21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Kültür Sanat İnsani bakış yarışmasında ödül iki Filistinli yönetmene

İnsani bakış yarışmasında ödül iki Filistinli yönetmene

3-6 Ekim'de ‘İstanbul Kültür Yolu’ kapsamında 6'ncısı gerçekleşen Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali 6 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu’nunda düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.

9 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İnsani bakış yarışmasında ödül iki Filistinli yönetmene

Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ bölümündeki filmleri bu sene senarist ve yazar Tarık Tufan başkanlığında Ali Aydın, Ameen Nayfeh, Tuba Deniz ve Alma Terzic’den oluşan jüri değerlendirdi. Jürinin kararı ile 40 bin lira para ödüllü ‘En İyi Film’ ödülü Filistinli yönetmen Majdi El Omari’nin ‘Mar Mama’ (Kutsal Anne) filmine verildi. 20 bin lira para ödüllü Jüri Özel Ödülü’ne ise bu sene Tarık Rimavi’nin Ürdün-Almanya ortak yapımı ‘Zoo’ (Hayvanat Bahçesi) filmi layık görüldü. 10 bin lira para ödüllü mansiyon ödülü de Filistinli yönetmen Saif Hammash’ın ‘The Deer’s Tooth’ (Geyik Dişi) filmine giderken, 50 bin lira değerindeki Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü de Türk yönetmen Ömer Ferhat Özmen’in ‘Eksi Bir’ filminin oldu. 

İNSANİ BAKIŞ YARIŞMASINDA ÖDÜL İKİ FİLİSTİNLİ YÖNETMENE

Festivalde bu yıl Gazze’de yaşanan drama dikkati çeken yapımların yarıştığı ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümündeki yapımları ise görüntü yönetmeni Emre Pekçakır, Filistinli yönetmenler Darin J. Sallam ve Ahmad Saleh değerlendirdi. Bu bölümde yarışan bir kısaya verilen 30 bin lira para ödüllü ‘Mahmud Derviş Dostluk Ödülü’ ise jüri tarafından Hayat Labban’ın ‘Shattared Memory’ (Parçalanmış Hafıza) ve Ward Kayyal’ın ‘Hamza: Chasing the Ghost Me’ (Hamza: Beni Kovalayan Hayaletin Peşinde) filmlerine paylaştırıldı.   

 

FESTİVAL BAŞKANI: HAYATI PAHASINA FESTİVALE KATILAN FİLİSTİNLİ YÖNETMENLERİMİZE TEŞEKKÜRLER

Festivalin ödülleri sahiplerini bulmadan önce törenin açılış konuşmasını yapan Festival Başkanı Faysal Soysal Tolstoy’un “Acı çekiyorsanız canlı olduğunuzu düşünürüm ama başkası için acı çekiyorsanız insan olduğunuza inanırım” sözünü hatırlatarak, “Bugün 75 yıldır zulüm gören ama son 1 yıldır her gün her an katliama ve soykırıma uğrayan Gazze ve Filistin halkının tanıkları olarak seçildik. Her nerede olursak olalım, kulağımızı, gözlerimizi ve gündemimizi kapatmış dahi olsak aynı zamanda yaşayan canlılar olarak yapılan bu katliamlardan bize de bir pay düşüyor. Elbette ki kimseye hala insan olduğumuzu ispatlamak gibi bir mecburiyetimiz yok ama yarın yüzüne bakmaya cesaret edeceğimiz çocuklarımızın, ağacımızın, tarihimizin olmasını istiyorsak ya da benzeri bir şey başımıza geldiğinde başkasının derdimizi anlamasını arzu ediyorsak kendimize çeki düzen vermeliyiz. Gazze’de hem ruhları hem bedenleri parça parça olan bebekler ve çocuklar bize kendimizi toparlayıp insanlık durağına yeniden dönelim diye bugün sahipsiz ve sessiz yitip gidiyorlar” dedi. Soysal, festivalin bu yıl Filistinli şair Mahmud Derviş anısına yapıldığını hatırlatarak, şunları aktardı: “4-5 aydır yoğun bir tempoyla hazırlandığımız festivalimizin bu akşam sonuna geldik. Bütün bunlar yaşanırken dostlukla yola çıktığımız festivalimizde gözümüzün önünde yaşanan bu kıyıma kayıtsız kalamazdık. Bu sebeple bu yıl Filistinli Şair Mahmut Derviş anısına düzenlediğimiz 6. Dostluk film festivalimiz zengin içeriği umarım özellikle sinemacı meslektaşlarım arasında yeni dostluk köprülerinin kurulmasına vesile olmuştur.”

