Askerlik sistemini düzenleyen kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için askerlik dönemi, 20 yaşına girilen yılda 1 Ocak'tan başlayıp, 41 yaşına girilen yılda 1 Ocak'ta bitecek.
Hizmet süresi, erler ve erbaşlar için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmetleri yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yapılacak.
Yayımlanan kanun ile askerlik dönemi, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek. Savaşı gerektirebilecek durumlarda, bu kanuna tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınmalarının şartlarını, Cumhurbaşkanı belirleyecek.
Yedek astsubay
Yeni askerlik kanununda "yedek astsubay"da bulunuyor. Yedek astsubay adaylarından öğreniminden sonra "astsubay astçavuş" nasbedilenler, yedek astsubay olarak görev alacak.
Yedek astsubay aday adaylarının, 2 veya 3 yıl süreli yükseköğretim kurumlarından, dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumlarından, 4 yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından ve dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumlarından mezun olmaları gerekecek.
TSK’nın ihtiyacı olan yedek astsubay sayısından fazla olan yükümlüler, askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yapacak. Yükümlülerin yedek astsubay adayı statüsüne ayrılmasında TSK'nın ihtiyacı ve yükümlülerin istekleri dikkate alınacak.
Bedelli askerlik
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacına göre Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımıyla belirlenecek bedeli peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamalarından sonra askerlik hizmetini tamamlamış olacak.
Bu doğrultuda bedel, silah altına alınmadan önce bakanlık tarafından belirlenecek sürede peşin ödenecek. İsteklilerin, bedelli askerlikten yararlandırılacak sayıdan fazla olması durumunda, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla belirlenecek. İsteklilerin az olması halinde, kura çekimi yapılmadan tüm istekliler bedelli askerlik hizmeti yapacak. Yararlanma şartlarına sahip olanlar yasal erteleme hakları devam ettiği sürece seçime tabi tutulacak.
Bedelli askerlikten yararlanma hakkı kazanıp vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek. Bu uygulama çerçevesinde tahsil edilen tutarlar, genel bütçeye gelir kaydedilmek suretiyle bakanlık merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.
Fiili askerlik görevine başlayanlar, bakaya durumunda olanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar bedelli askerlikten faydalanamayacak. Seferberlik ve savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.
Yeni kanuna göre, sebebi ne olursa olsun, şu an fiili askerlik görevine başlamamış olan yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlardan istekli olanlar, 1 Kasım 2019 tarihine kadar başvurmaları ve bu tarihe kadar bedelli askerlikle ilgili belirlenen bedeli peşin ödemeleri durumunda kuraya kalmadan bedeli askerlikle ilgili hükümlerden faydalanabilecek.
Dövizle askerlik
Yurt dışında ikamet eden ve vatandaşlık hakkına sahip olanlar, en az 3 yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları durumunda, çalışma şartı aranmadan bu madde hükümlerinden faydalanabilecek.