21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Teşrik Tekbiri ne zaman başlıyor? Teşrik Tekbiri nedir, nasıl okunur?

Teşrik Tekbiri ne zaman başlıyor? Teşrik Tekbiri nedir, nasıl okunur?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala teşrik tekbirleri ile ilgili araştırmalar hız kazandı.  Müslümanlar, bayram boyunca okunan Teşrik Tekbiri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Bu bağlamda Teşrik Tekbiri ne zaman başlıyor, nasıl okunur? sorularına yanıt aranıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Teşrik Tekbiri ne zaman başlıyor? Teşrik Tekbiri nedir, nasıl okunur?

Bu sene Kurban Bayramı 20 Temmuz salı gününe denk geliyor. Bayram için geri sayım sürerken Müslümanlar için önemli bir yeri olan Teşrik Tekbiri'nin detayları merak konusu oldu. Pekçok kişi Teşrik Tekbiri'nin ne zaman başlayacağı ve nasıl okunacağını araştırılıyor. Tüm ayrıntılar haberde.

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Kurban bayramının arife gününün içerisinde ya 9 zilhicce durumunda sabah namazından itibaren başlayarak bayramın dördüncü gününe ve ikindi namazına kadar olan (13 zilhicce) ikindi namazı da dahil olmak üzere farz namazlarının ardından toplamda yirmi üç kez “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” şeklinde olan cümlenin söylenmesine “teşrik tekbiri” adı verilir.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL OKUNUR?

Teşrik tekbirinin kapsamına bakıldığında bayramda namazların ardından getirilmektedir. Teşrik tekbirinin nasıl okunduğu konusunda ise "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" biçiminde okunmaktadır. Teşrik tekbiri bayram içerisinde namazlardan sonra gelen ve bununla birlikte en az bir dahil olmak üzere birkaç kez getirmek ve toplamda da en az 23 kez getirmek müstehap olmaktadır.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL BAŞLADI?

Teşrik tekbirlerinin başlangıç aşaması, Hz. İbrahim'in oğlu olan İsmail'i kurban etme durumuna kadar dayanmaktadır. Hz. İbrahim görmüş olduğu bir rüya üstüne oğlu İsmail'i Allah yolu için kurban etmeye karar vermiştir.

Hazırlıklar sırasında ise gökten bedel şeklinde bir koç getirilmiştir. Cebrail; "Allahu ekber, Allahu ekber" şeklinde tekbir getirdiği sırada Hz. İbrahim bu sesi duymuştur ve başını gökyüzüne çevirmiştir. Onun bir koç ile geldiğini gördüğünde de "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" şeklinde cevap vermiştir. Bu sözcükleri işitmiş olan ve kurban edilmeyi bekleyen oğlu İsmail de "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" demiştir.

TEŞRİK TEKBİRİNİ KİMLER OKUR?

Teşrik tekbirleri kendilerine namazın farz olduğu kadın ya da erkek olan her Müslümana vacip olmaktadır. Kurban kesen kişiler, kurban kesmeyen kişiler, namazını cemaat ile beraber kılanlar, namazını tek başlarına kılan kişiler, yolcu ya da seferi olan veya olmayan erkek kadın bütün herkes teşrik tekbirlerini getirebilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hafızlık sınav sonuçları 2021 ne zaman? Hafızlık sınav sonuçları açıklandı mı?

Hafızlık sınav sonuçları 2021 ne zaman? Hafızlık sınav sonuçları açıklandı mı?