Yorumcu, şarkı sözü yazarı ve müzisyen Yusuf İslam, “TRT World Citizen Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne layık görülürken, yeni kurduğu ve dünyaya tanıttığı hayır kurumu “Barış Treni” ile projelerini anlattı.
İngiliz sanatçı, ödül için minnettar olduğunu ifade ederek, “Hayatınıza bir bakınca hiçbir şeyin sona ermediğini ve hâlâ yapacak çok iş olduğunu, geriye baktığınızda ise neler yaptığınızı fark ediyorsunuz” diye konuştu.
İnsani çalışmalar için verilen bir ödülün müzik ödüllerinden daha değerli olduğunu kaydeden İslam, “Bence yapılan iyi işlerin tanıtımını yapmak güzel bir şey. Başkalarının da iyi işler yapması için bir çeşit teşvik görevi görüyor. İnsanları teşvik etmek için güzel bir yol bu” ifadelerini kullandı.
Sıkıntının asıl nedeni fakirlik
Dünyanın çeşitli ülkelerinde devam eden protestoların çoğunun işsizlik ve fakirlikten kaynaklandığına dikkati çeken İslam, “İnsanların yüzde biri dünyadaki tüm varlığın yarısına sahip. Bu yüzden toplumda bir rahatsızlığa şahit oluyoruz. Bunun sebebi eşitsizlik. Barış, bu rahatsızlığın ve dengesizliğin olmamasıdır. Arapçada ‘barış’ kelimesi çok fazla şeyi kapsıyor. Barış, sadece sessizce oturup hiçbir şey yapmadan sağlanamaz. Barış bundan çok daha fazlasıdır. Tabii ekonomiyi işin içinden çıkaramayız. İnsanlar fakirse, evleri ve yiyecekleri yoksa barıştan söz edemeyiz. Barış, dengeyi sağlamanın esaslarından biridir” dedi.
‘Barış Treni’miz Gaziantep’e gidecek
Yusuf İslam, geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da “Barış Treni”ni anlattığını vurgulayarak, “Küçük eğlenceli bir trenimiz var. Önümüzdeki ay onunla Gaziantep’te bir mülteci kampına kıyafet ve kırtasiye malzemeleri gibi yardımlar göndereceğiz. Ben de o etkinliğe gelmeyi umuyorum” ifadelerini kullandı.
İnsani yardım çalışmalarıyla ilgilenmesinin sebebini “İnsan olmam” ifadesiyle açıklayan İslam, şöyle devam etti: “Biraz varlıklı olunca sorumluluk hissediyorsunuz. Ben de hissettim. Ayrıca ben bir Hristiyan olarak yetiştirildim ve Hristiyanlar da hayır işlerine eğilimlidir. Ama Müslüman olduktan sonra gördüm ki bu sadece gönüllü yapılan bir iş değil, yapmak zorunda olduğunuz bir şey, sosyal yapının bir parçası. İslam’da hayır işlerinin çok daha önemli bir yeri var.”
Türkiye 4 milyon göçmene bakıyor
İslam, Türkiye’nin 4 milyondan fazla sığınmacıya kapılarını açtığını belirterek, “Dünyanın bunu fark etmemesi beni çok şaşırtıyor. Türkiye’nin bu kadar mülteciye ev sahipliği yapması gerçekten çok etkileyici. Bunun arka planında bence Türk insanının ‘İbrahimi’ kültürü yatıyor. Bildiğiniz gibi İbrahim Peygamber, tanıdığı, tanımadığı herkese ikram eder ve onları selamlardı. Bu da Türkiye’de hâlâ yaşamakta olan o güzel kültürün bir yansıması” ifadelerini kullandı.