22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Özel Üniversite fiyatları aileleri kara kara düşündürüyor

Özel Üniversite fiyatları aileleri kara kara düşündürüyor

Hayalleri zora sokan tarife özel üniversitelerin yüzde 200’e varan fahiş zam uygulaması sonrası gündeme gelen vakıf üniversitelerinden bazıları kayıt yenileme ücretlerinde indirime gitti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, makul ücret artışı uygulayan vakıf üniversitelerine kolaylıklar sunacaklarını açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Özel Üniversite fiyatları aileleri kara kara düşündürüyor

Tolga Polat / TÜRKGÜN

Devlet üniversitelerine puanı yetmediği için vakıf üniversitelerine kayıt olan yüz binlerce orta gelirli öğrencinin ailesi kara kara düşünmeye başladı. Zira özel üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri yüz binlerce lirayı buluyor. Bir önceki yıl 60 bin lira civarında ücretle kayıt yenileyen tıp fakültesi öğrencisinden bu yıl istenen kayıt yenileme ücreti 150 bin liranın üstünde. Orta gelirli aileler, bölümlere göre değişkenlik gösteren ve aylık eğitim ücretleri 10 bin lirayı aşan ödemeler için ne yapacaklarını düşünüyor. Eğitiminde ikinci ve daha üst sınıflardaki öğrenciler ise, kayıt yenileyememe tehlikesiyle karşı karşıya.

Tüketici mahkemesi el attı

Aileleri sevindiren ilk haber tüketici mahkemesinden geldi. DHA’nın haberine göre; yapılan soruşturma sonucunda Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesinde alınan karar doğrultusunda özel üniversitenin TÜİK tarafından belirlenen temmuz ayı TÜFE oranı olarak hesaplanan yüzde 79,60 oranı ile öğrencilerin kayıtlarının tedbirden yenilenmesine karar verildi.

Özel üniversitelerin birçoğu kayıt aşamasında yüzde 5–10 oranında zam yapacaklarına dair taahhütte bulunmasına rağmen, yüksek enflasyon koşullarını öne sürerek fahiş zam yapmaya kalktılar. Tüketici Mahkemesinden gelen karar sonrası birçok üniversite zamları geri çekmeye başladı.

Ailelerin avukatları, kararla yetinmeyeceklerini, yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişen taahhütlerin hesabını soracaklarını bildiriyor. Açacakları davayla belirtilen taahhütlere göre ilerlenmesini isteyeceklerini, ancak şimdilik yüzde 79,60 olarak belirlenen azami zamma uyacaklarını söylüyor.

‘Kolaylık sağlayacağız’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, vakıf üniversitelerinin eğitim öğretim ücretlerine yönelik indirim çağrısında bulundu. İndirim yapacak üniversitelere kolaylık sağlayacaklarını belirten Özvar, "Sayı vermemekle beraber bugün de bir kısım vakıf üniversitesi mütevelli heyeti başkanlarıyla görüşerek öğrencilerimize kayıt yapmaya geldiklerinde gerekli desteği vermelerini istedim. Bu konuda destek olan vakıf üniversitelerimize önümüzdeki dönemde biz de Yükseköğretim Kurulu olarak gerekli kolaylıkları göstereceğiz" dedi.

YÖK Başkanı Erol Özvar şu açıklamalarda bulundu:"Bildiğiniz üzere 2022 YKS'de üniversitelerimiz kontenjan üniversitelerinin kontenjanlarında fevkalade oranında bir yerleşim oldu. Bu yerleştirmeden sonra bizim ilk yaptığımız işlerden bir tanesi bilhassa vakıf üniversitelerimizde davette bulunmak sureti ile kayıt yaptırmak isteyen adaylara gerekli kolaylıkları göstermelerini istedik. Ve bu amaçla da birkaç gün önce bildiğiniz üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Vakıf Üniversiteleri Meclisinde bir araya geldik. Vakıf üniversitelerinden öğrencilerimize mümkün olduğu ölçüde kayıtlar ve öğrenim ücretleri konusunda destek olmalarını bekledik" dedi.

‘HUKUKİ MECBURİYET YOK’

İndirim konusunda hukuki bir mecburiyet olmadığını belirten Erol Özvar şöyle devam etti: "Bu konuda biliyorsunuz herhangi bir kanuni veya hukuki bir mevzuat söz konusu değil. Burada bizim yapmaya çalıştığımız şey üniversitelerimizden bu konuda fedakârlık. Tam olarak yapmaya çalıştığımız şey budur. Bazı üniversitelerimizin ben öğrenim ücretlerini yakından takip ediyorum. Mesela bazı üniversiteler, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaöğretimle ilgili açıklamalarına binaen ve bizlerin ricalarına binaen geçen seneye nispetle yüzde 30-40 oranında zam yapmış oldular. Bu da hakikaten çok olumlu bir gelişme.

Biz, bizim yapmaya çalıştığımız şey aslında Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik şartlara uygun bir şekilde herkesi bahsettiğimiz şekilde davranmaya teşvik etmek ve yönlendirmek. Yoksa burada bir hukuki bir mecburiyet olsa hukuki bir durum olsa elbette onun biz takipçisi oluruz. Burada centilmenliğe dayalı bir anlayış söz konusu. Derdimiz bütün öğrencilerimizin yükseköğretim hakkından istifade edebileceği şekilde fedakârlıkta bulunmak. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunu da ifade etmek isterim"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gaziantep yine kazandı, Hatayspor puanla tanışamadı

Gaziantep yine kazandı, Hatayspor puanla tanışamadı