21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Kültür Sanat Devlet Çoksesli Korosu: Karanlığa bir ışık

Devlet Çoksesli Korosu: Karanlığa bir ışık

Devlet Çoksesli Korosu yeni sezonda sanatseverleri pandeminin karanlığından aydınlıklara doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Devlet Çoksesli Korosu: Karanlığa bir ışık

Devlet Çoksesli Korosu, Burak Onur Erdem şefliğinde izleyicilerini insan sesinin gücüyle yeni ufuklara götürüyor. Yeni sezona yeni konseptlerle başlayan koro, antik kent konserlerinden festivallere, dijital yayınlardan seyircili a capella konserlere pek çok etkinliği sanatseverlerle buluşturuyor.
 
Koronun yeni sezon programında, Yunus Emre Yılı etkinlikleri kapsamında seslendirilecek Ahmed Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu”, koro müziğinin ölümsüz eserlerinden “Mozart Requiem” ve insan sesinin en naif ifadelerinden “Faure Requiem” gibi önemli yapıtlar yer alıyor.
 
Carmina Burana ile Muhteşem Açılış
 
Devlet Çoksesli Korosu, sezon açılışını 18 Eylül’de Ankara CSO Ana Salon’da Carmina Burana ile yapıcak. Carl Orff’un ölümsüz sahne kantatı Carmina Burana, 26 Eylül’de de Aspendos Antik Kenti’nde dinleyicileri tarihi doku ve müziğin eşsiz birlikteliğiyle buluşturacak. Koro ve çalgılar arasındaki ses dengesinin en ince ayrıntılarıyla işlendiği piyano ve perküsyon versiyonunda insan sesi, ritmin büyüyen vurucu etkileriyle dinleyicileri etkisi altına alacak.
 
Devlet Çoksesli Korosu ayrıca, 50. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde Tekfen Filarmoni Orkestrası ile sahne alacak ve ünlü Türk besteci Hasan Uçarsu’nun “Toprak Sever İnsanları Birer Birer” eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Üyesi olduğu Avrupa Profesyonel Korolar Birliği (TENSO) aracılığıyla da Avrupa’daki müzikseverlere ulaşacak.
 
Yunus, Nazım ve Orhan Veli ile Vox Nostra: Bizim Sesimiz
 
Dünyamızın içinde bulunduğu karanlık günleri ve aydınlığa geçiş sürecini müzikle hikayeleştiren koro, dijital yayın serisinde insana dair ortak duyguları insan sesinin farklı formlarıyla aktarmayı sürdürecek.  Devlet Çoksesli Korosunun Avrupalı bestecilere yazdırdığı Türkçe eserler de bu yayın serisinde yer alacak. Giovanni Bonato’dan (İtalya) Yunus Emre’nin, Henning Sommerro’dan (Norveç) Mevlana’nın, Eurico Carrapatoso’dan (Portekiz) Nazım Hikmet’in dizelerinin dinletileceği yayınlarda eserlerin dünya prömiyerleri de gerçekleştirilecek. Orhan Veli’nin “Anlatamıyorum” şiirini, Sean Doherty’nin (İrlanda) bestesinden, ilk defa “Vox Nostra #3: Bizim Sözümüz” yayınında dinleyiciyle buluşacak.
 
Online Koro Söyleşileri Devam Ediyor
 
2020 yılında başlayan ve izleyicilere koro eserlerini farklı yönleriyle tanıtmayı amaçlayan “Koro Söyleşileri” yeni sezonda da dolu dolu bir programla devam edecek. Söyleşilerde bestecilerin hayatı, eserlerin bestelenme süreçleri ve prömiyerlerine yer verilirken; müzik dünyasındaki yansımalarına ve müzikal analizlerine de değinilecek. Sanatseverler bu söyleşilere, koronun YouTube kanalından katılabilecek.
 
Unutulmaz Şef’e Vefa: Walter Strauss Seminer Serisi
 
Ayrıca, Eylül ayından itibaren dijital olarak yayınlanmaya başlayacak “Walter Strauss Seminer Serisi”nde, koro şefleri, koro bestecileri, koro şarkıcıları ve koro yöneticileri için içerikler paylaşılacak. Katılım bilgileri koronun sosyal medya hesaplarından yayınlanacak. Seminerlerde Devlet Çoksesli Korosu’nun 21 üyesinden biri olduğu Avrupa Profesyonel Korolar Birliği (TENSO) ile de işbirliği yapılıyor.
 
Dünya Koro Günü’nde Ankaralı Korolar “Birlikte Söyle”yecek
 
“12 Aralık Dünya Koro Günü” etkinlikleri kapsamında da Ankaralı korolar konserler verecek. Akşam CSO Ana Salon’da gerçekleşecek “Birlikte Söyle” etkinliğinde katılımcı korolar ve seyirciler, hep birlikte şarkılar söyleyecek.
 
Jan Schumacher Yönetiminde Walter Strauss Ustalık Sınıfı
 
Devlet Çoksesli Korosu ayrıca, 2022 yılı Ocak ayında 6’ncısı gerçekleştirilecek “Walter Strauss Koro Şefliği Ustalık Sınıfı”nda Alman koro şefi Jan Schumacher’i konuk edecek. Avrupa Korolar Federasyonu’nun tavsiye ettiği dört ustalık sınıfı arasında yer alan etkinlik, bugüne dek 250’yi aşkın koro şefi, müzik öğretmeni ve müzik öğrencisini ağırladı. Türkiye ve yurt dışından katılımcılarla gerçekleşecek olan etkinlikte genç şefler, bir hafta boyunca Devlet Çoksesli Korosu ile çalışma fırsatı bulacak.
 
Devlet Çoksesli Korosunun güncel etkinlik takvimi web sitesinden ve sosyal medya kanallarından takip edilebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Vedat Alexander Şen kimdir? Müge Anlı'ya çıkan Vedat Alexander Şen olayı hikayesi nedir?

Vedat Alexander Şen kimdir? Müge Anlı'ya çıkan Vedat Alexander Şen olayı hikayesi nedir?