20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Önder Kahveci: Enflasyon maaşları eritiyor, refah payı şart

Önder Kahveci: Enflasyon maaşları eritiyor, refah payı şart

Temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Enflasyon maaşları eritiyor, çalışanı rahatlatacak tek unsur refah payıdır” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Önder Kahveci: Enflasyon maaşları eritiyor, refah payı şart

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabı X üzerinden açıklamalarda bulundu. Kahveci, enflasyonun maaşları erittiğini belirterek, çalışanların alım gücünü koruyacak önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Enflasyon ve Maaş Eriyor

Kahveci, TÜİK'in temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaşarak, mal ve hizmet fiyatlarının %3,23 arttığını, yıllık enflasyonun ise %61,78 olarak belirlendiğini söyledi. Temmuz ayında yapılan %10'luk maaş zammının, enflasyon karşısında eridiğini belirten Kahveci, mutfak masrafları, doğalgaz, elektrik zamları ve kiralar dikkate alındığında, memurların maaşlarının gerçek değer kaybının daha yüksek olduğunu ifade etti.

Dar ve Sabit Gelirli Vatandaşlar Zorlanıyor

Yüksek enflasyonun, paranın değerini düşürmesi ve alım gücünü azaltması nedeniyle özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşları zorladığını söyleyen Kahveci, maaş zamlarının enflasyon oranında kaldığı sürece, emeğiyle geçinen kesimin hayat standardının düştüğünü belirtti.

Çözüm: Ek Zam ve Refah Payı

Kahveci, çalışanların alım gücünün korunması ve artırılması gerektiğini vurguladı. Ekonomik yükün dar ve sabit gelirli vatandaşların fedakarlığıyla aşılmaması gerektiğini, memur ve emeklilerin üzerindeki ekonomik yükün hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Kahveci, çözümün maaşlara ek zam yapılması, refah payı eklenmesi, enflasyon farkının maaşlara yansıtılması ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi olduğunu ifade etti.

Memur ve Emekliler İçin Acil Önlemler

Temmuz ayı enflasyon verileriyle birlikte %10'luk maaş zammının yeterli olmadığını ve memur ile emeklilerin alım gücünü koruyacak önlemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kahveci, çarşı ve pazarda fiyatlar sürekli artarken, memur ve emeklinin nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Önder Kahveci, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: 

“ENFLASYON MAAŞLARI ERİTİYOR, ÇALIŞANI RAHATLATACAK TEK UNSUR REFAH PAYIDIR"

TÜİK‘in temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Buna göre temmuz ayında mal ve hizmet fiyatları ortalama %3,23 oranında artarken yıllık enflasyon da %61,78 olarak belirlendi. Geçtiğimiz ay memur ve emekli maaşlarına yılın ikinci yarısı için %10 oranında artış yapılmıştı. Temmuz enflasyonu ile birlikte altı ay için verilen zammın üçte biri daha il ayda erimiş oldu. Mutfak masrafları, doğalgaza, elektriğe gelen zamlar ve kiralar dikkate alındığında memurların cebine yansıyan gerçek erimenin çok daha yüksek olduğu görülüyor. 

Yüksek enflasyon; ülke içinde paranın değerinin düşmesi ve alım gücünün azalması nedeniyle özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızı zorlamaktadır. Enflasyonist dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak daha yüksek oranlı maaş zammı yapılsa da maaşlardaki artışlar enflasyon dolayında kaldığı sürece emeği ile geçinen kesimin hayat standardının düşmesine neden olmaktadır. 

Bu tür durumlarda çalışanların alım gücünün korunması ve artırılması her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır. Aksi halde ekonomideki bütün olumsuz gelişmeler dar ve sabit gelirlilerin yapacağı fedakarlığa bağlı olarak aşılmakta, her dönemde zengin daha zengin fakir daha fakir hale gelmektedir. Bu nedenle artık memur ve emeklilerimizin üzerindeki ekonomik yükü hafifletmenin vakti gelmiştir. Memur ve emeklilerin üzerindeki bu yükü hafifletmenin yolu önce maaşları açlık ve yoksulluk sınırından kurtarmak sonra maaşlara enflasyonun üzerinde bir artış yapmaktan geçmektedir. Alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolu ise refah payı ödemesidir. Bu nedenle artık maaşlara ek zam yapılması da bu ekonomik şartlar altında zorunlu hale gelmiştir. 

Dolayısıyla her zaman ifade ettiğimiz gibi maaşlara ek zam verilmesi, refah payı eklenmesi, enflasyon farkının ortaya çıktığı ay itibarı ile maaşlara yansıtılması ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi yönündeki taleplerimizin karşılık bulması bu süreçte hayatı bir önem taşımaktadır. 

Temmuz ayı enflasyonuyla birlikte memur ve emeklilerimizin %10 zamla bu dönemi atlatamayacağı görülmelidir. Bu nedenle çarşı, pazarda fiyatlar sürekli yükselirken alım gücünü koruyacak, memur ve emekliye nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç vardır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uçuşlar durdu! 150 bin İsrailli yurt dışında mahsur kaldı

Uçuşlar durdu! 150 bin İsrailli yurt dışında mahsur kaldı