Güvenlik açığı bulunan uygulamaları araştıran Synopsys, Android özelinde bir rapor yayımladı. Bu raporda güvenlik açığı bulmak adına 18 farklı kategoride 3 bin 335 ücretli ve ücretsiz uygulama değerlendirmeye alındı.
Uygulama kategorileri daha sonra sahip oldukları güvenlik açıklarının miktarına göre karşılaştırıldı. Çalışma, 3,3 bin uygulama arasından yüzde 63'ünün herhangi bir tür güvenlik açığına sahip olduğunu ortaya koydu.
18 kategoriden en tehlikeli olduğu tespit edilen kategori, ücretsiz oyun uygulamaları oldu. Bu ücretsiz oyun uygulamalarının neredeyse yüzde 96'sı bir tür güvenlik açıklarına sahip bulunuyor. En çok kazandıran oyunlar kategorisinin yanı sıra 'En çok hasılat yapan oyunlar' adlı bir oyun kategorisi de listede ikinci sırada yer aldı.
Üçüncü, dördüncü ve beşinci sırada yer alan kategori ise bankacılık, finans ve ödeme uygulamalarıdır. Bu kategorilerden üçüne ait uygulamaların neredeyse yüzde 80'i, insanlar bu uygulamalara zor kazanılan paralarıyla güvendiğinden, kesinlikle endişe verici derecede yüksek güvenlik açıklarına sahip. Akabinde Akıllı telefon kullanıcılarını her geçen gün yeni bir tehlike karşılıyor. Bu sefer ise mobil uygulamaların tehlikeleri ortaya çıktı. Listelenen mobil uygulamalar kullanıcıların telefonundan hemen silinmesi gerekiyor. Android kullanıcılarını etkileyen bu tehlike, listelendi.
Akıllı telefonlarını daha efektif kullanmak isteyen kullanıcılar ek uygulamalarla ihtiyaçlarını karşılıyor ancak burada da bazı tehlikeler ile karşılaşma ihtimalleri bulunuyor. Örneğin bazı telefonlarda bulunmayan el feneri uygulamalarını Google Play Store üzerinden indirmeye çalışan kişilerin kişisel bilgileri ele geçirilebiliyor. Pek çok kişinin göz ardı ettiği bu ihtimalleri ortaya çıkartan birçok araştırma, milyonlarca kişinin telefonunda tehlikeli yazılımları içeren uygulamaların yüklü olduğunu gözler önüne seriyor. Android kullanıcılarını uyaran siber güvenlik araştırmacıları, Google Play Store’da yer alsa bile mobil uygulamaların hepsine koşulsuz güvenilmemesi gerektiğini belirtiyor. İşte silinmesi gereken mobil uygulamalar:
Translate Free
PDF Converter Scanner
Free Affluent Message
Comply QR Scanner
Font Style Keyboard
Kaspersky tarafından yayımlanan yeni raporda, en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları ortaya çıktı. Aralarında kullanıcı sayısıyla dünyanın en popüler uygulamaları da bulunuyor. Özellikle Android cihazlarda yaşanan bu güvenlik açıkları, milyonlarca kişiyi tehdit ediyor.
Android cihazlarda bulunan en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları listelendi. Bu listede Telegram ve WhatsApp başta olmak üzere pek çok uygulama yer alıyor. Kaspersky’ın 91 bin 242 saldırı vakası yakaladığı ve bunlar üzerine yoğunlaştığı özellikle belirtiliyor. Kalabalık ülkelerdeki kullanıcıları daha çok etkileyen veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin toplanması olaylarına da vurgu yapıldı. En tehlikeli ve telefondan aslında silinmesi gereken uygulamanın WhatsApp olduğu ortaya çıktı. Veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin çalınması vakalarında karnesi en zayıf olan uygulama WhatsApp olmuştu. Söz konusu kötü amaçlı saldırıların yüzde 84.9’u WhatsApp kullanıcılarını etkiliyor.
Yine milyonlarca kullanıcının kullandığı bu uygulama, en tehlikeli ikinci uygulama olarak sıralanıyor. Yüzde 5.6 ile Telegram tehlikeli uygumalar arasında yerini aldı.
Üçüncü sırada ise yüzde 4.7 risk ile Viber oluyor.
Listenin en güvenilir mesajlaşma uygulamasıysa aslında diğerleri kadar çok kullanılmadığı için yüzde 1 oranında Google Hangouts oluyor.