On bir ayın sultanı Ramazan'ı geride bırakan İslam alemi önümüzdeki günlerde ibadetlerine devam etmek istiyor. Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında oruç tutmak da büyük sevaplardan sayılıyor. Bu ayı oruç ve diğer ibadetlerle geçirmek isteyen vatandaşlar, Şevval ayının önemini ve zamanı merak ediyor.
ŞEVVAL NE DEMEK, ŞEVVAL AYI NEDİR?
Şevval, sözlükte “yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamlarındaki şevl kökünden türemiş kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır. Bu ayın İslâm’dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde dâbir, Arab-ı âribe döneminde vâğıl (vağl) diye adlandırıldığı nakledilmektedir. Şevval adı Arab-ı müsta‘ribe devrinde kullanılmaya başlanmış ve İslâmiyet’ten sonra da kullanımı devam etmiştir. Şevval kelimesinin onuncu aya ad olması değişik şekillerde açıklanmıştır. Hicri takvimin 10'uncu ayı Şevval ayıdır.
ŞEVVAL AYI NE ZAMAN 2021?
Şevval ayını en güzel şekilde değerlendirmek isteyenler sevgili Peygamberimiz Hz. Muhhamed’in sünnetine uymak için 6 gün oruç tutuyor.
Şevval ayı Hicri Takvim’in 10’uncu ayıdır. Ramazan ayı ise Hicri Takvim’in 9’uncu ayıdır. Şevval ayı 13 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak ve 10 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek bir hicri aydır.
ŞEVVAL AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Şevval ayında 6 gün oruç tutmayı tavsiye etmiş ve bu orucun faziletlerinden bahsetmiştir.
6 günlük oruç Ramazan Bayramı’nın birinci günü hariç Şevval ayı içerisinde peş peşe veya birlikte tutulabilir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü yani Şevval Ayı’nın birinci günü oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Bununla birlikte tek başına Cuma veya tek başına Cumartesi günü de oruç tutmak aynı şekilde mekruh sayılmıştır.
ŞEVVAL AYI İLE İLGİLİ HADİSLER
Peygamber Efendimiz Şevval ayı ile ilgili 6 gün oruç tutulması tavsiyesinde bulunmuştur.
İşte Peygamberimizin Şevval orucu ile ilgili hadisleri:
Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Üç hadis-i şerif:
(Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Taberanî]
(Ramazan orucuyla Şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.) [İbni Mace]
(Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.) [İbni Huzeyme]