahıs yakalanmış, 2021 yılında ise 56.994 şahıs engellenmiş 542 şahıs yakalanmıştır.

Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde son iki ayda, hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 16.786 şahıs yakalanmış, 31.545 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Bu şahıslar arasında 40’ı FETÖ olmak üzere toplam 74 terörist yakalanmıştır. Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 29.516 paket sigara, 369 kilogram uyuşturucu, 467 adet cep telefonu ve 6 adet muhtelif silah ele geçirilmiştir.

Sınırlarımızın güvenliği Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarımızla zorlu hava ve arazi şartlarına rağmen 7 gün 24 saat kesintisiz olarak sağlanmakta, son gelişmeler kapsamında sınır güvenliğine yönelik geliştirme ve takviye çalışmaları devam etmekte, “Hudut namustur” anlayışıyla Mehmetçik sınır ihlallerini engellemek için tüm gayretiyle faaliyetlerini yürütmektedir.

1595 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ 

Son iki ayda 10’u büyük, 30’u orta çaplı 40 operasyon yapıldı. Bu yılın başından itibaren 1595 terörist etkisiz hale getirildi. 

GÜVENLİK KAYNAKLARI: GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR 

Afganistan’daki havalimanının işletilmeye devam edilmesine yönelik nihai kararın verilip verilmediği yönündeki soruya güvenlik kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 yıldır Afganistan’da olduğunu, 6 yıldır da Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi sorumluluğunu yerine getirdiğini vurguladı. 

Türkiye’nin NATO çekildikten sonra gerekli şartların sağlanması durumunda havalimanının işletilmesine devam edilmesine yönelik niyet beyanında bulunduğunu hatırlatan kaynaklar, şunları söyledi: 

”Bu yöndeki teknik çalışmalarımız hem ABD hem de katkı sağlaması muhtemel diğer ülkelerle devam ediyor. Biz bütün şartlar gerçekleştirilmeden herhangi bir ilerleme sağlanmış saymadığımız için bütün konular nihayete ermeden herhangi bir açıklama yapmayı doğru bulmuyoruz. Şu anda verilmiş bir karar yok, görüşmeler devam ediyor.” 

“GÖRÜNTÜLER SINIRLARIMIZA AİT DEĞİL” 

Hudutlardan kaçak geçişlerin arttığı, hudut birliklerinin rotaları bilmelerine rağmen bilinçli olarak müdahale etmediği iddiaları hatırlatılarak değerlendirilmesi sorulan kaynaklar, “Hudut konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin hassasiyeti herkes tarafından bilinmektedir. Sosyal medyada paylaşılan yasa dışı geçişlerle ilgili paylaşılan görüntülerin çoğunluğu güncel değil ve bizim sınırlarımıza ait değil” ifadelerini kullandı. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin “hudut namustur” anlayışı ile hareket ettiğini vurgulayan kaynaklar, “Asker görüyor ama müdahale etmiyor gibi bir durum asla söz konusu değil. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bununla ilgili bilgi/belge varsa bize getirilirse gereken işlemi yaparız. Tespitlerimiz özellikle İran sınırından geçtiğimiz yıllara nazaran bir artışa işaret etmiyor ancak olası artışa karşı gerekli tedbirler alındı, alınmaya devam edecek.  Türk Silahlı Kuvvetleri olarak yasa dışı geçişle mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor” dedi. 

YAŞ TOPLANTISI 

Yüksek Askeri Şura’nın ne zaman toplanacağına yönelik soru üzerine kaynaklar, Ağustos’un ilk haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanmasının beklendiği yanıtını verdi. 

'SARIKLI GENERAL'

Kamuoyunda “sarıklı amiral” olarak adlandırılan personel ilişkin soru üzerine kaynaklar, “Söz konusu personel soruşturma başlatıldıktan sonra görevinden alınmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu esasları doğrultusunda Yüksek Disiplin Kurulu işlemleri devam etmektedir” diye konuştu. 

Tel Rıfat’a yönelik son dönemdeki söylemler hatırlatılarak ne yapılacağına yönelik soru üzerine kaynaklar,  “Buradan gelen saldırılara biz gerekli karşılıkları veriyoruz ve Rusya nezdinde de buranın boşaltılması ve güvenli hale getirilmesi için gerekli girişimlerde bulunuyoruz” dedi. 

 Kaynaklar, “ABD’nin Suriye kuzeyindeki varlıklarını artırdıklarına yönelik” iddiaların hatırlatılması üzerine, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Varlığını artırdığına dair şu an için bir tespitimiz yok” diye konuştu. 

DEDEAĞAÇ'TAKİ ABD UNSURLARI

Dedeağaç’taki ABD unsurları hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan kaynakları, “ABD, Avrupa savunmasına destek olmak üzere ülkesindeki birlikleri Avrupa kıtasına 9 aylık rotasyona gönderiyor. Değişik dönemlerde eğitimlerini alıp gidiyorlar. Bunlar eğitim ve lojistik nakliyatın denendiği tatbikatlar. Bunları yakından takip ediyoruz. Yapılan faaliyet de bu kapsamdadır” diye konuştu. 

Kaynaklar, Dynamic Front 2021 Tatbikatı İkinci Safhası’nın ABD Avrupa Kara Komutanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye, ABD ve İspanya Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımı ile, 05-20 Eylül 2021 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacağını da kaydetti. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Marmaris ve Milas'ta ormanlık alanda yangın çıktı

Marmaris ve Milas'ta ormanlık alanda yangın çıktı