24 Aralık 2024
weather
8°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak 2 Rekat Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

2 Rekat Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

Şükür namazı, kişinin Allah'a minnettarlık duygularını ifade etmek için kıldığı bir namazdır. Bu namazı kılmak isteyen bir kişi, ilk olarak niyet eder ve abdest alır. Ardından kıbleye dönerek 2 rekât namaz kılar. Peki, 2 Rekat Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2 Rekat Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
MUHABİR: Burhan Tural

Şükür namazı, Allah’ın bizlere verdiği nimetler için, aldığımız güzel bir haber için yahut çok istediğimiz bir hedefe kavuştuğumuzda kılınan namazdır. Şükür namazı kılmaktaki ana amaç, hayatımızda yaşadığımız güzellikler için Allah’a şükranlarımızı sunmak, ona teşekkür etmektir. Sünnet namazlar arasında bulunan bu namazı peygamber efendimiz Aleyhisselam, aldığı güzel haberlerden sonra kılmıştır. Peki şükür namazı nasıl kalınır? 

Şükür namazının kılınışı, aynı sünnet namazların kılınışı gibidir.

Öncelikle şükür namazı kılmak için niyet etmek gerekir. Niyet ettikten sonra tekbir alınır, subhaneke duası okunur. Sonrasında Fatiha süresi ve bir sure yahut bir aşır okunur. Sünnet namazlardaki gibi rüku ve secde yapıldıktan sonra ikinci rekat için kalkılır.

İkinci rekatta da aynı sünnet namazlarda olduğu gibi Fatiha ve bir sure yahut aşır okunur. Rüku ve secdeden sonra tahiyyat’a oturularak sünnet namazlarında olduğu gibi namaz bitirilir.

Verilen nimetlerin şükrünü eda etmek ve Allah’a hamdetmek için kılınan şükür namazı, dinimizde sünnet namazlar arasında yer alır.

Şükür Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Şükür namazında da diğer namazlarda olduğu gibi niyet edilmektedir. Namaza başlanmadan önce şükür namazını kılacak kişi içinden yahut sesli olarak niyet eder.

Şükür namazına genel olarak “Niyet ettim Allah rızası için şükür namazı kılmaya” şeklinde niyet edilir.  Bu şekilde kişi, ne için namaz kılacağını belirtir ve rabbine şükrünü dile getirir.

Şükür Namazı Hangi Durumlarda Kılınır?

Şükür namazı, sünnet namazlar arasında bulunur ve birçok sebepten dolayı kılınabilir. Bu sebepler arasında hastalıktan kurtulma, maddi olarak rahatlama, kaza ve beladan kurtulma, sevindirici bir haber alma, uzun süredir beklenen bir haberin gelmesi, felaketlerden sağ kurtulma, bebek haberi, yeni bir işe kabul edilme ve daha onlarca sebepten ötürü kılınabilir.

Nitekim Kuran’ı Kerim’de İbrahim Suresi’nin 7. Ayetinde “Eğer şükrederseniz nimetimi artırırım, eğer nankörlük ederseniz bilin ki azabım çok şiddetlidir.” buyurulmuştur.

Bu nedenle şükür namazı kılmak, başımıza gelen güzel bir olaydan sonra rabbimize teşekkür etmek için oldukça önemlidir. 

Şükür Namazı Kılmak İçin Özel Bir Zaman Var Mı?

Şükür namazını kılmak için belirlenmiş herhangi özel bir zaman yoktur. Kişi, rabbine şükretmek için istediği her an şükür namazını kılabilir. 

Yalnızca, şükür namazı kılınmasının mekruh olduğu bazı zamanlar vardır. Güneş tam tepedeyken ve güneş batarken şükür namazı kılınmaz. Ancak bu durum sadece şükür namazıyla ilgili değil, tüm namazlar için geçerlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yeni Doğan Bebek Nasıl Uyandırılır?

Yeni Doğan Bebek Nasıl Uyandırılır?