01 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem “Zirai gelir artışı, yıllık 400 milyon lira”

“Zirai gelir artışı, yıllık 400 milyon lira”

"Yeraltı Barajları Eylem Planı" lansman toplantısı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Lansmana katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de bir konuşma yaptı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Zirai gelir artışı, yıllık 400 milyon lira”

"Yeraltı Barajları Eylem Planı" lansman toplantısı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Lansmana katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de bir konuşma yaptı.

Pakdemirli,17 yıl içerisinde yılda 563'ü baraj, 547'si HES, 347'si gölet ve bent, bin 332'si sulama tesisi başta olmak üzere 8 bin 31 tesis ve projenin gerçekleştirildiğini söyledi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında ilan edilen birinci üç aylık eylem planı kapsamında tamamlanan 43 tesisle 10 bin 530 hektar alanı sulamaya açtıklarını bildirdi.

Gerçekleştirilen projeler sayesinde yıllık 33 milyon 915 bin lira zirai gelir artışı ve 5 bin kişiye istihdam sağladıklarını, 350 bin kişiye içme suyu temin ettiklerini, 75 bin kişi ile 155 hektar alanı taşkınlardan koruduklarını aktaran Pakdemirli, 40 bin hektar tarım arazisinin de toplulaştırmasını yaptıklarını söyledi.

“Zirai gelir artışı, yıllık 400 milyon lira”

İkinci üç aylık eylem planı dahilinde yapımı gerçekleşen 200 tesis ile 45 bin hektar alanın sulamaya açıldığını aktaran Pakdemirli, 45 bin kişiye istihdam sağlanırken, zirai gelir artışının da yıllık 400 milyon lira olduğunu söyledi. Aynı zamanda, 2,8 milyon kişiye, içme suyu temin ettiklerini ve 1 milyon 100 bin kişiyi taşkınlardan koruduklarını bildirdi. Üçüncü altı aylık eylem planından da bahseden Pakdemirli, eylem planının tamamlanmasıyla birlikte, 32 tesisle 18 hektar alanı sulamaya açmayı ve yıllık 132 milyon lira zirai gelir artışı sağlamayı, 4 milyon kişiye içme suyu temin etmeyi ve 11 bin kişiyi taşkınlardan korumayı hedeflediklerini söyledi.

GAP'la, Güneydoğu Anadolu bölgesini Gıda Üretim Üssü yapmaya hazırlandıklarının altını çizen Pakdemirli, Yer altı barajları projesine "Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Yer altı Barajı" adını verdiğini duyurdu. DSİ’nin bundan sonraki süreçte, yer altı barajları hakkında da üstün çalışmalara imza atacağını ve yer altında haritalanmış şekilde bekleyen çok büyük alanlar olduğunu belirten Pakdemirli, yer üstünde bir baraja harcayacağı miktardan sadece yüzde 5-10’u geçmeyecek şekilde bir rakamla başarılı olunmasının mümkün olduğunu bildirdi.

Su rezervine destek olacak

1970’li yıllardan itibaren Türkiye’de yer altı barajı yapımına başlandığını ancak günümüze kadar sadece 10 tane barajın yapıldığını söyleyen Pakdemirli, konuşmasında şu ayrıntılara yer verdi:

Başlatılan eylem planıyla İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehrimizde toplam 100 adet yer altı barajı inşa edilecek

100 projeyle yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamının içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek.

Suyun tamamının sulamaya tahsis edilmesi halinde ise 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 milyon lira net zirai gelir artışı sağlanabilecek." 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Örnek fındık bahçelerinde verim 200 kilograma çıktı

Örnek fındık bahçelerinde verim 200 kilograma çıktı