20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Uzungöl için harekete geçiliyor

Uzungöl için harekete geçiliyor

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de imar barışına uygun olmayan yaklaşık 118 yapının yıkımına turizm sezonunun sona ermesi ile birlikte başlanacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzungöl için harekete geçiliyor

40 yıl önce mısır tarlasını andıran, bugün ise dünyaca ünlü turizm merkezi haline gelen Trabzon'daki Uzungöl için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.

Her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan turizm merkezinde imar barışına uygun olmayan yaklaşık 118 yapının yıkımına, turizm sezonunun sona ermesi ile birlikte başlanıyor.

Trafik sorunu da son bulacak

Sezon bitiminin ardından yıkımların başlayacağı turizm merkezinde doğal güzellikler ön plana çıkartılacak. Yılda yaklaşık 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği Uzungöl’de kentsel dönüşümünün ardından trafik sorunu da ele alınacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, Uzungöl’de yapılan yanlışların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Akyüz “Devletin almış olduğu karara saygı duyuyorum. Artık Uzungöl bizim değil, bütün dünya mirası gibi bir hal aldı. Dünyada artık Uzungöl ismini duymayan kalmadı. Uzungöl’e ciddi manada yapılan yanlışların önüne geçilmesi lazım. Bu da devletimizin görevidir. Buradaki turizmciler olarak artık keşmekeş yapının ortadan kalkması için bakanlığımızın bu iradesinin devam etmesini arzuluyoruz. En azından kamu ve kıyı alanı üzerinde olan kötü yapıların kaldırılması ve imara uygun imar şartlarında gösterilen şartlarda uygulanması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

“Ufak dokunuşlarla çarpık yapılaşmanın önüne geçilebilir"

Uzungöl’den para kazananların elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Akyüz, “Çarpık yapıların ufak bir dokunuşla önüne geçilebilir bir durum gibi gözüküyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. Çünkü gelen insanların en çok şikayet ettiği mesele, aracını park etmesinin yanında burada geniş oturup hareket etme alanları olmadığını görüyoruz. Artık o insanlara bunları yaşatmamız lazım. Çok yoğun bir talep var çok yoğun bir trafik var. İnsanların yoğun olarak akın ettiği bir yerdir burası. Biz burada her şeyi devletten beklemeyeceğiz. Bizde burada para kazanıyorsak elimizi taşın altına koyacağız” şeklinde konuştu.

Erdoğan tedbir alınmasını istemişti

Yaklaşık bin 650 hektar alan üzerine kurulu, 1983 yılında milli park ilan edilen ve 2003 yılında da yaklaşık 30 bin hektara varan özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Uzungöl, son yıllarda çarpık yapılaşmasıyla ön plana çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uzungöl'ü tıpkı Rize'nin Ayder Yaylası gibi çarpık ve çirkin yapılaşmasından kötü bir örneği olarak göstermiş, gereken tedbirlerin alınmasını istemişti. Bunun üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası gibi Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl’de de gerekli incelemelerini tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Resmi Gazete'de yayımlandı! 4 ilde 3 bin kişiye iş imkanı

Resmi Gazete'de yayımlandı! 4 ilde 3 bin kişiye iş imkanı