17 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem İdamsa idam!

İdamsa idam!

Kadın cinayetleri, istismar, tecavüz haberleri ve terör belası her gün, bir canın daha gitmesine neden oluyor. Türkiye, Ecrin bebeği, Ayşe Tuğba Arslan’ı, Şule Çet’i unutmadan, şimdi de Ceren Özdemir cinayetiyle gözyaşı döküyor. Aşağılık katil, “Yakalanmasaydım başkalarını da öldürecektim” derken, CHP ve HDP, idamın ‘insani!’ olmadığını savunuyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İdamsa idam!

Türkiye’de her cinayet, terör eylemi, taciz ve tecavüz gibi aşağılık suçların ardından, sosyal medyada yoğun bir şekilde ‘idam’ tartışmaları yaşanıyor. Ancak bir süre sonra, yaşanan olaylar unutulanlar arasında yerini alırken, idam tartışmaları da rafa kalkıyor. Kimileri idam kararlarının caydırıcı özelliğe sahip olduğunu savunurken, kimileri de caydırıcı özelliği olsun ya da olmasın, bu tür suç işleyenlerin asılmamasının toplumda vicdani yara oluşturduğunu düşünüyor. Türkiye’de idam kararına her şart altında karşı çıkan kişi sayısı da azımsanmayacak durumda. İdamı insanlık suçu olarak görenler de var, Avrupa Birliği’ne ters düşebiliriz kaygısıyla karşı gelenler de... Türkiye’de idam tartışmaları ne zaman dillendirilmeye başlasa, AB yetkilileri aba altından sopa gösteriyor, idamın tekrar anayasada yer alması durumunda, Türkiye’nin AB’ye üye olması yolunun tamamen kapanacağını dile getiriyor. İdam cezaları ülkemizde 1984 yılından beri uygulanmadı. En son üç polis memurunu, bir soygun sırasında öldürmek suçundan tutuklanan aşırı solcu militarist Hıdır Aslan idam edilmişti. Türkiye’de idam, Avrupa Birliği ile yapılan üyelik müzakereleri çerçevesinde gerekli görülen reformlar kapsamında 2004 yılında anayasadan tamamen çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili geçtiğimiz mart ayında yaptığı konuşmada, “Yanlış yaptık, idamı kaldırmamalıydık” sözleriyle, pişmanlığını dile getirmişti.

ABD’DE ACIMASIZ TUTUM

Dünyada 53 ülkede idam cezası bulunuyor. Özgürlükler ülkesi diye adlandırılan Amerika Birleşik Devletleri, bu konuda sert ve acımasız bir tutum sergileyen ülkelerden. Halkın büyük bir bölümü idama karşı olsa da, ABD’de son 6 yılda 250’nin üzerinde idam kararı uygulandı. Dünyada alınan idam kararlarının çoğu ise vatana ihanet, terörizm ve tecavüz gibi davalardan dolayı alınmış.

Türkiye’de idamın anayasaya eklenmesi noktasında Cumhur İttifakı’nın tavrı net. Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca “Kanun koyma yetkim yok. Meclis karar alırsa, düşünmeden imzalarım” açıklamalarında bulunmuştu. Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine katılan hainler içinse, “Biz bir yanlış yaptık, idamı kaldırdık. Bana göre yanlış yaptık. Niye? 15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızı, askerimi, polisimi şehit edenleri; ağırlaştırılmış da olsa, müebbet de olsa cezaevinde onları beslemek bile bana ağır geliyor” ifadelerini kullanmıştı.

BAHÇELİ’DEN NET TAVIR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yıllardır idamın yeniden uygulanmaya başlamasının toplumun ceza kanununa bakışında, vicdani bir rahatlama getireceğini söylüyor. “Terör ve adi suçlarda idam kararı tekrar anayasaya eklenmelidir” diyen MHP Lideri Devlet Bahçeli, “MHP bu konuda her zaman destek vermeye hazırdır” diyerek, net bir tavır sergiliyor. Mecliste idam kararına karşı çıkan iki parti HDP ve CHP ise ayrı fikirde. PKK’lı teröristlerin arka bahçesi HDP, idama karşı çıkma sebepleri olarak ‘İnsani bir tavır değil’ savunmasını yapıyor. CHP ise gayriresmi ortakları HDP’nin izinde. Kadın ve çocuğa karşı işlenen suçlardaki hassasiyete karşın CHP, idamın geri getirilmesinin çözüm olmayacağını düşünüyor. CHP, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde 6 ve 13 nolu protokolü onaylamasından dolayı, hukuken idam cezasını getirmesinin çok zor olduğunu iddia ediyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partisinin idama karşı olduğunu, suçluları ıslah etmesi bakımından böyle bir kararın asla yararlı olmayacağını savunduğunu söyledi.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cenk'e müjde! Marco Silva gönderildi...

Cenk'e müjde! Marco Silva gönderildi...