Maden Teknik Arama Enstitüsü'nün (MTA) Ankara'daki yerleşkesinin girişindeki doğalgaz vanasında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından vatandaşlar MTA ile ilgili araştırmalar hızlandırdı. Peki MTA nedir, açılımı ne? MTA'nın görevleri neler, ne iş yapıyor? İşte detaylar...
MTA NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?
MTA, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün kısaltması olarak kullanılır. Maden Tetkik ve Arama 14 Haziran 1935 yılında kurulmuştur. Bu kurumun kurulmasının amacı ülkenin gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlamaktır.
MTA'NIN GÖREVİ NEDİR, NE İŞ YAPAR?
Maden Tetkik ve Arama, Türkiye'deki hammadde ve maden kaynaklarının araştırılması ve rezervlerin tespit edilmesi amacı ile kurulmuştur. MTA ile madencilik alanında ülkenin kalkındırılması amaçlanmaktadır. Bu kurum, kurulduğu dönemlerde madenlerin işlenmesi ve araştırılmalarının yapılması gerekliliği sebebiyle ortaya çıkmıştır.
MTA, maden ve taş ocaklarının araştırılması, maden ocaklarının daha verimli bir şekilde çalışması ve araştırmaların düzgün bir şekilde yürütülmesi, jeolojik ve jeofizik bakımından incelemelerin etüt ve laboratuvarlarda gerçekleştirilmesi amacı ile kurulmuştur. MTA ile madencilik sektöründe çalışacak uzman ve teknik ekipler yetiştirilmesi de amaçlanmıştır.
MTA kurumunun genel merkezi Ankara'da bulunmaktadır. Burada bir genel müdür ve dört genel müdür yardımcısından oluşan ekip yönetimden sorumludur.
MTA görevleri şu şekilde sıralanabilir;
Maden ocaklarında gerekli etüt çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve madenlerin işletmeye uygunluklarının araştırılması
-Maden sektörüne işçi, yardımcı, kalfa ve mühendis yetiştiriciliği yapılması
-Yeni taş ve maden ocaklarının araştırılması
-MTA hizmet birimleri de;
-Fizibilite Etütleri
-Maden analizi ve Teknolojisi
-Enerji Hammadde Etüt ve Arama
-Jeofizik Etütleri
-Maden Etüt ve Arama
Deniz ve Çevre Araştırmaları Daire Başkanlıkları şeklinde sıralanabilmektedir.
MTA kurumunun taşra örgütleri ile 12 adet bölgeden meydana gelmektedir. Ülkemizdeki maden araştırmaları bakımından oldukça önemli bir kurumdur