24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Rüşvetçi muhalefet

Rüşvetçi muhalefet

İP’in parayla yaptırdığı anketlerde kendisini %22’lerde göstermesi bize 2018 seçimlerini hatırlattı. O dönem %17’lerde gösterilen Meral Akşener, partisinden daha düşük oy almıştı. Muharrem İnce’nin CHP ve İP hakkındaki doğrulanan iddiaları ise, zilletin rüşvet çarkıyla medyayı tekelleştirmeye çalıştığının göstergesi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Rüşvetçi muhalefet

Tolga POLAT / TÜRKGÜN

İP-CHP, MEDYA VE ANKET FİRMALARINI FONLADIĞI İDDIALARINA SESSİZ

Siyasi partilerin birçoğu, il ve ilçe teşkilatlarının moralini üst seviyede tutmak için araştırma şirketlerinin kapısını çalar. Sipariş usulü verilen anketler, parti yüzdelerini üst seviyede tutarak hem partililerin direncini yüksek tutmak hem de diğer siyasi partilerin moralini bozmak adına sıkça başvurulan bir durum.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu konudaki tutumu yıllardır değişmez. Anket şirketlerine sipariş geçmediği için, her seçim öncesinde halkın nabzını tuttuğunu iddia eden araştırma şirketleri çuvallar. MHP gerçeğini bir türlü kavrayamazlar. Gerçeği yansıtmayan anketlerle etik olmayan bir siyasi anlayışı reddeden MHP Lideri Devlet Bahçeli, 2018 seçimlerinde MHP’yi yüzde 5 seviyelerinde gösteren sözde anketçilere ‘Şerefsiz’ yakıştırması yaparak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Varsın olsun şirret dedikodularına yenilerini eklesinler. Durmasınlar yüzde 5 -6’ya düştüğümüzü şerefsizce iddia etsinler. Bunlara aldırış etmeyiniz. Bunları ciddiye ve dikkate almayınız. MHP’nin inişi ve iddiası için el ovuşturmaya maya ve meşrebi haramla dolanlar 24 Haziran’da ya şok olacaklar ya da yok olacaklar. Türkiye’nin geleceği Cumhur İttifakı'dır. Biz varız, Türkiye için hazırız. Demokrasi nöbetindeyiz.”

Çuvallayan anketçiler

Seçimlerin hemen öncesinde görüşlerini açıklayan bazı anket firmalarının MHP için öngörüleri şu şekildeydi:

Konda: AK Parti içinde oyları eriyen MHP %5 civarı oy alacak, İYİ Parti %12-13 bandında…

Vera ve Piar, AK Parti ve MHP’nin Mecliste çoğunluğu yakalayamayacağını iddia etti.

Mediar, Muhalefetin Meclis çoğunluğunu alacağını söylemişti.

Gezici, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 47 civarı oyu olduğunu öne sürmüştü.

Sonar, Meral Akşener ve Muharrem İnce’nin, Erdoğan’ı geçeceğini belirtmişti.

Kulis, AK Parti ve MHP’nin oy oranının toplamını yüzde 43 olarak açıklamıştı. 2018 seçimlerinde anket firmalarının büyük çoğunluğu çuvallamış, milletin nabzı yerine, ceplerinin doluluğuna göre araştırma sonuçlarını açıklamıştı.

2018 seçimlerinde anket firmalarının büyük çoğunluğu çuvallamış, milletin nabzı yerine, ceplerinin doluluğuna göre araştırma sonuçlarını açıklamıştı. Ancak sahada müthiş bir birliktelikle vatandaşa güven veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin “Mezara kadar sürecek” dedikleri kader birliği, proje bazlı bir araya gelen zilleti yerle bir etti.

İP’in sahte rüzgârı Anket firmalarının bir önceki seçimlerde rezil olduğu bir diğer konu ise Meral Akşener ve İP’in oy oranlarıydı. Bir benzerini Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığına oturduğu dönem yaşamıştık. İP’in oy oranlarıyla ilgili araştırma şirketleri anketlerini şöyle açıklıyordu:

Piar: 31 Mayıs’ta %17,2, 22 Haziran’da 15,7.
Mediar: 23 Mayıs’ta 17,6, 12 Haziran’da 10,7.
Remses: 23 Mayıs’ta 12,6, 3 Haziran’da 15,2
Konses: 28 Mayıs’ta 12,6.

Bugünlerde ‘imam’ polemiği üzerinden cumhurbaşkanı adayı olmayacağını bildiren Meral Akşener’in adaylıktan uzak durmasının en büyük sebebi, 2018 seçimlerinde partisinden daha düşük oy aldığı sandık sonuçlarıydı. O dönem anket firmalarının rüzgârıyla esen Akşener yüzde 7,3 oy alırken, partisi yüzde 10’da kaldı.

İP, anket firmalarına rüşvet mi veriyor!

Akşener’in anket sevdası bu yıl da devam ediyor. 2022 yılında yayınlanan son anketlere göre, İP’in oy oranını anket firmaları şöyle görüyor:

Avrasya: %13,3
Metropol: %14,5
Aksoy: %14,0
Piar: %11,0
ORC: %22,0

Anket firmaları, İP’i ortalama %11 ile %14 bandında konumlandırırken, ORC’nin yüzde 22’lerde göstermesinin arkasında yatan sebep nedir? İşte tam burada bir parantez açmak, muhalif bir gazetecinin (yalanlanmayan) iddiasını hatırlatmakta fayda var.

İddiaya göre, İP’in Metropol, Avrasya, ORC, AREA gibi bazı anket şirketlerini ziyaret ettiği öne sürülerek, firmalardan İP’i her hafta kademe kademe yükseltip ana muhalefete taşınması ve özellikle Zafer Partisi'ne hiç yer verilmemesi istenmiş. Ayrıca bu hizmet karşılığında çok ciddi rakamlarda paralar vadedilmiş.

Siyasi partilerin rüşvetle sözde halkın nabzını tuttuğunu ileri süren Devlet Bahçeli, geçtiğimiz gün yaptığı yazılı açıklamada "Demokrasi kalpazanları, hukuk katliamcıları, milli irade dolandırıcıları, zillet ittifakı çatısı altında birleşmiş ve buluşmuştur. Aziz milletimizin iradesini gasp ve rehin almak amacıyla sipariş anketleri yayımlatanların düzenbaz siyaset taktikleri ayaklarına dolanmıştır.

Bilhassa MHP ve Cumhur İttifakı'nı oy oranı bazında aşağı çekip zillet ittifakını yüksek gösteren laçkalaşmış kamuoyu araştırma şirketleri esasen dış bağlantılı hain bir kurgunun içimize kadar sızmış lejyonlarıdır. Bu köksüz anketçilerden elbette hukuk nezdinde ve maşeri vicdan eşliğinde hesap sorulacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tarım kredi kooperatifleri indirimi

Tarım kredi kooperatifleri indirimi