20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem TDK web sitesinde düzenlenen bilgi yarışması yoğunluğu

TDK web sitesinde düzenlenen bilgi yarışması yoğunluğu

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TDK'nin web sitesi ve içeriğindeki sözlüğün kelimelerin anlamlarını öğrenmekte müracaat edilen başlıca kaynaklardan olduğuna işaret ederek, "Son dönemlerde televizyonlarda ve cep telefonu programlarıyla çoğu bilgi müsabakası düzenleniyor. Bu müsabakalar başladığı an, Türk Dil Kurumunun sayfasına, Türkçe sözlüğüne aramak için yapılan girişin çok fazla olduğunu belirledik" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TDK web sitesinde düzenlenen bilgi yarışması yoğunluğu

Edirne

Gülsevin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulduğu 1932'den bu yana TDK'nin çalışmalarının güncel biçimde devam ettiğini anlattı.

TDK'nin internet adresinin de yoğun biçimde kullanıldığını belirten Gülsevin, "www.tdk.gov.tr" adresinde sözlükler, yayınlar, kütüphane, çalışmalar ve programlar gibi çoğu hizmetin bulunduğunu söyledi.

TDK'nin Türkçe sözlüğünün en prestijli sözlük olduğunun önemini vurgulayan Gülsevin, şunları kaydetti:

"Türk Dil Kurumunun sözlüğü en yaygın kullanılan sözlüktür. Son dönemlerde televizyonlarda ve cep telefonu programlarıyla çoğu bilgi müsabakası düzenleniyor. Televizyonlarda bu müsabakalar başladığı an, sorular yöneltildiği an, Türk Dil Kurumunun sayfasına Türkçe sözlüğüne aramak için yapılan girişin çok fazla olduğunu tespit ettik. Sözlük dendiği zaman müracaat kaynağı Türk Dil Kurumunun Türkçe sözlüğüdür. Yarışmaları izleyenler sorulan sorulardaki bilmedikleri kelimelerin anlamlarını aramak için internet adresimizdeki 'Güncel Türkçe Sözlük' bölümünden arama yaptırıyor."

Gülsevin, bilhassa televizyonlarda bilgi müsabakalarının yayınlandığı günlerde sitenin ziyaret sayısının büyük ölçüde artığını açıkladı.

Güncel sözlük cep telefonlarına girecek
Kurumun web sitesindeki "Güncel Türkçe Sözlük" bölümünün cep telefonlarında kullanılabilmesi için çalışma yaptıklarını aktaran Gülsevin, "Güncel sözlüğün telefonlarda kullanılması için uygulama çalışması başlattık, bunda da sona gelindi. Yakın bir zamanda vatandaşlarımıza sunacağız." bilgisini paylaştı.

Kurum içi projelerle Türk dilini farklı yönleriyle araştırmaya ve incelemeye devam ettiklerin dile getiren Gülsevin, şunları kaydetti:

"Türkçe'nin çeşitli sözlüklerinin hazırlanması var olanların da güncellenmesi, geliştirilmesi çalışmalarımız da sürüyor. Türk Dil Kurumunca hem sözlük hem de dil çalışmaları yapılıyor. Yapılan bilimsel çalışmalara proje destekleri veriliyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine Türkiye'deki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak kaydıyla Türk Dili Edebiyatı, Türk Dili Edebiyatı Öğretmenliği, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Öğretmenliği, Dil Bilimi gibi bölümlerde okuyanlara burslar vermeye de devam ediliyor. Burs sayılarımıza da artırmaya çalışıyoruz ilaveten çeşitli üniversitelerin düzenlediği bilimsel toplantılara iş birliği olarak veya destek olarak maddi, akademik katkılarda bulunmaya devam ediyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AÖF sınav soru ve cevapları yayınlandı

AÖF sınav soru ve cevapları yayınlandı