14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Türkiye'den Suriye ile normalleşme için 4 şart

Türkiye'den Suriye ile normalleşme için 4 şart

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşme sürecinin yeniden başlaması gündemde. Dışişleri kaynakları, Suriye ile normalleşme sürecinde ilerleme kaydedilebilmesi için dört şart açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'den Suriye ile normalleşme için 4 şart
KAYNAK: TRT Haber

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın açıklamalarının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki normalleşme sürecine ilişkin dört şart açıkladı.

Türkiye'nin 4 Şartı

Dışişleri kaynakları, Türkiye ile Suriye normalleşme sürecine ilişkin şartları açıkladı. Türkiye'nin önceliklerinin ‘terörle mücadele iş birliği, sınır güvenliğinin tesisi’ olduğunu ifade eden Dışişleri kaynakları tarafından ilişkilerin 2011 öncesine dönmesinin yolunun 4 maddeden geçtiği ifade edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve birliğini muhafaza etmek üzere terör unsurlarından arındırılması,
  • Suriye'nin kendi halkıyla, kendi halkının meşru talep ve beklentileri temelinde 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşı sağlaması,
  • Bununla bağlantılı olarak güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması,
  • İnsani yardımların kesintisiz şekilde sürmesinden geçmektedir.


Edinilen bilgiye göre, bu anlayışların hakim kılınması ile Suriye'nin ve bölge ülkelerin güvenliğine katkı sağlayabilecek adımların önünün açılacak.

Esad'ın Açıklamaları

Beşar Esad, Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesinin normalleşme için bir ön şart olmadığını, ancak görüşmelerin temelinde Suriye'nin egemenliğinin yer alacağını ifade etmişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz günlerde Suriye Parlamentosunda yaptığı konuşmada Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini ancak bunun normalleşme görüşmeleri için bir şart olmadığını ilk kez dile getirmişti.

''TÜRKLERLE GÖRÜŞMEK İÇİN ŞART YOK''

''Bazı Türk yetkililerin zaman zaman Suriye'nin çekilme olmazsa Türklerle görüşmeyeceğiz demesi doğru değil'' diyen Esad, açıklamalarına şu sözlerle devam etmişti:

''Dolayısıyla bazı Türk yetkililerin zaman zaman Suriye’nin çekilme olmazsa Türklerle görüşmeyeceğiz demesi doğru değil. Bu gerçeklikten uzaktır. Bu konu üzerinde sistematik ve gerçekçi bir şekilde çalışıyoruz. Önemli olan hedeflerimizin net olması ve bu hedeflere doğru nasıl ilerleyeceğimizi bilmemizdir. Atılacak adımlar ne olursa olsun bunların temeli egemenlik olacak, sınırları egemenlik olacak, ölçütü de egemenlik olacaktır.''

Bugüne kadar yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını kaydeden Esad; Rusya, İran ve Irak'ın arabuluculuk çalışmalarına yönelik "Arabulucuların ciddiyetine ve samimi çabalarına rağmen girişimler kayda değer bir sonuç vermedi." demişti.

''HER TÜRLÜ GİRİŞİME OLUMLU CEVAP VERECEĞİZ''

Rusya, İran ve Irak'ın arabuluculuğunda ilerleyen Türkiye-Suriye normalleşmesi için şimdiye kadar birçok kez toplantı yapıldığını dile getiren Esad, "Görüşmenin temeli nedir? Terörizmi desteklemek ve Suriye topraklarından çekilmek gibi sorunların nedenlerini sona erdirmek mi? Sorunun özü budur. Sorunun özü hakkında bir tartışma olmasaydı, böyle bir toplantı ne anlama gelirdi?" ifadelerini kullanmıştı.

Esad, ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan her türlü girişime olumlu cevap vereceğini ancak öncelikle bu tür görüşmelerin temelinin atılması gerektiğini sözlerine eklemişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
4. haftanın hakemleri açıklandı

4. haftanın hakemleri açıklandı