Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahında yeni düzenlemeye gidildi. Alınan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, otomobilde ÖTV matrah limiti artırıldı. 1600 cc altı araçlarda alt limit 184 bin TL oldu. İkinci el araba fiyatlarında da indirimler gerçekleşecek. İşte araba alacak milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Bazı malların özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahlarının yeniden tespiti hakkında ekli kararın yürürlüğe konulmasına mezkur kanunun 12'inci maddesi gereğince karar verilmiştir ifadeleri yer aldı.
Kararla, motor silindir hacmi 1600 CC altındaki araçlarda matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltildi. Matrah üst limiti ise 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı. Kararla elektrikli araçların ÖTV matrah limitleri de değişti.
Buna göre, motor gücü 50 kilowaatı geçip, motor silindir hacmi 1800 CC'yi geçmeyen araçlarda matrah alt limiti 130 bin liradan 228 bin liraya yükseltildi. Matrah üst limiti ise 170 bin liradan 350 bine çıkarıldı.
Öte yandan söz konusu düzenlenme Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girerken kararın uygulanmasını Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütecek.
Düzenleme sonrası tablo şu şekilde oluştu;Araç piyasasında en ucuz otomobil fiyatının 400 bin lirayı aşması sonucunda vatandaşlar ÖTV indirimi veya matrah düzenlemesi bekliyordu. Bakan Nebati, otomotiv ÖTV'siyle ilgili bir soruya da, “Matrah konusunda çalışma yapıyoruz” diyerek oransal indirimle ilgili düzenleme yapmayacakları mesajı vermişti.
MATRAH NEDİR? Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutardır/değerdir.
Bir kazançtaki giderler düştükten sonra, ortaya çıkan tutarın vergi hesaplamasında kullanılan gelir miktarını oluşturur.
Matrah, içerdiği değere göre ikiye ayrılır:Advalorem matrah: Belirli bir rakamdır. Örneğin gelir vergisinde elde edilen gelirden indirilebilir giderler düşüldükten sonra kalan kısım matrahı oluşturur.
Spesifik matrah: Vergiye sebep olan şeyin cinsi, özelliğine göre belirlenen matrahtır (m2, kwat, motor gücü 1500 gibi). Örneğin MTV’de matrah hesaplanırken motorlu taşıtın motor gücü hesaba katılmaktadır.
MATRAH BELİRLEME USÜLLERİ Beyan Usulü: Vergi mükellefinin kendi matrahını beyan etmesidir. Karine usulü: Vergi mükellefinin gelir veya servetinin ölçüsü olduğu kabul edilen çeşitli dış göstergelerden yararlanmak suretiyle vergi matrahının hesaplanmasıdır.
Götürü Usul: Vergilendirmeye esas olacak değer veya miktarın tek tek belirlenmesi yerine aynı durumdaki tüm vergi mükellefleri için genel olarak belirlenmesidir.
İdarece Takdir Usulü: Matrahın belirlenmesi konusunda idarenin takdir hakkını kullanmasıdır.
ARAÇ MATRAH FİYATI NEDİR? ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45’lik vergi oranı diliminde yer alıyor.
120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50’lik vergi diliminde değerlendiriliyor.
175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70 vergi oranı içinde yer alıyor. ÖTV matrahı 200 bin lira üstü için vergi oranı da yüzde 80 oldu.
Motor hacmi 1600 silindiri geçen, 2000 silindiri geçmeyen otomobillerde ise ÖTV matrahı 130 bin TL'yi aşmayanlar yüzde 45 vergi diliminde oldu.
ÖTV matrahı 130 bin TL'yi aşıp, 210 bin TL'yi aşmayanlar ise yüzde 50'lik vergi diliminde yer alıyor. Matrahı 210 bini aşan araçlarda ise ÖTV oranı yüzde 80 olarak uygulanıyor.
Milliyet'e açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel yapılan değişikliğin ikinci el araç fiyatlarına yansıyacağını belirtti, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Cumhurbaşkanı kararnamesi ile otomobilde ÖTV matrahlarında yüzde 40 ila 75 oranında artırıma gidildi. Yapılan güncelleme ile 595 bin TL’ye kadar olan araçlarda %5 ila 19 arasında indirim söz konusu. Örneklemek gerekirse en ucuz sıfır araç fiyatı 402.000 TL’den indirimle 355.000 TL ye geriledi. Bir üst matrahta bulunan en ucuz otomobil ise indirim ile 448 bin TL den 373 bin TL’ye gerilemiş oldu. Güncelleme 1.6 litreye kadar motor hacmine sahip akaryakıt ile çalışan arabaları kapsıyor. Bu araçların pek çoğu yerli üretim. Hybrit araçlar için de güncelleme yapılmış olsa da satışta olan mevcut Hybrit model araçlar barem üzerinde kaldığından bu güncellemeden faydalanamamış oldu.
İKİNCİ ELE YANSIMASI NE OLUR? İkinci el otomobil fiyatları sıfır araçlardan referans alarak belirleniyor. İndirim yapılan bu araçların 2. el olanlarına yüzde 5 ila 10 arasında düşüşlerden söz edebiliriz. Ancak dünya genelinde artan üretim maliyetleri sebebiyle araç fiyatları da sürekli artmakta. Bu sebeple indirimler kısa sürede etkisini yitirebilir. Otomobil almayı planlayan vatandaşlarımızın bu indirimi değerlendirmelerini tavsiye ederiz.
Bir süredir ÖTV güncellemesine dair beklenti vardı. Bu sebeple gerek sıfır gerekse 2. el piyasasında ciddi bir durağanlık söz konusu. ÖTV güncellemesi 1 Aralık olarak konuşulmasının ardından da var olan satışlarda da aksaklıklar yaşanmaya başlamıştı. Tarihinin öne çekilerek beklenen güncellemenin yürürlüğe girmesini biz de sektör temsilcileri olarak gayet olumlu buluyoruz
Önümüzdeki dönemde beklenti ortamının da ortadan kalkmasıyla, umuyoruz ki 1 ay içinde piyasa tekrar oluşacak ve satış adetleri yükselişe geçecektir.