15 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Kültür Sanat Şiir ve şair yüklü ‘Şiir Hatları Treni’ yola çıkıyor

Şiir ve şair yüklü ‘Şiir Hatları Treni’ yola çıkıyor

Yerli ve yabancı şairleri taşıyan ‘Şiir Hatları Treni’ 5 Haziran’da İstanbul’dan Ankara’ya yola çıkıyor! 15 şairin yüze yakın öğrenciyle birlikte yolculuk yapacağı trenin yolcuları arasında, 40 ülkeye yayılan ‘Şiir Sokakta’ hareketinin kurucusu Meksikalı şair Armando Alanis’de (Pulido) var.

10 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şiir ve şair yüklü ‘Şiir Hatları Treni’ yola çıkıyor

Yurt içinden ve dışından 14 şairi taşıyan ‘Şiir Hatları Treni’ 5 Haziran’da İstanbul’daki tarihi Sirkeci Garı’ndan yola çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen ‘Başkent Kültür Yolu’ festivali kapsamında gerçekleşecek etkinlikte, yerli ve yabancı şairler tren yolculuğunda edebiyat öğrencileriyle bir araya gelecek. Son durağı Ankara Garı olan etkinlik boyunca şiir okumalarının yanı sıra birçok atölye çalışması gerçekleşecek.

‘Şiir Hatları Treni’nde yolculuk edecek şairler arasında Türkiye’den Adnan Özer, Alphan Akgül, Aykut Nasip Kelebek, Baki Ayhan T., Cengizhan Orakçı, Ercan Yılmaz, Hüseyin Akın, Metin Celal, Ömer Erdem, Zeynep Arkan ve Zeynep Tuğçe Karadağ yer alıyor. Yurt dışından ise, Mısırlı şair Ahmad Zakaria, Macar şair Krisztina Rita Molnar, Kuzey Makedonya’dan Vladimir Martinovski’nin yanı sıra, son 25 yılda bütün dünyada 40’tan fazla ülkeye yayılan ‘Şiir Sokakta’ hareketinin kurucusu Meksikalı şair Armando Alanis (Pulido) bulunuyor. Şairlere yolculukta, İstanbul’daki çeşitli üniversite ve liselerden seçilen, edebiyat ve şiir meraklısı yüze yakın öğrenci eşlik edecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Başkent Kültür Yolu’ festivali kapsamında TC Devlet Demiryolları iş birliği ile düzenlediği ‘Şiir Hatları Treni’, İstanbul’dan Fatih Belediyesi, Ankara’dan Altındağ Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleşmektedir.

 

ŞAİRLER 5 HAZİRAN PAZAR GÜNÜ SİRKECİ GARI’NDAN UĞURLANACAK

‘Şehir Hatları Treni’, 5 Haziran Pazar günü saat 19.00’da tarihi Sirkeci Garı’nda düzenlenecek törenle uğurlanacak. Törende, tarihi garda kurulacak sahnede yerli ve yabancı şairler yola çıkmadan önce şiirlerini İstanbullular için seslendirecek.

TRENDE ŞİİR ATÖLYESİ!

Sirkeci Garı’ndan Ankara Garı’na hareket eden trende yol boyunca atölyeler gerçekleşecek. Alphan Akgül ‘Şiirde Görsel Düşünce’, Baki Asiltürk ‘Şiir İncelemesi’, Ercan Yılmaz ‘Şiirde Metinlerarasılık’,  Zeynep Arkan ‘Şiirde İmge ve Anlam’,  Zeynep Tuğçe Karadağ ise ‘Şiir ve Hikâye’ başlıklı atölyelerde genç edebiyatseverlerle bir araya gelecek. 

SON DURAK ANKARA’DA ŞİİR OKUMASI!

6 Haziran Pazartesi sabahı Ankara Garı’na ulaşan ‘Şiir Hatları Treni’ yolcuları, Ankara’da da birçok etkinliğe katılacak. Şairler ve öğrenciler ilk olarak Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yeni binasında Ada Salonu’nda düzenlenen ‘Satırbaşı Ankara Kitap Sergisi’nin açılışına katılacak. ‘Şiir Hatları Treni’ yolcuları açılışın ardından sergi alanında saat 16:30’da şiirlerini bu kez Ankaralılar için okuyacak.

