20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Tapu ve imar kanununda değişiklik teklifi verildi

Tapu ve imar kanununda değişiklik teklifi verildi

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve bazı AK Parti'li milletvekili arkadaşlarının Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tapu ve imar kanununda değişiklik teklifi verildi

AK Parti milletvekillerince Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Böylece hatalı blok ya da bağımsız bölüm numaralarının daha basit ve külfetsiz bir biçimde düzeltilebilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor.

Tapu prosedürlerine fotoğraf yapıştırılması düzenlemesi, bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla yürürlükten kaldırılırken bu teklifle Tapu Kanunu'na eklenen fıkrayla, taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde, tarafların farklı tapu müdürlükleri ya da yurt dışı teşkilatında bulunmaları durumunda, taraf iradeleri resmi görevliler tarafından tek tek alınarak sözleşme tamamlanabilecek.

Kadastro belirlenmesi ya da tapu sicilinde yapılan prosedürler sebebiyle oluşan hatadan olumsuz etkilenen hisselerin maliklerine, ayni ve kişisel hak lehtarlarına, hatanın nedenleri ve revizyon sonrası oluşacak hisse durumunu gösteren tebligat yapılacak.

Yapılacak prosedür konusu ile ilgili tapu kaydının beyanlar hanesine belirtme yapılacak ve bu belirtme revizyon prosedürü netleşinceye kadar korunacak. Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgililerince muvafakat verilmesi durumunda revizyon prosedürü yapılacak. Bu süre içinde muvafakat verilmezse, tapu müdürlüğünce hatalı kayıt resen düzeltilerek prosedür sonucu ile revizyon prosedürüne karşı tebliğden itibaren altmış gün içinde asliye hukuk mahkemesinde dava açılabileceği ilgilisine bildirilecek.

Tapu prosedürlerine fotoğraf yapıştırılması düzenlemesi, bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla yürürlükten kaldırılıyor.

Hatalı blok ya da bağımsız bölüm numaralarının daha basit ve külfetsiz bir biçimde düzeltilebilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Kat mülkiyetine tabi yapıların projesindeki hatalı blok numaralarının düzeltilebilmesi için; blok bazında kat malikleri kurulunun salt çoğunluğuyla alınmış karar ile lisanslı harita ve kadastro bürosu ya da kadastro müdürlüğü tarafından hazırlanan yöntem rapor gereğince düzenlenen ve ilgili idarece onaylanan yeni vaziyet planı tapu müdürlüğüne sunulacak.

Kat mülkiyetine tabi yapıların projesindeki hatalı bağımsız bölüm numaralarının düzeltilebilmesi için; lisanslı harita ve kadastro bürosu ya da kadastro müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilgili idarece onaylanan yöntem rapor tapu müdürlüğüne sunulacak. Bu revizyonlerde ayni ve kişisel hak lehtarlarının muvafakati aranacak.

İmar Kanunu'na eklenen maddeyle, tarım arazileri, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan; bitkisel üretim amacı dışında kullanılamayacak, planlanamayacak, köy ya da mezraların yerleşik alanı ve civarı ya da yerleşik alan olarak belirlenemeyecek.

Maddenin gerekçesinde, valilikler ya da belediyeler tarafından plan gerektirmeyen yapılar için Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı kanunu kapsamında tarım dışı amaçla kullanım izni alınmaksızın ruhsat verildiği belirleme edildiği aktarılarak, izin alınma zorunluluğunun İmar Kanunu'na da dercedildiği ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Korkunç kazada yeni gelişme

Korkunç kazada yeni gelişme