Festivalin kalitesinden bu sene de ödün vermediklerini vurgulayan Soysal, “Geçtiğimiz dört gün boyunca da kalitemizden ödün vermedik, dünyanın dört bir yanından 56 filmi sinemaseverlerle buluşturduk. Ben öncelikle filmlerini festivalimize gönderen bütün sinemacılarımıza, onları değerlendiren ön jürime ve bu filmleri izleyerek ödüllere layık gören ana jürilerime teşekkür etmek istiyorum. Özel bir teşekkürüm de, kimi hayatı, kimi de mesleğinin geleceğini riske atmak pahasına Gazze’nin beyaz perdede sesi olan ve festivalimizin uzattığı dostluk elini gözünü kırpmadan tutan Filistinli yönetmen konuklarımıza” diye konuştu. Soysal son olarak festivale destek veren Kültür Bakanlığına ve Sinema Genel Müdürlüğüne, TİKA, YurtDışı Türkler Başkanlığı ve Zeytinburnu Belediyesine teşekkür etti.

KÜLTÜR BAKAN YARDIMCISI BATUHAN MUMCU: HİÇBİR GÜÇ FİLİSTİN HALKININ HAKLI DAVASINI BASTIRAMAZ

Törenin açılışında konuşan ve törene Filistin atkısı ile katılmasıyla dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu da, sözlerine “Selam olsun Filistin’e, Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya, Selam olsun izzetli Gazze halkına, Selam olsun Gazze’deki asil direnişe, Selam olsun, umut dolu gönüllerdeki direnişi destekleyenlere” ifadeleri ile başladı. Bakan Yardımcısı Dr. Mumcu, İstanbul’un medeniyetin, tarihin ve kültürün başkenti olduğunu hatırlatarak, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle, İstanbul Kültür Yolu Festivalimiz kapsamında gerçekleşen, Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin bu anlamlı buluşmasında, sizlerle bir arada olmaktan büyük onur duyuyorum” dedi. Dr. Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Filistin sineması, yansıttığı sanatsal değerlerin yanı sıra, bir halkın varoluş mücadelesini dünyaya duyuran güçlü bir sestir. Mazlum bir halkın hafızasıdır. Bugün burada bu sesi güçlü bir şekilde duyurmak üzere toplanmamıza vesile olan, tüm Filistinli yönetmenlerin nezdinde, işgalci zalimlere karşı dimdik duran Filistin'in cesur evlatlarına selamlarımı iletiyorum.” 

Bakan Yardımcısı Dr. Mumcu, işgalci İsrail’in Kudüs’ün tarihi kimliğini, sistematik bir şekilde yok etmeye çalıştığını ifade ederek, “Bu zor zamanlarda, Gazzeli kardeşlerimizin yaşadığı dramların gündemden düşürülmemesi için, hepimiz her alanda çaba göstermeliyiz. İşte bu çabanın bir parçası olan ve büyük Filistin şairi Mahmud Derviş anısına düzenlenen bu festival, Derviş’in dizelerinde dile getirdiği adalet ve özgürlük arayışını sinema ile buluşturuyor. Filistin onuruna düzenlenen Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, dostluk, dayanışma ve adalet arayışının sanattaki en güzel tezahürlerinden biridir” ifadelerini kullandı. Dr. Mumcu son olarak “Sinemanın gücüyle bugün buradan tüm dünyaya bir mesaj veriyoruz: Hiçbir güç, Filistin halkının haklı davasını bastıramaz ve Kudüs'ün tarihi kimliğini silemez” görüşünü aktararak, Filistin halkına destek veren vicdan sahiplerine ve festivalde emeği geçen isimlere teşekkür etti. 

BÜYÜK ÖDÜLÜ KAZANAN FİLİSTİNLİ YÖNETMEN MAJDİ: BÜTÜN DÜNYADA SANSÜRE MARUZ KALDIĞIMIZ BİR DÖNEMLİ BU FESTİVAL BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Festivalin Ana Yarışma bölümünde kazanan yapama verilen ‘En İyi Film Ödülü’nü Kültür Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu takdim etti. Filmin Filistin’de yaşayan yönetmeni Majdi El Omeri bölgedeki uçuşların iptal olması nedeniyle festivale katılamadığından ödülü Festival Başkanı Soysal tarafından teslim alındı. Soysal, konuklara yönetmen El Omeri’nin şu mesajını okudu: “Mar Mama'nın festivalinizde gösterilmesinden dolayı çok mutluyum. Filmler ve sanat, samimi olduklarında, duyarlılığı ve duyguları canlandırmanın, bize kim olduğumuzu hatırlatmanın tek yoludur. Mar Mama'daki küçük kız gibi, zor zamanlarda felç olmak yerine çirkin gerçekliği dondurup hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. İlk olarak Mar Mama filminde emeği geçen ekibime teşekkür etmek istiyorum. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nin vizyoner yöneticilerine, özverili ekibine en derin teşekkürlerimi ve takdirlerimi sunuyorum. Filmlerimizi sergilemek ve izleyicilerle paylaşmak için bir platform yaratma çabalarınız, özellikle de bütün dünyada sansüre maruz kaldığımız bir dönemde bizler için çok önemli. Ne yazık ki sizlerle şahsen tanışamadım, ancak bir gün hepinizle tanışmayı umuyorum. En içten saygılarımla.”