 ETKİNLİKTE YER ALAN ŞAİRLER VE BİYOGRAFİLERİ:

Adnan Özer      

1957 Tekirdağ-Gazioğlu doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. İlk şiir kitabı Ateşli Kaval 1981 yılında yayınlandı. Çıngırağın Ölümü (1984), Rüzgâr Durdurma Takvimi (1987), Zaman Haritası (1991), Veda Şiirleri (1999), Yol Şarkıları (2016) diğer şiir kitaplarıdır. Zaman Haritası ile 1991 Cemal Süreya Şiir Ödülü’ne, Yol Şarkıları ile Fazıl Hüsnü Dağlarca (Cenk Gündoğdu ile beraber) ve Attilâ İlhan ödüllerine değer görülmüştür. Çocuk edebiyatı dalında “Küçük İstasyon”, folklorik bir anlatı olan “Hayal Tabirleri” ve “Eskiden Gelecek Güzeldi” diğer yapıtlarıdır. Birçok edebiyat dergisi ve yayınevi kurmuştur. Şiirleri birçok dile çevrilmiştir.

Ahmad Zakaria

1984 Kahire doğumlu. Kahire Üniversitesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü okudu. 2009’dan beri Mısır başta olmak üzere Arap dünyası hakkında çeşitli gazetelerin kültür ve sanat bölümlerinde çalıştı. İlk şiir kitabı “Jideliyye” 2009 yılında Mısır’da yayınlandı. 2010 yılında aynı kitapla Mısır Kültür Bakanlığı şiir ödülünü aldı. 2011’de “Sakiyet El - savi” şiir ödülüne değer görüldü. 2015 yılında Mahmut Derviş Müzesi Şiir Ödülü’nün sahibi olmuştur.

 Alphan Akgül    

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni. Sanat Tarihi Bölümü’nü bitirdi. Bilkent Üni. Türk Edebiyatı Bölümü’nden yüksek lisans ve doktora derecesi aldı. Tübitak yurt dışı araştırma bursu kapsamında konuk araştırmacı olarak bir yıl University of Washington’da bulundu. Kitaplaştırılan doktora tezi “Anlamın Sesi: Yahya Kemal Beyatlı’nın Şiir Estetiği” ile 2014“Türkiye Yazarlar Birliği Edebî Tenkit Ödülü”ne değer görüldü. Oktay Rıfat’ın şiirleri üzerine yazdığı kuramsal inceleme ise Güneş Yalnız Dirileri Isıtır adıyla yayımlandı (2017). Bu kitabıyla Akgül, “Mehmet H. Doğan Şiir Eleştirisi Ödülü”nü aldı. 2021 Attilâ İlhan Şiir Ödülü sahibidir.

 Armando Alanis (Pulido)

1969 yılında Monterrey, Nuevo Leon’da doğdu. Şair ve kültür insanı. Nuevo Leon Üniversitesi’nde iletişim okudu. Accion Poetica (Şiir Sokakta) şiir hareketinin kurucusu ve yöneticisidir. İlk şiir kitabını 1993 yılında yayınladı. 1998 yılında Ubaldo Ramos Ulusal Gençlik Şiir Ödülü’ne değer görüldü. Yayınlanmış otuzu aşkın şiir kitabı bulunmaktadır. 2008 Nicolas Guillen Şiir ödülünün sahibidir. 2010 yılında Monterrey şehri ‘Sivil başarı’ madalyası aldı ve seçkin vatandaş ilân edildi.

 Aykut Nasip Kelebek

1991 İstanbul doğumlu. Şiirlerini, eleştirilerini ve şehir kültürü üzerine metinlerini Yedi İklim, Dil ve Edebiyat, Türk Edebiyatı, Bir Nokta, İtibar, Cins ve tetkikci.blog gibi mecralarda yayımladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni.Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde “Yönelişler Dergisinde Şiir ve Poetika” başlıklı teziyle yüksek lisans öğrenimini tamamladı. Olağan Şiir dergisinin genel yayın yönetmenliğini yürütmektedir. Kitapları: “Bana Hayran Olsana” (2013), “Kanlı Canlı Şiir” (2016), “Kelimeler ve Adımlar” (2018), “Sisten Sonra İstanbul” (2021).

