08 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Öğrencilerin CHP ile imtihanı: İzmir'den sonra İstanbul’da da ulaşım indirimi kısıtlandı

Öğrencilerin CHP ile imtihanı: İzmir'den sonra İstanbul’da da ulaşım indirimi kısıtlandı

CHP'li belediyeler tarafından yönetilen İzmir ve İstanbul'da, öğrenci indirimlerinde yaş sınırı getirildi. İzmir'de haziran ayından itibaren 30 yaşından gün alan öğrenciler artık indirimden faydalanamazken, İstanbul'da bu yaş grubundaki öğrenciler %10 indirim hakkına sahip olacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Öğrencilerin CHP ile imtihanı: İzmir'den sonra İstanbul’da da ulaşım indirimi kısıtlandı
KAYNAK: Haber Merkezi

İzmir'de öğrencilerin kullandığı indirimli ulaşım kartına yaş sınırı getirilmişti. İzmir'in ardından İstanbul'da da benzer uygulamaya gidildi. CHP'li belediyeler tarafından yönetilen İzmir ve İstanbul'da, 30 yaş ve üstü öğrencilerin indirimli ulaşımları sınırlandırıldı.

İstanbulkart'ta öğrenci indirimine 30 yaş sınırı 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, 30 yaşından gün almış öğrencilerin toplu taşıma indirim oranlarını %10’a düşürdü. İBB Meclisi Temmuz ayı üçüncü oturumunda alınan bu karar, İstanbulkart Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle hayata geçirildi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün önerisi doğrultusunda, 30 yaşından gün almış öğrencilere artık Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinde %10 indirim uygulanacak. Bu değişiklik, Hukuk Komisyonu ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nun müşterek raporu ile onaylandı.

İstanbulkart-öğrenci-indirimi

AK PARTİ'DEN TEPKİ

AK Partili üyeler, bu kararın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek tüm öğrencilerin aynı haktan yararlanması gerektiğini savundular. 

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan ise, 2019'dan sonra 30 yaş üstü öğrenci indirimli kartı kullanan kişi sayısının 122 binden 270 bine yükseldiğini ve bu durumun bunun hayatın olağan akışına ters olduğunu dile getirdi. Bu sebeple İBB'nin zarara uğradığını savunan Özcan, önlem alınmaması durumunda yüksek zamları konuşmak zorunda kalabileceklerini kaydetti.

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise karara tepki göstererek İBB'yi popülist uygulamalarla eleştirdi. Karara tepki gösteren Türkyılmaz, "İBB'ye göre öğrenmenin yaşı 30 yaş. Bunun elle tutulur bir tarafı yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesini 5 yıl boyunca popülist uygulamalarıyla gördük. Halk Ekmek ve öğrenci yurdu zamlarında da bunu gördük. Genel Sekreterinizin ifadesiyle ancak sıfırı tüketmiş bir belediye böyle yapabilir." diye konuştu.

izmir-ögrenci-indirimi

İZMİR'DE DE 30 YAŞ SINIRI VAR

Benzer bir değişiklik de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı üçüncü olağan toplantısında İzmirim Kart Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak, 30 yaşından gün almamış vatandaşların öğrenci kartlarının geçerli olması kararlaştırılmıştı.  İzmir’deki bu uygulama 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girerken bu kararla birlikte, 30 yaş üstü kişiler artık öğrenci indiriminden yararlanamıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2024 KPSS heyecanı 14 Temmuz'da başlıyor

2024 KPSS heyecanı 14 Temmuz'da başlıyor