21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem ‘Sokak hayvanları için şartlar iyileştiriliyor’

‘Sokak hayvanları için şartlar iyileştiriliyor’

Hayvanlara karşı işlenen suçlarla etkin mücadele edebilmek için vatandaşlar tarafından meydana gelen olayların anında bildirilebilmesi amacıyla ülkemiz genelinde kullanılan HAYDİ (Hayvan Durum İzleme) uygulaması faaliyete geçirildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Kerem Gökay Öner “HAYDİ” ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
‘Sokak hayvanları için şartlar iyileştiriliyor’

RANA İDİL ÖZDOĞAN - Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Kerem Gökay Öner ile yeni kurulan “Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma” birimine ilişkin bilinmeyenleri konuştuk. Öner, “Yeni kurulan birim sayesinde çevreye, doğaya ve canlılara yönelik işlenen suçlarla daha etkin ve profesyonel mücadele edilebileceğini ifade etti. 2020 yılının temmuz ayında Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyete geçen birimin bu alanda özel eğitim alan polislerden oluştuğunu, birimin alanıyla ilgili tespit etmiş olduğu suçlarla ilgili adli ve idari işlemler gerçekleştirdiğini ifade etti.

‘113 BİN KİŞİ İNDİRDİ’

Ülkemiz genelinde kullanılan HAYDİ (Hayvan Durum İzleme) uygulaması faaliyete geçirildi. Akıllı telefonlara indirilebilen bu aplikasyon sayesinde çevreye, doğaya ve hayvanlara yönelik yapılan her türlü suç kolaylıkla kolluk birimlerine bildirilebiliyor. Tüm Türkiye’de yaklaşık 113 bin kişi tarafından indirilen HAYDİ uygulaması sayesinde Ankara’da çevre, doğa ve hayvanlara yönelik 433’ün üzerinde ihbar yapıldı. Bu ihbarları değerlendiren ekipler tespit etmiş oldukları ihlallere toplam 280.000 TL idari para cezası uyguladılar. Uygulama kullanılarak yapılan ihbarlarda konum bilgileri de polisiye birimlere gönderilebiliyor. Bu sayede olay yerine en kısa zamanda en etkili şekilde gidilerek yerinde anlık inceleme yapılabiliyor.

‘RESMİ KURUMLAR İLE İKİLİ İŞ BİRLİĞİ’

Çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele eden birimimiz olaylara müdahale ederken Tarım İl Müdürlüğü, Milli Parklar ve ilgili belediyelerle koordineli olarak çalışıyor. Gerçekleştirilen işlemler sonrasında idari işlemlerle ilgili kaymakamlıklarla, adli işlemlerde ise Cumhuriyet Başsavcılığıyla müştereken işlemler yürütülüyor.

‘YASAKLI IRKLARA ANINDA EL KONULUYOR’

Hayvanlara yönelik işkence, eziyet ve şiddet başta olmak üzere bakım ihmal, yasaklı ırk beslenmesi, istif evi, hayvan zehirlenmeleri, hayvan dövüştürme ile alakalı ihbarlar alıyoruz. Özellikle şiddet ve eziyet olaylarında adli işlemler yapılarak Cumhuriyet Savcılığına gönderiliyor. Yasaklı ırk ve bakım ihlal gibi durumlarda hayvanlara el konularak, idari para cezası uygulanıyor ardından el konulan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teslim ediliyor. Köpek zehirlenmelerini tespiti için Veteriner Kontrol ve Araştırma Merkezi’ne zehirlenen köpeklerden alınan örnekler nekropsi için gönderiliyor. Sonucuna göre adli ve idari işlemler uygulanıyor.

‘3 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLİYOR’

Hayvanlara karşı işlenen her türlü işkence, eziyet, kötü davranma, hayvanları dövüştürme vb. konularda adli ve idari işlem uygulamaktayız. İşlenen bu suçlarda 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. İdari olarak da 10 bin TL’ye varan idari para cezaları uygulanabiliyor” dedi.

(Sokak canlıları için yürüttüğünüz projeler var mı?)

Sokağa çıkma kısıtlamalarında sokak hayvanlarının soğukta aç kalmalarını önlemek için şehrin hayvan popülasyonunun fazla olduğu yerlerde gönüllü olarak besleme yapıyoruz. Bunun yanı sıra sağlık durumunun bozulduğu tespit edilen hayvanları alarak derhal veterinerlik kliniğine götürülmek suretiyle tedavilerinin yapılmasını sağlıyoruz.

Bunun yanı sıra sokak canlılarının yaşam konforunu sağlamak amacıyla barınak ve mamalıklar yerleştiriyoruz. Bu alanları seçerken vatandaşlarımızdan gelen taleplere öncelik veriyoruz.

Kurulumunu sağladığımız alanlarla ilgili muhtarlıkları bilgilendiriyor ve bu alanlarda canlıseverlerle birlikte besleme ve koruma faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

‘BİR CANLIYI SEVEMEYEN İNSANI ASLA SEVEMEZ!’

Sokak canlılarının da bizler gibi bu dünyada yaşama hakları var. Bu dünyayı onlarla birlikte paylaşıyoruz. Canlılara yönelik yapılacak her türlü kötü muamele ve suçun karşısındayız. Vatandaşlarımız canlılarla ilgili karşılaştıkları her türlü olumsuz durumu derhal bize HAYDİ uygulamasından ya da 112 ve 155 ihbar hatlarından bildirebilirler. Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Kerem Gökay Öner sözlerine son verirken “Her zaman söylediğim bir söz vardır; bir canlıyı sevmeyen, insanı sevemez” ifadelerini kullandı.

‘EKİPTE VETERİNER KOMİSERLER VAR’

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma biriminde 1’i komiser ve 7’si polis memuru olmak üzere toplam 8 personel görev yapıyor. Büro Amirliği görevini yürüten Komiser Sinem Arslan aynı zamanda veterinerlik fakültesi mezunu. Görev yapan personelimiz Asayiş Daire Başkanlığımız tarafından düzenlenen bu alana yönelik özel eğitimler almış ve sahada karşılaşacakları olaylarla ilgili her türlü ekip ve ekipmanla donatılmışlardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şahabettin Aydın'dan 'Usulen'

Şahabettin Aydın'dan 'Usulen'