 Baki Ayhan T.

1969 Adana doğumlu. Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü, master ve doktora yaptı, öğretim üyesi oldu. 1997-2004 yılları arasında Budala dergisini çıkardı. 2006-2011 yılları arasında YKY Şiir Yıllığı’nı hazırladı. Şiir kitapları: Hileli Anılar Terazisi (2001), Uzak Zamana Övgü (2003), Fırtınaya Hazırlık (2006), Kopuk (2011), Bilet Geçmez Gemisi (2015), Hayat ve Hayal Müzesi (Toplu Şiirler, 2015). Türk Şiirinde 1980 Kuşağı (2005), Reşat Nuri Güntekin’in Romanlarında Hastalık (2010), Şiir Yüklü Gemi (Şiir kitabı eleştirileri, 2018), Edip Cansever’in Poetikası (2016) düzyazı eserlerinden bazılarıdır.

 Cengizhan Orakçı

1965 Sivas, Gürün doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Bursa’da tamamladı. Ankara Üni. , Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi,Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Çeşitli yayınevlerinde editörlük, yayın yönetmenliği, metin yazarlığı, danışmanlık ve yayıncılık gibi alanlarda çalıştı. Şiirleri ve yazıları; Doğuş Edebiyat,Türk Edebiyatı,Türk Dili, Dergâh, Araf, Son Duvar, Sonsuzluk ve Birgün, Kurgan, Karabatak, Varlık, Söğüt, Mızmız gibi dergilerde yayınlandı. Şiir kitapları: Ateş Bahçeleri (1997), Zamansız Sipahi (2013), Acıdan Siyah (2017), Fotoğrafta Çirkin Çıkan (2020).

 Ercan Yılmaz

1977'de Sakarya/Geyve'de doğdu. 1999'da KTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 2003-2008 arası Ada dergisinin editörlüğünü yürüttü. 2009'da Tanpınar ödülünü aldı. Şiir ve yazıları çeşitli dergilerde yayımlandı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniver- sitesi'nde "Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'de Güzel Algısı" konulu tezle yüksek lisansını tamamladı. Sakarya'da Türk Dili ve Edebiyatı öğret- menliği görevini sürdürüyor. Âherli Zamanlar, İncire Yemin, Rüyâ Kasrı, Nûrusiyâh, Kaplanın İşaretleri, Mürekkep Balığı Kemikleri yayımlanmış şiir kitaplarıdır.

 Hüseyin Akın

1965’te Sinop Türkeli’de doğdu. Şişli İmam Hatip Lisesini 1983 yılında bitirdi. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi mezunu. Özülke dergisini kurdu ve yönetti. Kırknar dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. İkindi Yazıları, Ünlem, Yansıma, Kardelen, Kırklar, Yedi İklim, Hece, Dergâh, Karabatak, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Mahalle Mektebi, Edebiyat Ortamı, Varlık gibi dergilerde şiir, öykü ve denemeleri yayınlandı. İlk şiir kitabı Sevmek Karanfil ve Kiraz 1997 yılında yayımlandı. Birçok gazetede düşünce, kültür yazıları yazdı. Hu Dönüşü kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2014 deneme ödülünü, Yan Tesir kitabıyla 2017 Eskader şiir ödülünü aldı.

 Krisztina Rita Molnár

1967 Budapeşte doğumlu. Şair, yazar ve çevirmen. Budapeşte ELTE Üniversitesi Macar Dil ve Edebiyat, Kütüphanecilik ve Müze Pedago- jisi bölümlerinden mezundur. Eserleri İngilizce ve Slovakçaya çevrilm- iştir. Macaristan Yazarlar Birliği Ödülü sahibidir. Yakından Bakış (Közelkép),1998, Ayrıcalık (Különlét), 2008, Taş Ev (Kőház), 2013, Fiyort Sahilinden Bir Mektup (Levél egy fjord partjáról), 2017 yayımlanmış şiir kitaplarıdır. Gizli Şiir Atölyesi: Şiir Yazma Alıştırmaları (János Lackfi ile bir- likte, 2019) son çalışmasıdır.

