19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Nasuh Tövbesi Nedir?

Nasuh Tövbesi Nedir?

Dünya da yaşayan her insan, farklı karakterlerde ve düşünce yapılarındadır. İnsanların çeşitli karakterlerinin yanında belki de değişmeyen tek şey, her insanda bulunan hata yapabilme potansiyelidir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nasuh Tövbesi Nedir?
MUHABİR: Burhan Tural

Kuşatıcı ve düzene koyucu bir din olan İslam dini, kişinin hayatını düzene sokmak ve gerek kişisel, gerek toplumsal hayatı olması gerektiği şekilde yönetmek için bazı kurallar getirmiştir. Ancak bazı zamanlarda insanın hata yapan yönü ağır basarak bu kurallar hiçe sayılarak hatalar yapılabilmektedir. Bu noktada Müslümanlara yakışan, hatasının bilincine vararak tövbe etmektir. 

Bu noktada tövbe etmekle alakalı Allah (c.c.) Tahrim Suresinin 8. Ayeti’nde şöyle buyurmuştur: “Ey İman edenler, Allah’a (Nasuh tövbesi) ile tövbe edin. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerini örter Allah’ın Nebisi ve onunla beraber iman etmiş olanları utandırmayacağı günde, sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokar. O gün onların nuru, önlerinden ve sağ taraflarından koşar.” 

Nasuh Töbvesi Ne Anlama Gelir?

Tövbe etmek, kişinin günahlarından ders çıkardığını, bu günahlardan pişman olduğunu ve rabbinden bağışlanma talep ettiğini belirtir. Bu noktada Rabbimizin bizlere söylediği Nasuh tövbesi etmek, Rabbimizin günahlarımızı bağışlaması için oldukça önemlidir. Peki Nasuh tövbesi anlamı nedir?

Günah işleyen kişinin, işlediği bu günahtan ötürü utanç ve pişmanlık duyması gerekmektedir. Allah’ın emir ve yasaklarına uymayan, bir anlık heva ve hevesle işlenen günahlardan ötürü pişman olarak tekrar Rabbinin rızasını kazanmaya çalışması gerekir. Bu noktada yapılan Nasuh tövbe, işlenen hatanın tekrar yapılmayacağını ve kişinin bu hatadan pişman olduğunu ispatlar niteliktedir. 

Nasuh tövbe, hata yaptıktan sonra bir daha bu hatayı yapmamak üzere Allah’a söz vermek, işlenilen bu günahtan ötürü Allah’a affedilmek üzere yalvarmaktır. Nasuh tövbesinde önemli olan, kişinin hata ettikten sonra bu hatasında pişman olması ve bu hataya tekrar düşmemesidir. 

Bu noktada Allah ve Resulünden öğrendiğimize göre, nasuh bir şekilde tövbe eden kişinin günahları bağışlanır ve hiç günah işlememiş sayılmaktadır. Şirk koşmak hariç hangi günah işlenirse işlensin, Nasuh tövbesi eden kişi, anadan doğmuş gibi tertemiz şekilde hayatına devam eder. 

Bu noktada şirk koşan kişi, dinden çıkacağı için öncelikle tekrardan şehadet getirmeli ve İslam dinine girmelidir. Sonrasında Allah’a tövbe ederek bağışlanma dilemelidir. 

Nasuh Tövbesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki, insanın doğasında hata yapmak vardır. Hata yapmamak yalnızca meleklere mahsus bir durumdur, insanın doğası hata yapmaya yatkınken bu noktada önemli olan hatalardan erken şekilde vazgeçmek ve Allah’a tövbe etmektir. Nitekim peygamber efendimiz (a.s), Müslim de geçen bir Hadis’te şöyle buyurmuştur: “Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı.”

Bu hadisten de anlaşılacağı üzere, önemli olan hata etmek değil hata sonrasında Nasuh tövbesi yapmaktır. Peki Nasuh tövbesi yapılışı nasıldır?

Nasuh tövbesi, yapılan hatalardan ders çıkarıp samimi şekilde Allah’a yönelmek ve af dilemektir. Nasuh tövbesi için öncelikle yapılan işin günah olduğunu anlaşılması gerekmektedir. Yapılan bu günahtan pişmanlık duyulmalı, Allah’ın rızasını kaybetme korkusu hissedilmelidir. 

Sonrasında işlenen hata devam ediyorsa bu hatayı işlemekten vazgeçilmeli, en kısa sürede bu hatadan dönülmelidir. Bu noktada, vazgeçilen bu yanlışa tekrar dönülmemeye karar verilmelidir. 

Bu karar sonrasında Nasuh tövbesi eden kişi, Allah’a yönelerek dua etmeli ve af dilemelidir. Tavsiye edilen, abdest alıp iki rekat tövbe namazı kıldıktan sonra Allah’a bağışlanmak için dua etmektir.

Nasuh tövbesi yapıldıktan sonra, önemli olan bir noktada iyiliği artırarak günahları telafi etme çabasına girilmesidir. Kişi, Allah’ın hoşlanmadığı bir şeyi yaptıktan sonra tövbe edip pişman olursa, sonrasında yapılan iyiliklerle Allah’ın onu bağışlaması çok daha kolay olacaktır.

Son olarak Nasuh tövbe de en önemli hususlardan biri, günahı tekrar yapmamak üzere tövbe etmektir. 

Nasuh Tövbenin İslam’daki Önemi Nedir?

Nasuh tövbe, bir hata ve yanlıştan sonra kulun rabbine samimi şekilde yönelmesi ve hatalardan ders çıkarmasıdır. Pişmanlık duyulan bu hatalara geri dönmemek üzere tövbe etmek, işlenen günahların Allah katında silinmesini sağlar. Bu noktada dinimizde Nasuh tövbenin anlamı şöyledir:

  1. Allah ile Olan Bağın Korunması: Günah işledikçe kişi, Allah ile olan bağını zedeler ve O’ndan gittikçe uzaklaşır. Nasuh tövbe etmek, Allah ile olan bağın tekrar güçlenmesini sağlar.
  2. Kişinin Günahlara Batmasını Önler: Günah işleyip tövbe etmeyen kişi, günah işlemeye alışır ve bir zaman sonra hiçbir günahı işlemekten çekinmez. Bu noktada işlenen günahlardan sonra Nasuh tövbe etmek, bu tehlikenin önüne geçer.
  3. Günahlardan Arındırır: Nasuh tövbe, ahiret günü önümüze çıkacak günahların azalmasını ve amel defterinin daha temiz kalmasını sağlar.
  4. İmanı Güçlendirir: Nasuh tövbe, kişiyi günahların getirdiği rehavet ve imandan uzaklaşma hissinden kurtarır. İmanının güçlenmesini sağlar. 
  5. Allah’ın Sevgisini Kazandırır: Allah, hata ettikten sonra tövbe eden kullarını sever. Bu nedenle hatalardan sonra hemen tövbe etmek, Allah’ın bize olan sevgisini artıracaktır. 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Koruyucu Aile Nedir?

Koruyucu Aile Nedir?