24 Kasım 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Sürücülere cep telefonu uyarısı: Alkolle eş değer etkide

Sürücülere cep telefonu uyarısı: Alkolle eş değer etkide

Kurban Bayramı tatilinde trafiğe çıkacak sürücülere Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Bilim Kurulundan "cep telefonu ve sosyal medya kullanımı" konusunda uyarı geldi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sürücülere cep telefonu uyarısı: Alkolle eş değer etkide

Kurban Bayramı tatilinde trafiğe çıkacak sürücülere Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Bilim Kurulundan "cep telefonu ve sosyal medya kullanımı" konusunda uyarı geldi.

Merkez konuyla ilgili bir açıklama yaparak, geçen yıl Kurban Bayramı'nda trafik kazaları nedeniyle 142 kişinin öldüğü, 859 kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Açıklamada, en son kutladığımız Ramazan Bayramı'nda, yaşanan kazalar nedeniyle 83 kişinin yaşamını yitirdiği, 868 kişinin yaralandığı belirtilirken, meydana gelen kazaların sebepleri arasında kazaların aşırı hız, yorgun ve uykusuz yola çıkma, seyir halindeyken telefonla ilgilenme gibi trafik kuralı ihlalleri ile emniyet kemeri takılmaması gösterildi.

Açıklamada, 2019 verilerine göre ülkemiz nüfusunun yüzde 98'inin cep telefonu kullanmakta olduğuna ve bu oranın yüzde 78'i akıllı telefonları tercih etmekte olduğuna dikkat çekilirken, cep telefonu kullanmanın bazı durumlarda büyük riskler taşıdığı vurgusu yapıldı. Cep telefonu kullanımının, (bluetooth ile kulaklık ya da ses sistemi aracılığıyla konuşma dahil) özellikle sürüş sırasında dikkat dağınıklığına ve dolayısı ile oluşacak kazaların en önemli nedenlerinden biri olduğuna da dikkat çekildi. Yapılan açıklamaya göre, araç kullanmak beynin aynı anda bir çok işlemi yapmasına neden olmaktadır. Bu sırada telefonla konuşmak veya ilgilenmek beynin yükünü artırmakta ve hızını yavaşlatmaktadır. Beyinde oluşacak bu yük ve hızın yavaşlaması ise bireyde 4 çeşit dikkat dağınıklığına sebebiyet verir. Bunlar, psikomotor dikkat dağınıklığı, bilişsel dikkat dağınıklığı, işitsel dikkat dağınıklığı ve görsel dikkat dağınıklığıdır. Stres, konsantrasyon ve algılama düşüklüğüne neden olan dikkat dağınıklığı ise, kazalara davetiye çıkarır.

Açıklamaya göre, araç kullanırken, diğer yandan da telefonla konuşulduğunda, beyin direkt olarak dinleme moduna geçer ve ses uyaranına odaklanır. Bu sebeple de sürücü dikkatini trafiğe değil sesin kaynağına yöneltir.

Kimi bilimsel araştırmalara göre ise, cep telefonu kullanımına bağlı sürüş davranışlarındaki zayıflama, alkollü araç kullanımıyla eş değer durumda.

Kurban Bayramı öncesi uyarıların bulunduğu açıklamada; Ülkemizde sürüş sırasında cep telefonuyla konuşmanın cezasının 134 lira ve 10 ceza puanı olduğuna ancak sonuçlarının daha da ağır olabileceğine dikkat çekildi. Araç kullanırken, cep telefonu kullanımının; doğru şerit içinde kalmakta zorluk çekme, daha sert frenleme ile daha yavaş frenleme reaksiyonları, uygun hızda seyir edememe, trafik işaret ve işaretçilerine daha yavaş reaksiyon gösterme ve gözden kaçırma, uygunsuz takip mesafesi, daha yüksek stres ve gerilme seviyelerine neden olan artan zihinsel çalışma yükü, etrafta neler olduğuna dair azalan sürücü farkındalığına sebep olduğu aktarıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Jandarma ve MİT'ten ortak operasyon

Jandarma ve MİT'ten ortak operasyon