08 Ekim 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Hac kimlere farzdır? Haccın sahih olmasının şartları nelerdir?

Hac kimlere farzdır? Haccın sahih olmasının şartları nelerdir?

Hem mal hem de beden ile yapılan bir ibadet olan haccın belirli şartları bulunmaktadır. İslam'ın 5 temel esaslarından biri olan hac ibadeti farzları vatandaşları ilgilendiği başlıklar arasında yer almaktadır. Hac kimlere farzdır? Haccın sahih olmasının şartları nelerdir?

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hac kimlere farzdır? Haccın sahih olmasının şartları nelerdir?

Maddi Durumu yeterli olan her Müslüman'ın hayatında bir kez yerine getirmesi gereken önemli bir ibadetlerden biri hac ibadetidir. Hac ibadetinin farz olması için belirli şartlar bulunmaktadır. Hac kimlere farzdır? Haccın sahih olmasının şartları nelerdir? 

Hac kimlere farzdır?

Hac ibadetinin farz olması için Müslümanın belirli şartları taşıyor olması gerekir.  Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkânına sahip (Kâsânî, Bedâi‘, 2/120), hür, (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/354 [14868]) akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş Müslümanlara farzdır.

Bu şartları taşıyan kişinin, imkân elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Hayatında bir defa hac yapmış olan Müslümanın bir daha haccetmesi gerekmez (Müslim, Hac, 412 [1337]); ancak nâfile olarak hac yapabilir (Ebû Dâvûd, Menâsik, 1 [1721]; İbn Mâce, Menâsik, 2 [2886]). Günümüzdeki kota sınırlamaları sebebiyle müracaat ettiği hâlde kurada ismi çıkmadığı için hacca gidemeden ölen kimseler, hacca gitmeye imkân bulamadığı için borçlu olarak ölmüş olmaz.

Haccın sahih olmasının şartları nelerdir? 

Haccın sahih olmasının şartları şu şekildedir:

  1. Müslüman olmak
  2. Akıllı olmak
  3. İhrama girmek
  4. Haccı belirli zamanlarda yapmak
  5. Vakfe, tavaf ve sa'y gibi menasikten her birini tayin edilen yerlerde yapmaktır. 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hipertansiyon ve kalp hastaları dikkat: Salçalı yemeklere ekstra tuz eklenmemeli!

Hipertansiyon ve kalp hastaları dikkat: Salçalı yemeklere ekstra tuz eklenmemeli!