20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Türkiye'nin ilk cep uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin ilk cep uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A, Türkiye saatiyle 18.25'te ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı'nın temel haberleşme olanaklarının gerçekleştirilmesi amacıyla tasarladıkları uydu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Zonguldak'ta 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin isimleriyle uzay yolculuğuna çıkan uydunun, yaklaşık 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapması planlanıyor.

Grizu-263 Uzay Takımı, Türkiye'nin ilk cep uydusunun uzaya fırlatılmasını izledi
Bu arada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı, tasarladıkları Türkiye'nin ilk cep uydusunun uzaya fırlatılma anını ekranlardan takip etti.

Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde kurulan ekranda cep uydunun Türkiye saatiyle 18.25'te Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılma anını izleyen öğrenciler, duygusal anlar yaşadı.

Protokol üyeleriyle uydunun uzaya gönderilmesini izleyen takım üyeleri, gözyaşlarına hakim olamadı.

"Uydudan sinyal alındığında daha çok sevineceğiz"
Takım danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, fırlatma sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekipteki herkesin sesinde heyecandan dolayı titremeler yaşandığını belirterek, yoğun emeklerin, duyulan sıkıntılar ve yaşanmışlıkların hepsinin bugün nihayete erdiğini ifade etti.

Ekmekçi, çok mutlu olduklarını dile getirerek, uydudan sinyal alındığında daha da sevineceklerini kaydetti.

Yola daha büyük hayallerle devam edeceklerini aktaran Ekmekçi, "Hayal ettikçe varız, hayaller büyüdükçe bunlar gerçek olacaktır diyoruz." ifadesini kullandı.

Uzun süreçli bir proje gerçekleştirdiklerini anımsatan Ekmekçi, "Bu projeyle hayallerinize nasıl ulaşacağınız anlatılıyordu. Evet, o yolu gördük. Hayallerimize ulaştık. Artık inanıyoruz, gerçeklerle hayallerimiz arasında her zaman bir yol var." diye konuştu.

 

"6 yıllık emeğimizi başarıyla sonuçlandırdık"
Takım kaptanı Çağla Aytaç Dursun da takımın 6 yıldır kaptanlığını yaptığını, 6 yıllık bir hayalin sonucunu görmenin kendileri için çok değerli olduğunu söyledi.

Sahnede gözyaşlarını tutamadığını kaydeden Dursun, "Çok mutluyum, gurur doluyum. 6 yıllık emeğimizi başarıyla sonuçlandırdık. Bu bizim için çok değerliydi. Destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Takım üyesi Mahmut Eğriöz ise takımda 2018'den beri görev aldığını belirterek, projeye çok emek vererek çalıştıklarını anlattı.

Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Eğriöz, süreçte birçok sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, "Takımımızla aile olduk, ailemizden çok onları gördük. Projemizi de güzel bir şekilde bugün uzaya ulaştırdık. Umarım güzel sinyaller de alıp başarımızı kanıtlamış oluruz." dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erkek Severse dizisi ne zaman, hangi gün başlıyor? Erkek Severse konusu ne, oyuncuları kim? 

Erkek Severse dizisi ne zaman, hangi gün başlıyor? Erkek Severse konusu ne, oyuncuları kim?