Geçen yıl 670 milyon dolar civarında gerçekleşen bölgenin ticaret hacminin bu yıl yüzde 6 oranında artış göstereceğini söyleyen Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, beklenen rakamın 750 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.
Serbest bölge, ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses’ten alınan bilgiye göre 726 bin metrekare alana sahip. Serbest bölge sınırlarının, geçen yıl Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla 126 bin metrekare daha genişlediğini hatırlatan Gürses, bu alanın 90 bin metrekaresinin karasal alan, geri kalan kısmın ise deniz alanı olduğunu aktardı.
“Lojistik avantaj sağladı”
Gürses, serbest bölge için ayrılmış alanların tamamının dolu olduğuna dikkat çekti ve istekleri karşılamak için yeni alanların gerektiğini, yaptıkları çalışmalar sonucunda alanın geçen yıl içinde genişlediğini belirtti. Bu genişlemenin, özellikle rıhtım alanında büyüyen sektörün taleplerine karşılık verebilmek için ciddi anlamda lojistik avantaj sağladığını belirten Gürses, serbest bölgede 2000’li yıllardan itibaren yat sektörü yatırımcılarının gelmesiyle hızlı bir gelişme gösterdiğini vurguladı. Gürses’in aktardığına göre; zamanla imal edilen yat boyutları büyüde ve 60-65 metreye varan yatlar üretildi. Yeni dönemde alınan yat siparişleri ise 75-90 metreyi buluyor.
Gelen taleplerin sadece yat üretimi konusunda değil, yatların bakım ve onarım konusunda da yoğunlaştığını belirten Gürses, projelerinin arasında açık alanda yat-bakım-onarım sahası oluşturmanın da olduğunu ifade etti. Bununla birlikte Gürses, firmalara yat bakım faaliyetlerinde bulunulması için 35 bin metrekarelik bir alanı tahsis ettiklerini aktardı.
“2020 yılı sonuna kadar bu yatırımı tamamlayacağız”
ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses tamamlanmasıyla birlikte hem bölgeye hem de sektöre büyük katkı sağlayacak projeyle ilgili gelişmeleri de anlattı.
Yat bakım-onarım faaliyetlerinin kısa sürede geri dönüşü olan, katma değeri son derece yüksek olan faaliyetlerden bir tanesi olduğunun altını çizen ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses; bu alanın ciddi anlamda istihdam ve döviz girdisi oluşturacağını, Akdeniz çanağındaki onlarca, yüzlerce lüks yatı, Antalya Serbest Bölgesi’nde bakım onarım faaliyetleri için çekeceğini söyledi. Şu anda serbest bölgede yat sektörüne hizmet veren 50 metre 650 ton kapasiteli arabalı kızak sisteminin olduğunu ifade eden Gürses, dünyada son derece modern sistem olan ship lift(yatları deniz indirme ve karaya çekme sistemi) projesini de yürüttüklerini bildirdi. Bu proje tamamlandığında 90 metreye ve 2 bin ton ağırlığa kadar yatları denize indirip, karaya çekmeye imkanı bulacaklarını söyleyen Gürses, proje anlaşmalarını imzaladıklarını, bakanlıklardan gerekli izinleri aldıklarını ve bir sorun olmazsa 2020 yıl sonuna kadar projeyi tamamlamayı planladıklarını ifade etti.