Türkgün Gündem Vali Kemal Kızılkaya Siirt Belediyesi'ne Başkan Vekili olarak görevlendirildi

Vali Kemal Kızılkaya Siirt Belediyesi'ne Başkan Vekili olarak görevlendirildi

Siirt Belediye Başkanı Sofya Alağaş, terör örgütü üyeliğinden hapis cezası aldı. İçişleri Bakanlığı, görevden geçici olarak uzaklaştırılan Alağaş'ın yerine Vali Kemal Kızılkaya'yı Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirdi.

MUHABİR: Çiğdem Özkan

Siirt Belediye Başkanı Sofya Alağaş, terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kararın ardından İçişleri Bakanlığı, belediyeye kayyum atanmasına karar verdi.

MAHKEME KARARI: 6 YIL 3 AY HAPİS

Siirt Belediye Başkanı Sofya Alağaş, terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

VALİ KIZILKAYA GÖREVLENDİRİLDİ

İçişleri Bakanlığı, Siirt Belediye Başkanlığı görevine Siirt Valisi Kemal Kızılkaya’yı kayyum olarak atadı. Kızılkaya, belediye başkanlığı görevini vekaleten yürütecek.

Kemal Kızılkaya
Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya

KEMAL KIZILKAYA KİMDİR?

Eskişehir doğumlu olan Kemal Kızılkaya, 1975 yılında dünyaya gelmiştir. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuş, ardından Ankara Barosu'nda avukatlık stajını tamamlamıştır. Ayrıca, noterlik belgesine sahip olan Kızılkaya, Hukuk Uyuşmazlıkları alanında Uzman Arabuluculuk unvanına da sahiptir.

İngiltere’de Exeter Üniversitesi'nde yabancı dil eğitimi aldıktan sonra, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Yönetim Bilimleri ana bilim dalında yüksek lisans (Master) yapmıştır. Daha sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Kamu Yönetimi alanında doktorasını (PhD) tamamlamıştır.

Yurtiçi ve yurtdışında birçok eğitim, konferans ve çalışma ziyaretlerine katılan Kızılkaya, yükseköğretim düzeyinde Hukuk, Kamu Yönetimi ve Yönetim Bilimleri alanlarında dersler vermiştir. Ayrıca, yönetim bilimleri alanında yayımlanmış kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki görevine 1999 yılında Nevşehir Valiliği'nde Kaymakam Adayı olarak başlamıştır. Sonraki yıllarda, sırasıyla:

  • 2002-2002 Kırıkkale Balışeyh Kaymakamı,
  • 2002-2004 Kars Akyaka Kaymakamı,
  • 2004-2007 Mardin Vali Yardımcısı,
  • 2007-2010 Kastamonu Araç Kaymakamı,
  • 2010-2013 Konya Cihanbeyli Kaymakamı,
  • 2013-2016 Çanakkale Bayramiç Kaymakamı,
  • 2016-2021 İzmir Kemalpaşa Kaymakamı,
  • 2021 İstanbul Sultanbeyli Kaymakamı olarak görev yapmıştır.

2021-2023 yılları arasında Bilecik Valisi olarak görevini sürdürmüştür. 10 Ağustos 2023 tarihli 2023/376 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile Siirt Valisi olarak atanmıştır.

Görev yaptığı yerlerdeki üstün başarıları nedeniyle Bakanlık, Vali, Belediye Meclisi, Sivil Toplum ve Meslek Örgütleri tarafından çok sayıda Üstün Başarı, Başarı, Takdir, Teşekkür ve Fahri Hemşerilik belgeleri ile taltif edilmiştir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

BAKANLIKTAN KAYYUM ATAMASI

İçişleri Bakanlığı, konuya ilişkin sosyal medya hesabı X üzerinden Siirt Belediye Başkanının İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmasına dair basın açıklaması yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Siirt Belediye Başkanı Sofya Alağaş'ın, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 2023/113 Esas ve 2025/23 karar sayılı dosyasında "PKK/KCK Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alması nedeniyle;

Sofya Alağaş Anayasa'nın 127'inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'inci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırılmıştır.

