Ülkü Ocakları Genel Başkanı tarafından duyurulan sürdürülebilir tarım-permakültür çalışmaları yapılan çevrim içi eğitimlerin ilk haftası tamamlandı.Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım tarafından sosyal medya hesabı üzerinden duyurulan Permakültür çalışmaları özellikle şehirlerde, değerlendirilebilir alanlarda tarımsal faaliyetlerin yürütülebilmesini sağlıyor.
Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “İl ve ilçe Ocaklarımızda Permakültür projemizi başlatıyoruz. Sürdürülebilir Tarım, Tarım ve Hayvancılık, Yaşam koşullarının iyileştirilmesi Türk gençliğini, yakın zamanda duyurusunu yapacağımız Permakültür eğitimlerine katılmaya davet ediyorum” ifadeleriyle eğitimlere davet etmişti.
Permakültür, özellikle şehirlerde; balkon, teras ve bahçe gibi değerlendirilebilir alanlarda herkesin kendi sebze ve meyvesini yetiştirmesini sağlayan ve bunun da sürdürülebilir olmasını sağlayan bir tasarım modelidir.
Permakültüre genel giriş, kompost gübre yapımı, tohum ve fide yetiştiriciliği, topraksız tarım ve balkon yetiştiriciliği konularının işlendiği çevrim içi dersler 3 saat süren derslere konu oldu.
Yaklaşık birer saat süren ve 3 farklı hocayla 3 derste tamamlanan derslerin ilkini, permakültüre genel giriş konusuyla başlanan derslere kompost gübre yapımı, tohum ve fide yetiştiriciliği konusuyla devam edilirken son olarak topraksız tarım ve balkon yetiştiriciliği tamamlanan eğitimlere yüzlerce kişi katıldı.
Çevrim içi eğitimler Tansel Aksel, Gülşah Çiftçi ve Kürşat Acar tarafından verildi.
Zoom üzerinden çevrim içi olarak yapılan eğitimlerin tamamına katılan kişilere Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından sertifika verilecek. Eğitimlerin başlamasından hemen önce katılımcılara sms ve mail ile ders saatleri hatırlatıldı.
Permakültür nedir?
Bill Mollison, "Permakültür: Bir Tasarımcı El kitabi adlı eserinde permakültürü şöyle tanımlar: Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçlanı sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tanım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir. Zira adından da anlaşılacağı üzere permakültür, tanım olarak İngilizce "permanent" (kalıcı) ve "agriculture" (tarım) kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor.
Permakültür tasarımı, kavramsal, maddi ve stratejik bileşenleri tüm canlıların yararına çalışan bir model içinde bir araya getiren bir sistemdir. Permakültür'ün arkasındaki, doğaya aykırı olmaktan ziyade onunla birlikte çalışma, uzun süreli düşüncesizce hareket etmekten ziyade uzun süreli özenli gözlem yapma, sistemlerin sadece bir ürününün peşinde koşmaktan ziyade onlara bütün işlevleriyle bakma ve sistemlerin kendi evrimlerinin gerçekleşmesine izin verme felsefesidir.