Kişi, Allah’a yakınlaşmak ve arasındaki bağı artırmak gün içerisinde sık sık nafile ibadetler yapabilir. Bu ibadetlerle kişi, Allah ile olan bağını artırırken manevi olarak da tatmin olmaktadır. Bu nedenle nafile ibadetler, farz ibadetlere ek olarak çok önemli yer tutmaktadır.
Kişiyi Allah’a yaklaştıran nafile ibadetlerden biri de şüphesiz evvabin namazıdır. Bu nafile namaz çeşidini peygamber efendimiz (a.s.) Müslümanlara bizzat tavsiye etmiştir. Peki evvabin namazı nedir? Evvabin namazı hakkında bilgi vermek gerekirse:
Evvabin namazı, akşam namazından sonra ve kuşluk vaktinde kılınan bir nafile namaz çeşididir. Bu nafile namaz kılınırken, aynı sünnet namazlar gibi kılınır. Genelde 6 rekat olarak kılınabilen evvabin namazları, ister tek selamla 6 rekat şeklinde ister 2’şer rekatlar şeklinde kılınabilmektedir.
Evvabin Namazı Ne Zaman Kılınır?
Evvabin namazı, peygamber efendimiz aleyhisselam tarafından tavsiye edilen nafile namazlardan biridir. Nitekim Tirmizi de geçen bir Hadis’i Şerif’te peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kim akşam namazından sonra altı rekat namaz kılarsa ve bu namazlar arasında hiçbir kötü söz söylemezse, bu namaz onun için on iki senelik ibadete denk olur.”
Nafile ibadetler arasında ön plana çıkan evvabin namazı, bu kadar kıymetli bir ibadetken evvabin namazı hakkında bilgilerin önemi de artmaktadır. Bu bilgilerden ilki, evvabin namazının ne zaman kılınacağı bilgisidir.
Evvabin namazı, akşam namazından sonra kılınması tavsiye edilen bir namazdır. Bu namaz, genellikle akiam namazının farzı ve sünneti tamamlandıktan sonra yatsı namazına kadar olan süre zarfında kılınabilir. Ancak evvabin namazıyla ilgili uygun olan görüşe göre, evvabin namazının akşam namazı sonrasında hemen kılınması daha faziletlidir.
Evvabin namazı 2, 4 ve 6 rekat olarak kılınabilse de, sünnete en uygun olanı 6 rekat olarak kılınmasıdır.
Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?
İslam dininde ibadetler, kişinin hayatını düzenlemek ve yoluna koymak için oldukça önemlidir. Bu noktada nafile ibadetler içinde en faziletlilerden biri olan evvabin namazı, akşam namazıyla yatsı namazı arasında kılınmaktadır.
Kişinin gün içinde çalıştıktan ve dünya işleriyle meşgul olduktan sonra akşam ve yatsı namazları arasındaki kısa süreyi rabbine ayırmasını amaçlayan bu nafile ibadet, peygamber efendimiz tarafından bizzat önerilmiştir. Peki evvabin namazı kılınışı nasıldır?
Evvabin namazının kılınışı, aynı sünnet namazları gibi kılınmaktadır. Toplam 6 rekat olarak kılınması uygun olan bu namaz, ister 2’şer rekatlara ayrılarak kılınır ister tek seferde 6 rekat olarak kılınır.
Bu noktada öncelikle niyet edilir, tekbir getirilir ve sübhaneke duası okunur. Sonrasında besmele çekilerek Fatiha suresi okunur ve arkasından bir zammi sure okunur. Sonrasında rüku ve secde de aynı sünnet namazlarda olduğu gibi yapılır ve ikinci rekata geçilir.
İkinci rekatta da Fatiha ve bir zammi sure okunduktan sonra rüku ve secde yapılır. Sonrasında tahiyyata oturulur. Evvabin namazı 2 rekat kılınacaksa tahiyyat dualarından sonra selam verilir. Eğer 6 rekat olarak kılınacaksa selam verilmeden ayağa kalkılır ve 3. Rekattan devam edilir.
Bu noktada her iki rekatta bir tahiyyata oturularak 6. Rekata kadar gelinir. 6. Rekatta ise aynı sünnet namazlarda olduğu gibi tahiyyat duaları okunarak selam verilir.
Evvabin Namazı Faziletleri Nelerdir?
İslam dininde her ibadetin belli faziletleri ve insan hayatına olumlu etkileri vardır. Nafile ibadetler arasında en önde gelen ibadetlerden olan evvabin namazı da, kişinin hayatında bıraktığı olumlu etkiler ve faziletleriyle ön plana çıkmaktadır. Peki evvabin namazı faziletleri nelerdir?
- Allah’a Yaklaşmak: Kişi, farz olan ibadetlerin yanında yapmış olduğu nafile ibadetlerle Allah’a yaklaşmayı ve onunla manevi bir bağ kurmayı amaçlar. Bir zorunluluk bulunmayan bu ibadetler ile Allah’ın rızasını kazanmayı hedefler. Bu nedenle evvabin namazının faziletlerinden biri de, kişiyi Allah’a yaklaştırmasıdır.
- Günahlardan Arınma: Kişi, Allah’a ibadet edip tövbe ederek günahlardan arınmayı amaçlamaktadır. Bu noktada evvabin namazı kılarak da bu emele ulaşılması mümkündür.
- Cennete Girmeyi Hedeflemek: Nafile ibadetlerin şahitleri bizzat meleklerdir. Bu noktada amel defterinde sevaplar arttıkça meleklerin de şahitliğiyle kişi cennete girmeye bir adım daha yaklaşmaktadır.
- Manevi Tatmin: Evvabin namazının faziletlerinden biri de kişiye manevi tatmin duygusu yüklemesidir. Kişi, rabbi için namaz kıldıkça manevi olarak kendisini iyi hisseder ve hayatı bu noktada düzene girer.