Yeni sahur tarifleri sayesinde ailenizle birlikte keyifli bir ramazan süreci geçirebilirsiniz. Sağlıklı ve tok tutan yiyecekleri içerisine dâhil ettiğiniz sahur menüleri hazırlayarak Ramazan ayını müthiş bir arınma fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. İnsan doğasına uygun olan iki öğün beslenme prensibini Ramazan ayı vesilesiyle yaşamınızın tamamına uyarlayabilirsiniz.
Sahur kavramı, İslam coğrafyası açısından oldukça önemlidir. Sahur yapmak, hem sağlık hem de ibadet bakımından gereklidir. Sahur yapmadan oruç tutmak, insan vücudunun doğal işleyişine ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle sahur hazırlıkları, en az iftar menüleri oluşturmak kadar değerlidir.
Peki, sahurda ne yenir? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? Bu yazımızda sahur 2024 ile ilgili beslenme önerilerini sizin için derledik.
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler
Sahur yapmak, gün boyunca tok kalmamıza ve orucumuzu sağlığımızdan ödün vermeksizin sorunsuz biçimde tutabilmemize yardımcı olur. Sahur tariflerinin vücudun çalışma prensiplerine uygun şekilde hazırlanması oldukça önemlidir.
Kaliteli besinlerin doğru ölçülerde tüketilmesine olanak tanıyan sağlıklı sahur menüleri sayesinde oruç tutma ibadetinizi daha rahat ve sorunsuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tok tutma özelliği ile öne çıkan besinler sayesinde gün içerisinde çok fazla acıkma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Lor Peyniri: Peynir, protein ihtiyacının karşılanmasında aktif rol üstlenen temel besin maddelerinden biridir. Ancak peynir çeşitlerinin genelinde tuz oranının yüksek olması sebebiyle gün içerisinde susuzluk problemi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sahurda beyaz peynir veya kaşar peyniri tüketmek yerine tuz oranı çok düşük olan lor peynirini tercih edebilirsiniz.
Yulaf Ezmesi: Kan şekerinizdeki ani dalgalanmaları engelleyen yulaf ezmesi, lifli besinler arasında yer alır. Kolay sindirilmesi ve uzun saatler boyunca tokluk hissi uyandırmasından ötürü sahur menülerinde mutlaka yer verilmesi gereken besinlerden biridir.
Hurma: Hurma, Ramazan aylarında genellikle sadece iftar açılırken tüketilir. Ancak aslında hem iftarda hem de sahurda belirli miktarda tüketilmesi gerekir. Uzun saatler boyunca açlık çeken bünyenizin kan şekeri seviyesinin dengelenmesi için iftar ve sahur sofralarında hurmanın baş köşede yer alması son derece önemlidir.
Haşlanmış Yumurta: Haşlanmış yumurta, zengin protein içeriği ve vücuda sağladığı faydalar ile öne çıkan doğal besin maddelerindendir. Sahur sofralarının vazgeçilmez unsurlarından biri olan haşlanmış yumurta, tok tutma özelliğinin yanı sıra gece boyunca şişkinlik sorunu yaşamanızı engeller.
Yoğurt: Sahurda kapanışları yoğurt ile yapmak oldukça faydalıdır. Ramazan ayında düzenli yoğurt tüketmek, mide asidinin gün boyunca kendini dengede tutmasına yardımcı olur. Ayrıca açlık çekilen uzun saatlerde bağışıklık sisteminizin son derece güçlü kalmasına olanak tanır.
Hafif Sahur Menüleri ve Tarifleri
Ramazan ayında her gün yaklaşık 16 saat boyunca hiçbir besin maddesi ve sıvı tüketmemek, bazı günler ciddi düzeyde zorluk yaşamamıza yol açabilir. Bu nedenle sahur menülerimizi beslenme uzmanlarının önerileri doğrultusunda oluşturmamız oldukça önemlidir.
Uzmanların tavsiyeleri baz alınarak hazırlanan sahur tarifleri; iftara kadar olan süreçte kan şekerimizin aniden düşmesi, mide yanması ve susuzluğa bağlı baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşma ihtimalimizi olabildiğince azaltır.
Sahur sofraları oluşturmaya yönelik kapsamlı araştırmalar sonucunda derlediğimiz bu metni, sonuna kadar okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. Böylece damak tadınıza ve ihtiyacınıza uygun olan sağlıklı sahur menülerini pratik biçimde hazırlayabilirsiniz.
İşte, Ramazan ayına uygun olan sağlıklı ve doğru besinlerin bir araya getirildiği hafif sahur tarifleri sizlerle...
Sebze Çorbaları: Sahur menüleri içerisinde sebze çorbalarına yer vermek, vücudunuzun vitamin ve mineral gereksinimlerini karşılamanıza yardımcı olur. Hazımsızlık problemlerini ortadan kaldırır ve sindirim sisteminizi düzenler.
Meyve Salataları: Çilek, böğürtlen, üzüm, muz ve elma gibi meyveler ile salatalar hazırlayabilirsiniz. 1 kâse meyve salatası tüketmek, enerjinizin gün içerisinde çok fazla düşme ihtimalini azaltır. Sahurlarda meyve salataları hazırlarken mutlaka mevsimine uygun meyveleri tercih etmeniz gerekir. Doğal meyveleri uygun ölçülerde tüketmeniz hâlinde Ramazan ayını verimli biçimde değerlendirebilirsiniz.
Baklagil Yemekleri: Nohut, barbunya, kuru fasulye ve bezelye gibi baklagil yemekleri sayesinde sahurlarınızı oldukça zengin bir menü ile tamamlayabilirsiniz. Baklagillerin de dâhil olduğu sahur menüleri; gün içerisinde enerjinizin düşmesini engelleyerek mevcut yaşam standartlarınızı her zamanki gibi sürdürmenize olanak tanır.