 Metin Celal

1961, Ankara doğumlu. Şair, yazar. İlk şiiri 1980’de yayınlandı. (Oluşum). Aynı zamanda önemli edebiyat dergilerinde şiirleri ve edebiyat eleştirileri yayınlandı. (Varlık, Gösteri, Sanat Olayı..., 1980) “1980’ler Şiiri” hareketinin kurucularındandır. Bu hareket içindeki şair arkadaşlarıyla şiir dergileri yayınladılar: İmge/Ayrım (1984), Poetika (1985), Fanatik (1989). İngilizce ve Türkçe olarak bir Çağdaş Türk Şiiri sitesi kurmuştur. Şiirleri 10 dile çevrildi ve yayınlandı. Çeşitli yayınevlerinde ve edebiyat dergilerinde editör olarak çalıştı. Halen Parantez Yayınları’nın editörüdür.

 Ömer Erdem

1967 doğumlu. Bozkır Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. İlk şiiri Diriliş dergisinde yayımlandı. Şair arkadaşları ile Kaşgar dergisini kurdu. Şiir üzerine poetik yazılar ve şairler üzerine değiniler yazdı. Son şiir kitabı “Güneş Kalır Birbaşına”, 2021 yılında yayımlandı. İstanbul’da yaşayan şair, haftalık olarak Hürriyet Kitap Sanat ve Karar gazetesinde yazmayı sürdürüyor.

 Vladimir Martinovski

1974 doğumlu şair, öykücü, edebiyat eleştirmeni ve çevirmen. Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Doktorasını Université Sorbonne Nouvelle - Paris III’de yapmıştır. İlk şiir kitabı 2003 yılında yayımlanmış olup halihazırda yayımlanmış on bir şiir kitabının sahibidir. Ayrıca dört öykü ve sekiz eleştiri-inceleme kitabı yayımlanmıştır. Versopolis Avrupa Şair Ağı üyesidir. Aldığı ödüllerden bazıları: Miladinov Kardeşler Ödülü (şiir), “Nova Makedonija” (kısa öykü), Dimitar Mitrev (eleştiri). Eserleri 20 dile çevrilmiştir.

 Zeynep Arkan

1975 Adapazarı doğumlu. Sakarya Üni. Okul Öncesi Öğretmenliği’nden mezun oldu. Çeşitli özel dosyalarda şiir ve eleştirinin yanı sıra dijital kültür, internet, sosyal medya gibi konularda çalışmalar yapmıştır. Buzdokuz dergisinin yayın kuruluna dahil oldu. İlk şiiri Taşınmak, Dergâh dergisinde yayımlandı. Şiir kitapları: İkrar (2006), Orada Merhamet Varmış (2015, Dergâh Yay. - Eskader 2015 yılın Şiir Kitabı Ödülü) - Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü (2020) Söyleşi: Söyleşerek Şiire Varmak (2018).

 Zeynep Tuğçe Karadağ

1988 yılında Aksaray’da doğdu. Baba mesleği nedeniyle birçok şehirde yaşadı. İktisat bölümünü ve Radyo Televizyon Sinema bölümünü bitirdi. Şiirleri, öyküleri ve inceleme yazıları çeşitli dergilerde yayımlandı. 2017 yılında, senaristliğini yaptığı uzun metrajlı filmle Senaryo-Diyalog yazım desteği aldı. Acile Tek Giden (2017), Beni Nereden Vuralım? (2020) adlı iki şiir kitabı, Alaybozan (2021) adlı bir öykü kitabı yayımlandı. Ankara’da yaşıyor ve dramaturg olarak çalışıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sayıştay hiçbir kamu kurumunun rakibi değildir, yardımcısıdır

Sayıştay hiçbir kamu kurumunun rakibi değildir, yardımcısıdır