20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Tarihi Gök Medrese, 22 yıl sonra ziyarete açıldı

Tarihi Gök Medrese, 22 yıl sonra ziyarete açıldı

Sivas'ta, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan tarihi Gök Medrese, 22 yıldır süren restorasyon çalışmasının sonrasında ziyarete açıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tarihi Gök Medrese, 22 yıl sonra ziyarete açıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan 8 kişilik kurul, 1997 yılında, ismini üzerindeki mavi çinilerden alan, 748 yıllık Gök Medrese'de, fotogramik çekimler, rölöve ve belirleme çalışmaları yaptı. 2006’da hız verilen çalışmalarda sona gelindi. Çevre düzenleme ve peyzaj çalışmalarının bitirilmesiyle beraber tarihi medrese, belirli saatlerde vatandaşların ziyaretine açıldı.

Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca eserin halka açılmasının memnuniyetini yaşadıklarını belirterek, "Uzun bir serüvenin sonunda Cumhurbaşkanımızın Sivas ziyaretleri sırasında buranın halkın ziyaretine açılması noktasında genel müdürümüzün bir talimatı oldu. Biz de 12.00- 15.00 saatleri arasında ziyarete açtık. Ufak, tefek rötuşlarımız, çini tamiratlarımız devam ediyor. Bir de Genel Müdürlüğümüzden gelen kurulla altyapı hazırlanıyor. İçeride irfan ve huzur toplantılar, seminerlerin yapılabileceği odalar hazırlanarak diğer müze envanterleri de bizim elimizde bulunan malzemeleri de teşhir ederek farklı bir müze anlayışı algısıyla ona hazırlıyoruz.

Ümit ediyorum, buranın daha teşekküllü bir biçimde açıldığını, insanımızın buradan yararlandığı bir zamanı birlikte paylaşacağız" dedi.

'İNCE ELEYİP SIK DOKUYORUZ'

Çalışmaların hassas devam ettiğini ve eseri restore ederken ince eleyip sık dokuduklarını ifade eden Karaca, "Gök Medrese bir tane. Başka Gök Medresemiz yok. Bundan kaynaklı da ince eleyip sık dokuyoruz ve peyzaj çalışmasını da tamamladık. Kurul üyelerimiz yeniden ziyaret edecekler. Kanaatlerini beyan edecekler. Zaten teslim noktasına getirdiğimiz çiniler hakkında toplantıyı burada yapacaklar. İnce işler biraz daha uzun sürüyor. Mühim olan bu aşamaya gelmesidir.

Gök Medrese'yi halkın da hizmetine sunacak biçimde tamamlamayı arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Strateji belgemiz önceliklerimizi ortaya koyuyor'

'Strateji belgemiz önceliklerimizi ortaya koyuyor'