19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Önder Kahveci: Memurlarla gündeme gelmeye çalışmaktan vazgeçin

Önder Kahveci: Memurlarla gündeme gelmeye çalışmaktan vazgeçin

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye'deki memur sayısının fazla olduğuna dair iddiaların asılsız olduğunu belirterek, OECD verileriyle bu iddiaları yalanladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Önder Kahveci: Memurlarla gündeme gelmeye çalışmaktan vazgeçin
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye'de memur sayısının fazla olduğuna dair basında yer alan iddialara sert tepki gösterdi. Kahveci, bu iddiaların hiçbir resmi veriye dayanmadığını ve gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

OECD VERİLERİYLE KARŞILAŞTIRMA

Kahveci, Türkiye'deki kamu çalışan oranının OECD ortalamasının altında olduğunu belirterek, 2021 verilerine göre Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kamu çalışan oranında 36 ülke içinde 31. sırada yer aldığını ifade etti. OECD ortalaması %18,6 iken Türkiye'de bu oran %13,4 olarak kaydedildi.

MEMURLARIN YOĞUN İŞ YÜKÜ

Kahveci, Türkiye'deki memurların OECD ortalamasına göre daha düşük maliyetle ve yoğun iş yükü altında çalıştığını belirterek, memur sayısının fazla olduğuna dair iddiaların bilimsel temeli olmayan popülist bir yaklaşım olduğunu söyledi.

İŞSİZLİK VE GENÇ İŞSİZLİK VURGUSU

Ayrıca, Türkiye'deki işsizlik ve genç işsizliğin yüksek seviyede olduğuna dikkat çeken Kahveci, ‘Türkiye’de memur sayısı fazladır.’ diyenlere tepki gösterdi. 

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin açıklamaları şu şekilde;

Kahveci: ‘memur sayısı fazla’ iddiası en basit tabiri ile cahilliktir

"Belli aralıklarla kerameti kendinden menkul bazı şahıslar Türkiye’de kamu görevlilerinin sayısının fazla olduğu yolundaki asılsız beyanatlarla gündeme gelmektedir. Ama gerçek, basına servis edilen haberlerden farklıdır. Hiçbir resmi veriye dayanmadan afaki ve kulaktan dolma bilgilerle ekonomideki sorunların sebebi olarak memur sayısının fazla olduğunu iddia etmek, en basit tabiri ile cahilliktir. Resmi verilere bakıldığında, Türkiye’de kamu görevlilerinin sayısının gelişmiş ülkelere kıyasla son derece düşük olduğu görülecektir.

“Türkiye 36 ülke içinde 31. sırada”

Türkiye’deki kamu çalışan oranı OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında gerçekler ortaya çıkmaktadır. OECD yıllık olarak kamu sektörünün büyüklüğü, kamu çalışanlarının dağılımı ve kamu hizmetlerinin etkinliği gibi konulara yer verdiği, kamu yönetimi ve kamu istihdamı konularında geniş kapsamlı veriler içeren raporlar yayımlamaktadır. 2023 yılında yayımlanan Bir Bakışta Hükümet Raporunda son veriler OECD’ye üye ülkelerin 2021 yılı kamu çalışan oranı verilerini içermiştir. 2021 yılı verilerine göre toplam istihdam içinde kamu istihdam oranında OECD ortalaması yüzde 18,6 iken 2021 için Türkiye’de bu oran yüzde 13,4 olarak kaydedilmiş ve Türkiye 36 ülke içinde 31. olarak yer almıştır. Türkiye’nin en güncel verisini dikkate alsak bile kamu çalışan oranında OECD ortalamasının gerisinde olduğu görülmektedir.  

“Türkiye’de kamu görevlilerinin sayısı neye ve kime göre fazladır?”

Bu nedenle bazı şahıs, kurum ve kuruluşlarca basına servis edilen ve Türkiye’deki kamu görevlilerinin sayısının fazla olduğunu ifade eden kasıtlı haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir. Bu tür haberleri yapanlar, “Türkiye’de kamu görevlilerinin sayısı neye ve kime göre fazladır?” sorusunu da mutlak surette cevaplandırmalı, bu kanıya nereden vardıklarını resmi rakamlarla ispat etmelidir.  

"memurlarımız OECD ortalamasına göre daha düşük maliyetle çalışmaktadır"

Kamu hizmetini, maliyet analizi yaklaşımıyla gördürmek mümkün değildir. Eğer maliyet hesabı ve bir kıyaslama yapılacaksa resmi rakamların dikkate alınması zorunludur. Resmi rakamlar, Türkiye’deki kamu görevlilerinin OECD içindeki emsallerine oranla sayıca neredeyse 2 kat daha az olduğunu buna göre de 2 kat daha fazla iş yükü ile karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. Ücret yönünden incelendiğinde de Türkiye’de bir memurun Avrupa’daki bir memurdan reel olarak daha düşük maaş aldığı görülmektedir. Buna göre Türkiye’de memurlarımız OECD ortalamasına göre daha düşük maliyetle, olumsuz şartlarda, yoğun bir iş yükü altında çalışmaktadır.    

'kamu çalışanları üzerinden popüler olmaya çalışmayın'

Bu değerlendirmelere ülkemizde işsizliğin yüksek, genç işsizliğinin zirvede olduğu, iş gücüne katılım oranının OECD ülkelerine nazaran daha düşük seviyede bulunduğu gerçeği de eklendiğinde kamu çalışanı sayısının ne denli düşük olduğu daha açık bir biçimde anlaşılacaktır. Bu nedenle ‘Türkiye’de memur sayısı fazladır.’ demek ve kamu çalışanlarını devletin omuzlarındaki kambur gibi göstermeye çalışmak bilimsel temeli olmayan, popülist ve taraflı bir yaklaşımdır. Bu art niyetli zihniyet sahipleri artık kamu çalışanları üzerinden yalan yanlış ifadelerle gündeme gelmeye, popüler olmaya çalışmaktan vazgeçmelidir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trabzonspor'un rakibi Rapid Wien

Trabzonspor'un rakibi Rapid Wien