Festivalde bu yılın Onur Ödülleri de sahiplerini buldu. Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi’ye ödülünü Festival Başkanı Faysal Soysal takdim ederken, usta çizer Hasan Aycın’ın ödülünü torunu Hasan Aycın festivalin genel sanat yönetmeni Mehmet Lutfi Şen’den aldı.

Sunuculuğunu Mehmet Cemil’in yaptığı ödül töreninde Özer ve Aslıhan Özel çifti de mini bir dinleti gerçekleştirdi. Serdar Tuncer, Darin J. Sallam ve Elif Nuray da Mahmud Derviş şiirlerini seslendirdi. ‘En İyi Film Ödülü’nü kazanan 16 dakikalık ‘Mar Mama’ filmi de törende bir kez daha izlendi. Festival toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

FESTİVALDE BU YIL

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali 3-6 Ekim tarihleri arasında, 7 Ekim’in birinci yıl dönümüne denk gelen etkinlik günlerinde 13 Filistinli yönetmeni İstanbul’da ağırladı. Bu yönetmenler arasında Filistin sinemasının kurucusu kabul edilen ve festivalin bu yılki onur ödülüne layık görülen usta sinemacı Michel Khleifi de yer aldı. 

Festival Başkanı’nın Faysal Soysal, Genel Sanat Yönetmeninin Mehmet Lutfi Şen olduğu festival, İstanbul Sanat Paylaşım Derneği projesi olan festival Balkon Sanat’ın organizasyonu ile gerçekleşti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün önemli destekleri, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film, Medipol Üniversitesi gibi kuruluşların katkıları ile gerçekleşen festivalin ana yarışma seçkisinin yanı sıra İnsani Bakış yarışma seçkisinde bu yıla ve temaya özel Gazze’deki drama odaklanan yapımlara yer verildi. 

NELER OLDU?

Festival 3 Ekim’de Filistinli yönetmen Michel Khleifi'nin "Üç Mücevherin Hikayesi" filminin AKM Yeşilçam Sinemasında gösterimiyle başladı. 

FİLİSTİNLİ YÖNETMENLER PANELİ VE MİCHEL’DEN MASTERR CLASS

Festivalde 4 Ekim akşamı Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşen panelde usta Filistinli yönetmenler Filistin sinemasının dünü ve bugününün yanı sıra Gazze’de yaşananları aktardı. 5 Ekim’de ise Cannes ödüllü ilk yönetmen Michel Khleifi aynı salonda Festival Başkanı Faysal Soysal’ın moderatörlüğünde Master Class verdi. 

Festivalde, aralarında son bir yılda çekilen Gazze ve Filistin temalı yapımların da yer aldığı toplam 56 film AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyici ile buluşacak. Festivalin panel, master class etkinlikleri, özel film gösterimleri ve yarışma seçkisi gösterimleri Taksim bölgesinde gerçekleşti. 

BİRÇOK YAPIMDAN TÜRKİYE PRÖMİYERİ

Festivalin özel gösterimlerinde Michel Khleifi, Farah Nabulsi, Darin J. Sallam, Nawras Abu Saleh, Annemarie Jacir, Mohammad Almoghanni, Ahmad Salah, Ameen Nayfeh gibi usta sinemacıların yapımları izleyici ile buluşacak. Rashid Masharawi’nin Cannes’da bu sene protesto olarak gösterdiği ve Gazze’de son bir yılda çekilen 22 kısa filmden oluşan ‘From Ground Zero’ projesi de Türkiye’de ilk kez Dostluk Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu. TRT World ekibinden Aslıhan Eker, Jose Carlos Sauers ve Tanju Şahin imzalı, Yahudi işgalcilerin son bir yılda Batı Şeria'da Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri vahşeti gizli çekimler üzerinden aktaran ‘Kutsal İşgal’ (Holy Redemption) belgeseli de Türkiye prömiyerini festivalde yaptı. Farah Nabulsi’nin ‘Gazze Kabusu’, ‘Hediye’ filmleri de Türkiye prömiyerini festivalde yaptı. Filistinli genç sinemacılar tarafından son bir yılda üretilmiş ve Gazze’de yaşananlara dikkat çeken 10’dan fazla kısa film de Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde hem Türkiye prömiyerini yaptı hem yarıştı.

 

 

 



 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mustafa Pehlivanoğlu şehadetinin yıl dönümünde unutulmadı!

Mustafa Pehlivanoğlu şehadetinin yıl dönümünde unutulmadı!