Türkgün İslam ve Ahlak Namaz kılanın önünden geçmek namazı bozar mı?

Namaz kılanın önünden geçmek namazı bozar mı?

Namaz kılan birinin önünden geçmek namazı bozar mı? İslam’da önemli bir ibadet olan namaz esnasında gösterilmesi gereken saygı, ibadet adabının bir parçasıdır. Peki, önünden geçenin günahı var mı, namaz geçersiz olur mu? Diyanet bu konuda ne diyor?

Namaz kılan birinin önünden geçmek namazı bozar mı? İslam’da önemli bir ibadet olan namaz esnasında gösterilmesi gereken saygı, ibadet adabının bir parçasıdır. Peki, önünden geçenin günahı var mı, namaz geçersiz olur mu? Diyanet bu konuda ne diyor?

MUHABİR: Eylül Şahin

Namaz, İslam’ın en önemli ibadetlerinden biri olarak kabul edilirken, bu ibadetin adabına da dikkat etmek büyük önem taşır. Özellikle namaz kılan bir kişinin önünden geçilmesi konusu, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, bir Müslümanın namaz kıldığı esnada önünden geçmek namazı bozar mı? Diyanet’in bu konuda verdiği fetva ne diyor?

Namaz Kılanın Önünden Geçmek Caiz mi?

İslam dini, namaz esnasında dikkatli ve saygılı olunmasını emreder. Bu nedenle namaz kılan birinin önünden geçmek hoş karşılanmaz ve mekruh olarak değerlendirilir. Mekruh; yapılması dinen uygun görülmeyen ama günah da sayılmayan davranışlara verilen isimdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v), bir hadisinde “Namaz kılanın önünden geçmektense, 40 yıl beklemek daha hayırlıdır.” buyurarak bu davranışın ne denli sakıncalı olduğuna işaret etmiştir (Müslim, Salât, 261).

Namaz Bozulur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre, bir kişinin namaz kıldığı esnada önünden geçilmesi, namazı bozmaz. Ancak bu, geçenin sorumluluktan muaf olduğu anlamına gelmez. Geçen kişi günaha girmiş olabilir, ancak namaz kılan kişinin ibadeti geçerliliğini korur.

Sütre Kullanımı Neden Önemli?

Namaz kılarken önünden geçilmesini önlemek için sütre adı verilen bir engel koymak sünnettir. Bu bir değnek, çanta veya kıble yönüne konan herhangi bir cisim olabilir. Özellikle insan veya hayvan trafiğinin olduğu alanlarda namaz kılan kişilerin sütre kullanması tavsiye edilir.

Cemaatle kılınan namazlarda ise yalnızca imamın sütre koyması yeterlidir. Cemaatin diğer bireylerinin ayrıca sütre koymasına gerek yoktur (Buhârî, Salât, 90).

Büyük Camilerde Dikkat Edilecek Nokta

Büyük ve kalabalık camilerde, secde edilen yerin ilerisinden, yani namaz kılan kişinin çok uzağından geçilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak yine de dikkatli olmak ve namaz adabına uygun davranmak önem taşır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *