21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Magazin Erlik Han kimdir? Kuruluş Osman Erlik Han’ın hikayesi nedir?

Erlik Han kimdir? Kuruluş Osman Erlik Han’ın hikayesi nedir?

Atv ekranlarının en fazla izlenen dizilerinden biri olan Kuruluş Osman dizisinde geçen Erlik Han'ın kim olduğu merak ediliyor. Diziyi tutkuyla takip edenler Geyhatu tarafından telaffuz edilen Erlik Han hakkında detayları öğrenmek istiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Erlik Han kimdir? Kuruluş Osman Erlik Han’ın hikayesi nedir?

Çarşamba akşamlarının en çok izlenen dizileri arasında yer alan Kuruluş Osman dizisi büyük bir heyecanla devam ediyor. Dizide Moğol Geyhatu Han, Osman Bey'i ve alplerini esir aldı. Osman Beyin boynuna kılıç dayayan Geyhatu, "Seni Erlik Han'a kavuşturacağım" dedi. Peki, Erlik Han kimdir? Kuruluş Osman Erlik Han’ın hikayesi nedir?

ERLİK HAN KİMDİR?

Erlik Han, Türk ve Altay mitolojisinde kötülük yapan Tanrı ruhu olduğuna inanılır. Erlik Han Gök Tanrı’nın oğlu ve eski Türklerin inancı Tengricilikte yeraltı aleminin efendisidir. (Yerlik/Erlik de denir). Moğollar ise Erleg veya Yerleg derler. Macar mitolojisindeki Ördög ile eşdeğerdir Ülgen’in oğludur ve Tengri’nin yeğeni ve Kayra Han’ın torunudur.

Altayların bir yaradılış efsanesine göre Erlik Han, dünyanın yaradılışında Tengri’ye karşı fenalık yapmış ve Tengri onu ceza olarak yeraltı âleminin efendisi yapmıştır. Erlik Han, yeraltı Âleminin en alt katında yeşil demirden bir sarayda, gümüşten bir tahtın üzerinde oturur. Orada kendine koyu kırmızı parlayan ve çok az ışık veren bir güneş yaratmıştır. Emirinde dokuz semerli boğası vardır.

Erlik Han lanetlenmiştir, Tanrı (Ülgen) ve yarattığı karada dokuz dallı çam ağacının dokuz dalından kendi halkını türetir. Erlik bu halk benim olsun der tanrıya.tanrı da ona git kendi halkını kendin bul deyip Erlik’i geri çevirir. Tanrının halkının bu ağacın yalnız doğuya bakan 5 dalından istifade etmelerine izin verilmiştir. Kalan dört dal yasaklamıştır. Erlik gidip bu halkı baştan çıkarır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP'li Yıldız: Gençlerin tercihi MHP

MHP'li Yıldız: Gençlerin tercihi MHP