20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı?

Kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı?

Kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı? sorusu her yıl olduğu gibi bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığına en çok sorulan konular arasına girdi. Oruçluyken çeşitli sebeplerle hastaneye giden ve Kan vermek ya da kan aldırmak zorunda kalan vatandaşlar orucum bozuldu mu endişesi yaşıyor. Peki, Kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konu ile ilgili açıklaması...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı?

Kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı? Ramazan ayının başlamasıyla pek çok vatandaş bu sorunun yanıtını öğrenmek için araştırma yapıyor. Oruçluyken çeşitli sebeplerle hastaneye giden ve kan vermek ya da kan aldırmak zorunda kalan vatandaşlar "orucum bozuldu mu?" kaygısı yaşıyor. Orucu bozan durumlar konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığı'na en çok soru gelen nokta oruçluyken kan vernek ya da kan aldırmak. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl konuyla ilgili açıklamalar yapsa da henüz toplum içinde bir netlik kazanamamışş bir konu olarak duruyor oruçluyken kan aldırmak. Peki, kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama...

Kan vermek ya da kan aldırmak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, kal vermek ya da kan aldırmak orucu bozmuyor. Ancak vücuda kan alınması, kan takviyesi yapılması, bedeni beselemek olduğu için orucu bozuyor.

TROMBOSİT TEMİNİ İÇİN KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Konunun uzmanlarından alınan bilgiye göre; kandaki trombosit, normal kan verme yoluyla veya aferez cihazı vasıtasıyla elde edilmektedir. Normal kan verme yöntemiyle trombosit alımında sadece kan vermek söz konusudur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) oruçluyken kan aldırdığı yönündeki rivayetleri değerlendiren İslam âlimleri kan verenin orucunun bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52).

Aferez cihazıyla trombosit alımında ise kan bağışçısının bir kolundan cihaz vasıtasıyla kan çekilir ve kandaki trombositler cihaz içinde ayrıştırılarak diğer koldan bağışçıya tekrar geri verilir; kanın pıhtılaşmasını önlemek için de cihaz setinin içi iki farklı serumla doldurulur. Vücuda kan ve serumun verildiği bu uygulama orucu bozar. Aferez cihazıyla trombosit vermek isteyen bağışçıların bunun yerine normal kan verme yöntemini kullanmaları veya iftar ile sahur arasında bu uygulamayı tatbik ettirmeleri gerekir. (Bkz. 522 nolu fetva)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Anneler Günü ne zaman? 2019 Anneler Günü hangi gün kutlanacak?

Anneler Günü ne zaman? 2019 Anneler Günü hangi gün kutlanacak?