5393 sayılı Belediye Kanunun 45 ve 46'ıncı maddeleri uyarınca Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem ABD basınından KAAN değerlendirmesi: ABD, Çin ve Rusya'ya meydan okuyor

ABD basınından KAAN değerlendirmesi: ABD, Çin ve Rusya'ya meydan okuyor

ABD merkezli Business Insider, Türkiye'nin yerli savaş uçağı KAAN'ı "beşinci nesil savaş uçakları liginde oyunun kurallarını değiştirebilecek" bir güç olarak tanımladı. Analizde KAAN'ın, ABD, Çin ve Rusya’nın hava üstünlüğüne ciddi bir tehdit oluşturabileceği vurgulandı.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Türkiye’nin yerli ve milli ürünleri, dış basında ilgi odağı olmayı sürdürüyor.

KAAN, HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ DENGESİNİ SARSIYOR

ABD merkezli Business Insider'da yayımlanan bir analizde, Türkiye’nin yerli savaş uçağı KAAN, “beşinci nesil savaş uçakları sahasında oyunun kurallarını değiştirebilecek” bir gelişme olarak nitelendirildi.

Makaleyi kaleme alan savunma sanayii analisti Benjamin Brimelow, yalnızca KAAN’ın değil, Güney Kore’nin geliştirdiği KF-21 savaş uçağının da ABD, Çin ve Rusya gibi büyük güçlerin yıllardır elinde tuttuğu hava üstünlüğü tekelini zorladığını ifade etti.

F-35’TEN ÇIKARILAN TÜRKİYE KAAN’A YÖNELDİ

Business Insider analizinde, Türkiye’nin KAAN projesini yalnızca teknik bir başarı olarak değil, aynı zamanda savunma sanayisinde bağımsızlık yolunda kritik bir adım olarak değerlendirdi.

Yazıda, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından KAAN’a odaklanarak tam teşekküllü bir beşinci nesil savaş uçağı geliştirme kararı aldığı vurgulandı.


F-22 BENZERİ TASARIM VE GÜÇLÜ DONANIM

Brimelow, KAAN’ın tasarımının ABD'nin F-22 savaş uçağına benzediğine dikkat çekti.

AESA radarıyla donatılan uçak, 20 bin libreye kadar mühimmat taşıyabiliyor.

Analizde ayrıca, TUSAŞ’ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) geçmişte F-35 savaş uçakları için 900’den fazla parça ürettiği bilgisi hatırlatılarak, Türkiye’nin sahip olduğu üretim tecrübesiyle KAAN gibi yüksek teknoloji ürünlerini ortaya koyabilecek kabiliyete sahip olduğu vurgulandı.


TEK MERKEZLİ GÜÇ DAĞILIMI SONA ERİYOR

Süper güçlerin hava üstünlüğünün tehdit altında olduğunu ifade eden Brimelow’a göre, yıllar boyunca sadece ABD, Çin ve Rusya'nın egemen olduğu beşinci nesil savaş uçağı alanını KAAN savaş uçağı sayesinde artık çok merkezli bir yapıya dönüşüyor.

Türkiye’nin KAAN ile bu alana güçlü bir şekilde dahil olması, bu dönüşümün en açık göstergesi olarak değerlendiriliyor.

"TÜRKİYE, KAAN İLE YENİ BİR DÖNEMİN MİMARLIĞINI ÜSTLENİYOR"

KAAN’ın, Türkiye’nin yalnızca bir savaş uçağı üretme çabası olmadığını belirten Brimelow, bu projenin savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltarak yeni bir çağın habercisi olabileceğini ifade etti.

“Türkiye, KAAN ile yeni bir dönemin mimarlığını üstleniyor.” yorumunda bulunan Brimelow, bu uçağın stratejik etkisinin sadece askeri alanda sınırlı kalmayacağını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *