Birçok ibadetten oluşan İslam dini, bu ibadetleri insanların hayatlarını düzene sokmak ve Allah’ın her şeyden yüce olduğunu insanlara hatırlatmak için getirmiştir. Bu nedenle yapılan ibadetlerde ana amaç önce Allah’ı anmak ve ona teşekkür de bulunmak, sonrasında Allah’ın rızasını kazanarak iyi bir kul olmak gayretidir. Bu noktada kurban ibadeti de, İslam dininde en çok bilinen ibadetlerden biridir.
Yalnızca kurban bayramında yapılan kurban kesme işlemi, Allah için adak adamayı ve kesilen kurbanların etlerinden ihtiyaç sahiplerine dağıtmayı öncelemektedir. Bu noktada İslam’ın en önemli ibadetlerinden olan kurban ibadetinin yapıldığı günler, sadece Kurban Bayramı’na özgü teşrik tekbirleri getirilmektedir.
Arefe günü sabah namazından sonra başlanarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yapılan teşrik tekbirleri, ikindi namazı dahil yapılır. Bu süre içerisinde toplam 23 defa “Allahu ekber Allahu Ekber, La İlahe İllahu Allahu Ekber, Allahu Ekber ve Lillahil Hamd” zikri okunmaktadır.
Teşrik tekbiri için günler, yalnızca arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar olan gün kadardır.
Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir?
Kurban ibadeti, Allah’ın büyüklüğüne iman ettiğimizi ve onun adına kurbanlar kestiğimizi göstermek için yapılan ibadettir. Bu ibadet sırasında kesilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine dağıtılarak etlerinden çevremizin nasiplenmesini sağlarız.
Her sene dört gün olarak yapılan bu ibadet, Kurban Bayramı’nın ilk dört gününde yapılmaktadır. Bunun yanında Kurban Bayramı sürecinde Müslümanların üzerine düşen görevlerden biri de, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namaz sonrasında teşrik tekbiri getirmektir. Peki teşrik tekbiri nasıl getirilir.
Müslümanlar, Kurban Bayramı’nın arefe günü, sabah namazından sonra bu zikri yapmak zorundadır. Sabah namazının farzı kılındıktan sonra defa “Allahu ekber Allahu Ekber, La İlahe İllahu Allahu Ekber, Allahu Ekber ve Lillahil Hamd” şeklinde teşrik tekbiri getirilir.
Farz namazlardan sonra bir defa getirilen bu tekbir, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazından sonra yerine getirilmelidir.
Teşrik Tekbiri İçin Günler
İslam da bazı ibadetler her gün olurken bazı ibadetler de dönemliktir. Kurban ibadeti de, dönemlik olarak yapılan ibadetler arasında kendisine yer bulur. Her sene hicri olarak Zilhicce ayının 10. Gününde Kurban Bayramı kutlanır. Bu bayram, aynı zamanda Hac mevsimidir.
Her sene dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslüman, hac vazifesini yerine getirmek için Mekke’ye gelir. Hac vazifesinin kurallarından biri de kurban kesmektir. Bu vazife, sadece hacda bulunan kişiler için değil, maddi gücü yeten tüm Müslümanlar için de yapılması gereklidir.
Kurban Bayramı’nın tek gerekliliği Hac ve kurban kesme ibadeti değildir. Kurban Bayramı’na ulaşan her Müslüman, teşrik tekbirlerini de getirmesi gerekmektedir. Peki teşrik tekbirleri hangi günler arasında getirilir?
Teşrik tekbirleri, Arefe günü sabah namazıyla başlar ve bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eder. Bu noktada, bayramın dördüncü günü ikindi namazından da teşrik tekbirini getirmek gerekmektedir.
Teşrik Tekbirinin Fazileti Nedir?
Teşrik tekbiri fazileti, birçok farklı açıdan insanların manevi hayatlarına etki etmektedir. Bunlar:
- Allah İle Olan Yakınlık: Kişi, teşrik tekbirleriyle Allah’a hamdını sunar. Bunun yanında O’nun bir ve tek olduğunu, O’ndan başka ilah olmadığını her farz namaz sonrasında dile getirir. Böylece Allah ile olan yakın bağ, daha da güçlenmiş olur.
- Sevap Kazanmak: Sevap kazanmanın en kolay yollarından biri Allah’ı anmaktır. Bu noktada teşrik tekbirleri, sevap kazanmamıza yardımcı olur.
- Manevi Tatmin: Kişi, Allah’ı anlamla huzur bulur. Bu noktada teşrik tekbirleri ile manevi anlamda tatmin ve kalp dinginliği sağlamak mümkündür.
- Bayramın Muhtevasını Anlama: Teşrik tekbirleri yalnızca Kurban Bayramı’na özel olduğu için kişi, teşrik tekbirlerini getirdikçe bir bayramda olduğunu hatırlar.