Geçtiğimiz Çarşamba gününden buyana yüzlerce soru ile karşı karşıya kaldık. 27 Mart 2018 Tarihinden önce ödenen, Kıdem Tazminatlarının vergi iadesi var mı? Bende vergi iadesi alabilirmiyim ? sorusu gündem den düşmüyor.

Durup dururken nereden çıktı şimdi bu ?

Efendim izah edelim.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Gelir Vergisi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi.

"GEÇİCİ MADDE 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez.

Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir."

Bakın düzenleme içerisinde “Kıdem” ifadesi geçiyor mu ? Hayır. Bu haberin medya da veriliş şekli yanlış. Vatandaş ta okuduğu kadarı ile , geçmiş yıllarda işten ayrılırken almış olduğu Kıdem tazminatların dan gelir vergisi kesildiği zannıyla ya vergi dairelerine akın etmeye başladı .

Değerli okurlarımız konuyu dağıtmadan düzenlemenin ne anlama geldiğini ifade etmeye çalışalım.

1-) Kıdem tazminatı kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılan sigortalıların son brüt maaşları üzerinden hesaplanarak ödenir. Bunun için en az 1 yıl çalışmış olma şartı da aranır.

2-) Kıdem tazminatından damga vergisi dışında kesinti yapılmaz.

3-) Kıdem tazminatından gelir vergisi kesintisi olmadığı gibi bir iade de mümkün değildir. Yeni düzenleme kıdem tazminatlarını değil özel bazı tazminatları kapsamaktadır.

Bu tazminatlar ise ; İkale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergilerini kapsadığından kesilen bu vergilerin iadesi yapılacak.

Bu ödemelerin dışında herhangi bir vergi iadesi söz konusu değildir.

Bu hakkı elde edenler ise, başvuru ve geri ödenmesi ile ilgili süreci Genelgenin yayınlanmasında sonra takip edebilirler.