21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem "S-400 anlaşması NATO hukukuna aykırı değil"

"S-400 anlaşması NATO hukukuna aykırı değil"

Aydın, AA muhabirinin, S-400 savunma sistemi ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere dair sorularını cevapladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
"S-400 anlaşması NATO hukukuna aykırı değil"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın:

"Rusya ile S-400 anlaşması yapmak NATO müttefiklik hukukuna aykırı değildir. NATO içeriğinde böyle bir kural yok, her ülkenin istediği silahı alma özgürlüğü vardır"

"Türkiye sanki Rusya ile yakınlaşıyormuş gibi bir bardak suda fırtına koparıyorlar. Biz hala NATO'nun güçlü bir müttefikiyiz"

"Doğu Akdeniz'de bulunan enerji kaynakları meselesi Türkiye'ye karşı ABD ve AB tarafından yaptırıma dönüşüyorsa, o zaman Türkiye'nin tam da doğru yolda olduğunu çok açık bir biçimde ifade edebilirim" şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, Rusya'dan S-400 savunma sistemlerinin alınmasına dair, "Rusya ile S-400 anlaşması yapmak, NATO müttefiklik hukukuna aykırı değildir. NATO içeriğinde böyle bir kural yok, her ülkenin istediği silahı alma özgürlüğü vardır." dedi.

Aydın, AA muhabirinin, S-400 savunma sistemi ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere dair sorularını cevapladı.

Kamil Aydın, S-400'lerin satın alınmasının bir neden olmadığını, aksine müttefiklerinin Türkiye'ye yaptığı muamelenin bir sonucu olduğunu vurguladı. Aydın, S-400'lerin satın alınmasına iten nedenler incelediğinde, Türkiye'nin etkin bir politika izlediğine dikkati çekti.

Türkiye'nin aşağı yukarı 70 yıldır müttefiki olduğu NATO'nun kuruluş antlaşmasındaki, "silahlı bir saldırı, birliğin hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirilir" ibaresinin bulunduğu 5. maddeyi hatırlatan Aydın, bu kapsamda, Türkiye'nin de yaşadığı güvenlik sorunlarında NATO'nun müttefiklik hukuku gereği kendi yanısıra duracağını düşündüğünü dile getiren Kamil Aydın; ancak durumun böyle olmadığına işaret ederken "Özellikle hain terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde ve sonrasında BM, AB, Avrupa Karma Parlamentosu ve NATO gibi uluslararası camiaların, üyesi olmamıza rağmen müttefiklik hukukuna makul hareket etmediklerini gördük." dedi.

Türkiye'nin müttefiklerinden hak ettiği desteği görememenin hayal kırıklığını yaşadığını kaydeden Aydın, "Bu noktadan hareketle, S-400'lerin satın alınmasının, ülke olarak üyesi bulunduğumuz uluslararası camialar karşısında yaşadığımız hayal kırıklılığının bir sonucu olduğunu söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş sonrası Türkiye'nin ABD'den Patriotların getirilmesi için talepte bulunduğunu hatırlatan Aydın, bu talebe yanıt gelmeyince Türkiye'nin "kendi göbek bağını kendinin kestiğini" ifade etti.

Türkiye'nin milli güvenliği için bir çözüm bulmak zorunda olduğunu ifade eden Aydın, "Baktık fiyatı da makul, menzili de daha uzun; S-400'leri almaya karar verdik." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Okan Buruk'tan Skrtel açıklaması

Okan Buruk'tan Skrtel açıklaması